Zostały niecałe 10 dni do zdecydowania, w której polskiej lodziarni produkuje się najlepsze i prawdziwe lody borówkowe. Na razie na prowadzeniu Tomasz Szypuła i jego Lodziarnia pod Orzechem w Baborowie.
Zniknęły truskawki, pojawiły się borówki! To one królują w drugiej połowie wakacji we wszystkich deserach, ciastach i lodach. Z racji tego, że lato to jednak przede wszystkim czas mrożonego przysmaku na patyku lub w rożku, Fundacja Promocji Polskie Borówki zdecydowała się wykorzystać ten potencjał i ogłosiła konkurs dla lodziarzy. To dobry sposób na promocję samej borówki, zdrowych słodkości i lodów rzemieślniczych.
Sierpień to czas borówki i czas lodów, dlatego uznaliśmy, że należy połączyć plantatorów z lodowymi rzemieślnikami, dla jednych i drugich jakość owoców jest najważniejsza. Borówki są teraz najlepsze i jest ich najwięcej. Wiele lodziarni w całej Polsce ma obecnie w swojej ofercie lody borówkowe. Chcemy zapraszać do tych miejsc i docenić najsmaczniejsze wyroby. – mówi Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Prawdziwe lody borówkowe to takie, które w swoim składzie zawierają nawet 50% owoców i są przygotowywane metodami rzemieślniczymi. Gdzie produkuje się takie przysmaki? W konkursie ogłoszonym na fanpagu 1 lipca - Dzień Polskiej Borówki każdy może zgłosić nominowaną przez siebie lodziarnię. Wystarczy w komentarzu wpisać nazwę lub podlinkować stronę lokalu i zbierać głosy (lajki). Głosowanie trwa do 26 sierpnia. Wyniki zostaną ogłoszone oficjalnie dzień później. Póki co na prowadzeniu jest Lodziarnia pod Orzechem w Baborowie, w której lody przyrządza aktualny mistrz Polski w lodziarstwie- Tomasz Szypuła. Tuż za nim jest krakowska Lodziarnia Argasińscy. A może w rankingu brakuje jeszcze jakiejś lodziarni?
Zapraszamy do włączenia się do konkursu!
>>> KLIK!
Zdjęcie: Lodziarnia pod Orzechem