...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepsza restauracja na świecie w 2022 roku

18 lipca br. rozdano nagrody dla najlepszej restauracji na świecie. W tym roku trofeum trafiło do duńskiego Geranium w Kopenhadze, gdzie szefem kuchni jest Rasmus Kofoed.

Nagrody The World's 50 Best Restaurants, ustanowione przez brytyjski magazyn Restaurant, rozdano już po raz 20-ty. Drugie miejsce przypadło restauracji Central z Limy, w Peru (szef kuchni Virgilio Martinez), a trzecie Disfrutarowi z Barcelony. Nagrodzone Geranium ma bardzo ciekawą lokalizację. Mieści się na ósmym piętrze piłkarskiego stadionu narodowego w stolicy Dani. Otwarte jest tylko cztery razy w tygodniu. Serwuje się tam kuchnię roślinną i owoce morza. W tamtym roku Geranium zajęło II miejsce, tuż za Nomą, również z Dani. Wśród nagrodzonych restauracji nie było restauracji z Polski. Poza podium znalazły się także koncepty z Francji. Paryska Septime zajęła 22 miejsce, inna paryska restauracja Le Clarence uplasowała się na 28 miejscu Le, a L’Arpège  (Paryż) na 31.

 


Geranium to uosobienie sezonowości! Wiele restauracji dostosowuje swoje menu do zmieniających się pór roku, ale Geranium przenosi je na jeszcze wyższy poziom. W menu restuaraji możemy znaleźć bogactwo darów natury, takich jak: liście topinamburu, marynowane orzechy włoskie, mrożona jodła, szczaw, lubczyk, nasiona gorczycy, piklowana sosna i wiele innych dodatków, które tworzą wyjątkowe doznania kulinarne. W 16-daniowym menu tylko jedna pozycja to mięso (konkretnie, przepiórka). 

 


W kopenchadzkiej restauracji, dzięki szefowi kuchni, jedzenie spotyka sztukę. Kofoed ma intuicyjną umiejętność tworzenia wręcz oszałamiających dań, które w pełni wykorzystują kolor, przestrzeń i układ składników, tworząc synergię między smakiem, estetyką i poczuciem płynności, która kreuje menu.

 


Rasmus Kofoed jest pierwszym szefem kuchni w Danii, który zdobył trzy gwiazdki Michelin, które zostały przyznane Geranium w 2016 roku. Kofoed jest także jedynym szefem kuchni, który kiedykolwiek zdobył złote, srebrne i brązowe medale w cenionym światowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or i jego skrupulatne podejście do sezonowej kuchni duńskiej sprawiło, że Geranium wspiął się na listę 50 najlepszych restauracji na świecie z 49 miejsca w 2012 roku do drugiego miejsca w 2021 roku.

źródło >>> The World's 50 best

zdjęcia >>> Geranium

Bieżące wydanie czasopisma

Dzikie i modernistyczne chleby, bagietki oraz bajgle, praca w młynie i śniadaniowi, receptury Master Bakerów oraz fermentujące serce chleba - czyli nowe wydanie specjalne Mistrza Branży!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji