...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Najlepsi cukiernicy 2013 r. - Radosław Cichaczewski i Wojciech Turos z Lotte Wedel

5 godzin wytężonej pracy, 5 duetów cukierników reprezentujących wysoki, wyrównany poziom i tylko 1 pierwsze miejsce. W tym roku młodość wygrała z doświadczeniem. Na podium stanął team Radosława Cichaczewskiego oraz Wojciecha Turosa z firmy Lotte Wedel z Warszawy.

20 lutego w boksach konkursowych każdy zespół cukierników miał do przygotowania dwa torciki deserowe o dowolnym kształcie i smaku, eksponat czekoladowy nawiązujący do tematu "Woda - źródło życia" oraz 15 rodzajów pralin. Jak poradzono sobie w tym rok? Jurorzy doceniali ciekawe połączenia smaków, zwrócili uwagę na nowe wyczuwalne tekstury. W przypadku eksponatów artystycznych można było zauważyć, że temat wody nie jest łatwym i wdzięcznym w interpretacji. Na szczęście nie było niemiłych niespodzianek z rozpadającymi się czekoladowymi pracami, ale trzeba też przyznać, że w wielu przypadkach prace były solidne, przez co brakowało im tej lekkości i finezji. Na szczęście były wyjątki. Spośród 5 prac wyróżniały się z pewnością delikatne lilie wykonane przez Izabelę Berendt oraz Małgorzatę Berendt-Fiń z Cukierni Angelika z Debrzna. Pomysłową interpretację wody w postaci kiełkującego ziarna fasoli zaprezentowali Michał Pięta oraz Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Jan Kachlicki z Grodziska Wielkopolskiego. Bezdyskusyjnie najlepszy eksponat przygotowali Radosław Cichaczewski oraz Wojciech Turos z Lotte Wedel. Tej pracy nie sposób opisać, dlatego zapraszamy do obejrzenia.

Ten eksponat to prawdziwy rarytas wśród tegorocznych prac. Warto wiedzieć, że duet Cichaczewski & Turos ćwiczył pod okiem Joanny Klimas-Profus, mistrzyni cukiernictwa w Pracowni Rarytasów E. Wedel

 

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z Mistrzostw Polski Cukierników 2013, Expo Sweet, 20 lutego, Warszawa

Szanowne grono jurorów: Robert Główka, Krzysztof Ilnicki, jak zawsze uśmiechnięty Paweł Małecki, Bożena Sikoń oraz chwilowo nieobecny przy stanowisku Marcin Paździor

Mistrzostwa Cukierników w Warszawie odwiedził Robert Einbacher, szef Cukierni Kandulski. Na zdjęciu z jurorem Mistrzostw Marcinem Paździorem

Ten duet dobrze znamy z ubiegłego roku. Sylwia Niezgoda i Jacek Wojtczak z firmy Gromulski Piekarnia Cukiernia z Mińska Mazowieckiego dzielnie walczyli o podium, niestety, bezskutecznie

Jurorzy oceniali organizację i czystość pracy

Paweł Loroch potrafił odciągąć uwagę jurorów od zawodników :). Przy okazji można było się dowiedzieć, jakie smaki przygotowane przez zawodników przypadły do gustu cukierników-jurorów. Pani Bożena doceniła ciekawe połączenie soli morskiej z kawałkami wanilii

 

Krzysztof Ilnicki zwrócił uwagę na nowe tekstury wyczuwalne w konkursowych pracach

Smak, grubość czekoladowego korpusu, zamknięcie praliny, estetyka prezentacji - nic nie mogło ujść uwadze doświadczonych sędziów

 

W ferworze przygotowania eksponatu. Jeszcze wtedy Radosław Cichaczewski oraz Wojciech Turos z firmy Lotte Wedel z Warszawy nie spodziewali się zwycięstwa

Kiełkująca fasolka, choć imponujących wymiarów, nie zdołała wywindować zespołu Ryszarda Wawrzyniaka i Michała Pięty na 1. miejsce.

"Woda - źródło życia" w interpretacji Izabeli Berendt oraz Małgorzaty Berendt-Fiń z Cukierni Angelika z Debrzna

 

Woda w interpretacji zespołu Sylwii Niezgody i Jacka Wojtczaka (Gromulski Piekarnia Cukiernia z Mińska Mazowieckiego)

Czasem zawodnicy muszą tłumaczyć jurorom, w czym ukryty jest temat Mistrzostw, a jurorzy decydują, czy takie tłumaczenie ich przekonuje. W tym przypadku nie przekonało

Jurorzy oceniali zgodność eksponatu z tematem Mistrzostw (Woda - źródło życia), jakość pracy, wykorzystanie technik pracy, złożoność elementów, wygląd, kompozycję barw

Podziękowania dla pracy nieocenionych sędziów, kwiaty dla Pani Bożeny Sikoń, która była honorowym członkiem jury

Maestro czekolady Janusz Profus dziękował wszystkim cukiernikom biorącym udział w Mistrzostwach. Dla niego każdy uczestnik jest zwycięzcą

Honoru pań w branży cukierniczej broniła z sukcesem jedyna damska załoga. Izabela Berendt oraz Małgorzata Berendt-Fiń wbiły się na 3. miejsce

Piotr Krasoń gratuluje drugiej załodze na podium

Triumfalny pochód na podium. Radosław Cichaczewski, Wojciech Turos z Lotte Wedel


Radosław Cichaczewski, Wojciech Turos z Lotte Wedel - polskimi mistrzami cukiernictwa A.D. 2013. Nasze gratulacje!!

Puchary, medale oraz nagrody finansowe ufundowane przez organizatorów Mistrzostw. Dodatkową nagrodę dla finalistów przygotowała firma Młyny Szczepanki - każdy team, w zależności od zajętego miejsca, otrzymał 1000 kg, 500 kg lub 250 kg mąki najwyższej jakości z logo Młyny Szczepanki

Duet konferansjerów: Aleksandra Sowa oraz Paweł Loroch, dziennikarz radiowy (m.in. Gastrofaza w Antyradiu) - zgrabna i inteligentna opraca mistrzostw drugiego dnia Expo Sweet

Aleksandra Sowa to nie tylko uzdolniony cukiernik, to również dobry materiał na konferansjera.

Mistrzostwa z drugiej strony

Podczas mistrzostw można było spotkać plejadę gwiazd polskiego cukiernictwa, tego w pełni uznanego, jak i tego przebijającego się. Od lewej: Iwona Niemczewska, właścielka szczecińskiej restauracji "Z drugiej strony lustra" oraz pilna uczennica Bożeny Sikoń w zakresie cukiernictwa. Mistrz cukiernictwa Bożena Sikoń oraz Aleksandra Sowa, współwłaścicielka bydgoskiej Cukierni Sowa, która dzień wcześniej wspólnie z Mariuszem Burittą zwyciężyła w V Lodziarskich Mistrzostwach Polski.

Prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmalerzy i Lodziarzy Leszek Truskolawski

Ta loża codziennie gościła znanych ludzi kultury i sztuki (na zdjęciu m.in. Wiktor Zborowski)

Jak co roku można było spotkać Hannę Szymanderską, lubianą autorkę książek o polskiej kuchni. Obok Jarosław Uściński, szef kuchni, właściciel restauracji Moonsfera, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

fot. Anna Kania

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji