5 godzin wytężonej pracy, 5 duetów cukierników reprezentujących wysoki, wyrównany poziom i tylko 1 pierwsze miejsce. W tym roku młodość wygrała z doświadczeniem. Na podium stanął team Radosława Cichaczewskiego oraz Wojciecha Turosa z firmy Lotte Wedel z Warszawy.
20 lutego w boksach konkursowych każdy zespół cukierników miał do przygotowania dwa torciki deserowe o dowolnym kształcie i smaku, eksponat czekoladowy nawiązujący do tematu "Woda - źródło życia" oraz 15 rodzajów pralin. Jak poradzono sobie w tym rok? Jurorzy doceniali ciekawe połączenia smaków, zwrócili uwagę na nowe wyczuwalne tekstury. W przypadku eksponatów artystycznych można było zauważyć, że temat wody nie jest łatwym i wdzięcznym w interpretacji. Na szczęście nie było niemiłych niespodzianek z rozpadającymi się czekoladowymi pracami, ale trzeba też przyznać, że w wielu przypadkach prace były solidne, przez co brakowało im tej lekkości i finezji. Na szczęście były wyjątki. Spośród 5 prac wyróżniały się z pewnością delikatne lilie wykonane przez Izabelę Berendt oraz Małgorzatę Berendt-Fiń z Cukierni Angelika z Debrzna. Pomysłową interpretację wody w postaci kiełkującego ziarna fasoli zaprezentowali Michał Pięta oraz Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Jan Kachlicki z Grodziska Wielkopolskiego. Bezdyskusyjnie najlepszy eksponat przygotowali Radosław Cichaczewski oraz Wojciech Turos z Lotte Wedel. Tej pracy nie sposób opisać, dlatego zapraszamy do obejrzenia.
Ten eksponat to prawdziwy rarytas wśród tegorocznych prac. Warto wiedzieć, że duet Cichaczewski & Turos ćwiczył pod okiem Joanny Klimas-Profus, mistrzyni cukiernictwa w Pracowni Rarytasów E. Wedel
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z Mistrzostw Polski Cukierników 2013, Expo Sweet, 20 lutego, Warszawa
Szanowne grono jurorów: Robert Główka, Krzysztof Ilnicki, jak zawsze uśmiechnięty Paweł Małecki, Bożena Sikoń oraz chwilowo nieobecny przy stanowisku Marcin Paździor
Mistrzostwa Cukierników w Warszawie odwiedził Robert Einbacher, szef Cukierni Kandulski. Na zdjęciu z jurorem Mistrzostw Marcinem Paździorem
Ten duet dobrze znamy z ubiegłego roku. Sylwia Niezgoda i Jacek Wojtczak z firmy Gromulski Piekarnia Cukiernia z Mińska Mazowieckiego dzielnie walczyli o podium, niestety, bezskutecznie
Jurorzy oceniali organizację i czystość pracy
Paweł Loroch potrafił odciągąć uwagę jurorów od zawodników :). Przy okazji można było się dowiedzieć, jakie smaki przygotowane przez zawodników przypadły do gustu cukierników-jurorów. Pani Bożena doceniła ciekawe połączenie soli morskiej z kawałkami wanilii
Krzysztof Ilnicki zwrócił uwagę na nowe tekstury wyczuwalne w konkursowych pracach
Smak, grubość czekoladowego korpusu, zamknięcie praliny, estetyka prezentacji - nic nie mogło ujść uwadze doświadczonych sędziów
W ferworze przygotowania eksponatu. Jeszcze wtedy Radosław Cichaczewski oraz Wojciech Turos z firmy Lotte Wedel z Warszawy nie spodziewali się zwycięstwa
Kiełkująca fasolka, choć imponujących wymiarów, nie zdołała wywindować zespołu Ryszarda Wawrzyniaka i Michała Pięty na 1. miejsce.
"Woda - źródło życia" w interpretacji Izabeli Berendt oraz Małgorzaty Berendt-Fiń z Cukierni Angelika z Debrzna
Woda w interpretacji zespołu Sylwii Niezgody i Jacka Wojtczaka (Gromulski Piekarnia Cukiernia z Mińska Mazowieckiego)
Czasem zawodnicy muszą tłumaczyć jurorom, w czym ukryty jest temat Mistrzostw, a jurorzy decydują, czy takie tłumaczenie ich przekonuje. W tym przypadku nie przekonało
Jurorzy oceniali zgodność eksponatu z tematem Mistrzostw (Woda - źródło życia), jakość pracy, wykorzystanie technik pracy, złożoność elementów, wygląd, kompozycję barw
Podziękowania dla pracy nieocenionych sędziów, kwiaty dla Pani Bożeny Sikoń, która była honorowym członkiem jury
Maestro czekolady Janusz Profus dziękował wszystkim cukiernikom biorącym udział w Mistrzostwach. Dla niego każdy uczestnik jest zwycięzcą
Honoru pań w branży cukierniczej broniła z sukcesem jedyna damska załoga. Izabela Berendt oraz Małgorzata Berendt-Fiń wbiły się na 3. miejsce
Piotr Krasoń gratuluje drugiej załodze na podium
Triumfalny pochód na podium. Radosław Cichaczewski, Wojciech Turos z Lotte Wedel
Radosław Cichaczewski, Wojciech Turos z Lotte Wedel - polskimi mistrzami cukiernictwa A.D. 2013. Nasze gratulacje!!
Puchary, medale oraz nagrody finansowe ufundowane przez organizatorów Mistrzostw. Dodatkową nagrodę dla finalistów przygotowała firma Młyny Szczepanki - każdy team, w zależności od zajętego miejsca, otrzymał 1000 kg, 500 kg lub 250 kg mąki najwyższej jakości z logo Młyny Szczepanki
Duet konferansjerów: Aleksandra Sowa oraz Paweł Loroch, dziennikarz radiowy (m.in. Gastrofaza w Antyradiu) - zgrabna i inteligentna opraca mistrzostw drugiego dnia Expo Sweet
Aleksandra Sowa to nie tylko uzdolniony cukiernik, to również dobry materiał na konferansjera.
Mistrzostwa z drugiej strony
Podczas mistrzostw można było spotkać plejadę gwiazd polskiego cukiernictwa, tego w pełni uznanego, jak i tego przebijającego się. Od lewej: Iwona Niemczewska, właścielka szczecińskiej restauracji "Z drugiej strony lustra" oraz pilna uczennica Bożeny Sikoń w zakresie cukiernictwa. Mistrz cukiernictwa Bożena Sikoń oraz Aleksandra Sowa, współwłaścicielka bydgoskiej Cukierni Sowa, która dzień wcześniej wspólnie z Mariuszem Burittą zwyciężyła w V Lodziarskich Mistrzostwach Polski.
Prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmalerzy i Lodziarzy Leszek Truskolawski
Ta loża codziennie gościła znanych ludzi kultury i sztuki (na zdjęciu m.in. Wiktor Zborowski)
Jak co roku można było spotkać Hannę Szymanderską, lubianą autorkę książek o polskiej kuchni. Obok Jarosław Uściński, szef kuchni, właściciel restauracji Moonsfera, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
fot. Anna Kania