...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepsza bagietka we Francji w 2025 roku

Francja znów wybrała swoją królową – i jak co roku, ma kształt bagietki. Podczas paryskiego Święta Chleba rozstrzygnięto konkurs na Najlepszą Bagietkę Rzemieślniczą we Francji. Zwyciężył Zouhair Byadi.

Podczas trwającego w Paryżu Święta Chleba rozgrano liczne konkursy, w tym na Najlepszą Bagietkę we Francji. Jest to zupełnie odrębny konkurs od tego na Najlepszą Bagietkę w Paryżu. 

Od 1 do 11 maja w Paryżu miało miejsce coroczne Święto Chleba. To spotkania piekarzy, którzy przy okazji organizują konkursy mające na celu oddać hołd ich zawodowi i pokazać, na jak wysokim poziomie potrafi on być. Jednym z konkursów jest ten na Najlepszą Bagietkę Rzemieślniczą. Bagietka to symbol Paryża i całej Francji. Od 2022 roku jest wpisana na listę UNESCO jako niematerialne dziedzictwo ludzkości. Tegoroczne zmagania konkursowe wygrał Zouhair Byadi. To była już 11 edycja konkursu rozgrywającego się na paryskim bruku.  Do walki o  tytuł najlepszej bagietki stanęło 21 piekarzy – rzemieślników, którzy w ciągu dwóch dni upiekli 40 bagietek, muszących spełnić określone kryteria, czyli mieć długość 50 cm i 250 gramów wagi. Tolerowano nieznaczne odstępstwa od podanych wytycznych. Po wyłonieniu finałowej szóstki piekarzy 3 dnia wypiekano bagietki, z których tylko jedna miała zdobyć tytuł najlepszej. Uczestnicy finału otrzymywali te same składniki. Nie znali pochodzenia mąki, którą otrzymywali w niepodpisanych workach. Jury, złożone z zawodowych piekarzy i osób związanych z gastronomią, oceniało wypieki wedle sześciu kryteriów: wygląd, chrupkość skórki, zapach, kolor i tekstura miąższu, smak oraz jakość bagietki podczas żucia. 

Zwycięzca Zouhair Byadi pracuje w piekarnio-cukierni „Ferry”. Swoją piekarską karierę rozpoczął już jako 15 latek. – Myślę, że jest zakochany w cieście – powiedziała jego szefowa, u której pracuje od 9 lat. Podzieliła się jeszcze jedną anegdotą. W momencie ogłoszenia wyników konkursu rozbrzmiały dzwony w katedrze Notre Dame na cześć wyboru papieża Leona 14 – tego,które przez przypadek uczciły także ciężką pracę piekarza. 

 

 

Laureaci konkursu na Najlepszą Bagietkę we Francji:

I miejsce: M. Zouhair BYADI, z Meulan (region Ile-de-France).

II miejsce: M. Basile FOURMONT, z Clamart (region Ile-de-France).

III miejsce: M. Benjamin DURY, z Aytré (region Nouvelle-Aquitaine).

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Chleb z automatu, karmel we krwi, chałka z TikToka, tort jak mit, tarty z duszą, kawiarnia w Spodku i zakupy jednym kliknięciem...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji