...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepszy croissant we Francji!

Adrien Ozaneaux z piekarni Aux Délices d'Epinay wygrał ogólnokrajowy konkurs na słynnego rogalika.

Najlepszego croissanta we Francji wypieka Adrien Ozaneaux z niewielkiej miejscowości Épinay-sur-Orge, niedaleko Paryża. Tak zadecydowała 27 października bieżącego roku komisja  „Państwowej Konfederacji Francuskiego Piekarnictwa i Cukiernictwa” („Confédération Nationale de la Boulangerie Pâtisserie Française”) na czele z Bernard Zabée, wiceprzewodniczącym do spraw jakości we wspomnianej organizacji. Jury oceniało wypieki 19 kandydatów dopuszczonych do konkursu. Kryteria, jakie brano pod uwagę jeśli chodzi o „croissant au beurre” (maślany croissant) to były 1) jakość wypiekania produktu, 2) kształt 3) jego smak i zapach oraz 4) tekstura z listkowaniem. Piekarze mieli do dyspozycji 5 godzin na przygotowanie croissantów. 28 - letni  Adrien Ozaneaux pracuje w piekarni „Aux délices d’Épinay”, jest absolwentem paryskiej szkoły „Ferrandi”, nazywanej  gastronomicznym Harvardem.  Po wygraniu konkursu, w soboty Ozaneaux musiał zwiększyć produkcję croissantów ze zwyczajowych 200 do 500!

 

 

Jaki jest sekret idealnego croissanta?  - Aby zrobić dobrego croissanta, musisz najpierw dobrze zagnieść ciasto, tak by się nadmiernie nie nagrzało, wyjaśnia  i dodaje. - Następnie należy go odstawić na co najmniej 12 godzin, uważając, aby ciasto zbyt nie fermentowało. Konieczne jest też użycie dobrego francuskiego masła. Tekstura powinna być jednorodna. Dokładnie krojone i zwijane rogaliki są następnie pieczone przez 16 do 17 minut w piekarniku w temperaturze 215 °C. Trochę wyższej, jeśli jest to piec konwekcyjny - tłumaczy 28- letni laureat, któr ywcześniej wygrywał już konkursy regionalne na croissanta.

 

źródło: https://www.leparisien.fr/ 

KS

Bieżące wydanie czasopisma

Jak używać super grzybów w pieczywie i deserach? Na czym bazować, tworząc modne keto słodkości? Jak uczynić chleb bardziej funkcjonalnym dla organizmu? Czy lodziarnia w zimie może prężnie działać? Co znaczy hygge w cukierni?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji