...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najpierw królik, potem człowiek - nietypowa kawiarnia już działa w Krakowie

Choć to rzadkość, kawiarnie dostępne dla psów i kotów funkcjonują już w Polsce od kilku lat. Ostatnio pojawiła się jednak kawiarnia, gdzie można poobserwować i pobawić się z królikami. Powstała w Krakowie i prawdopodobnie jest pierwszą taką kawiarnią w Polsce.

Kawiarnię Bunny Cafe otwarto w Krakowie przy ul. Długiej 4. I nie byłoby w tym nic szczególnego, gdyby nie fakt, że w kawiarni duża część powierzchni jest wydzielona właśnie dla królików. Inspiracją do otwarcia tego typu konceptu były królicze kawiarnie w Kanadzie.

 

 

Właścicielka kafejki – Natalia Orlińska podkreśla w wywiadach prasowych i radiowych, że w tym miejscu króliki są najważniejsze, a człowiek jest co prawda mile widzianym, ale jednak tylko gościem, który musi dostosować się do ustalonych reguł. Jakich? Te zostały spisane i wydrukowane na kartkach, dostępnych dla odwiedzających. Klient dowie się z nich, że może pogłaskać zwierzątko tylko wtedy, kiedy samo do niego podejdzie. Pyszczek i grzbiet to ulubione miejsca do głaskania, zdecydowanie nie okolice ogona, brzucha czy nóżki. Nie można królika podnosić ani dokarmiać samowolnie. Mają one obliczoną dzienną kaloryczność, jaką mogą zjeść i należy jej przestrzegać. To tylko niektóre zasady obowiązujące w króliczej kawiarni. Króliki w Bunny Cafe są pod czujnym okiem opiekuna. Czuwa on nad zachowaniem gości kawiarni i chroni króliki przed potencjalnym, niewłaściwym postępowaniem człowieka.

 

 

Przestrzeń wydzielona dla królików to ok. 100 metrów kwadratowych, wyposażonych w skrytki, paśniki, specjalne norki i zabawki. Rasy, jakie spotkamy w Bunny Cafe to króliki wiedeńskie, nowozelandzkie oraz reksy. Łącznie będzie przebywać w tym miejscu 14 królików. Króliki źle znoszą hałas, więc właścicielka zadbała, żeby wszystkie urządza pracujące w kawiarni były wyciszone. Klient kawiarni może przeczytać przygotowaną dla niego broszurkę z podstawowymi informacjami na temat królików. Jeśli chodzi o menu kawiarni to napijemy się tutaj wszystkich, klasycznych rodzajów kaw: espresso, flat white, latte i mamy do wyboru całą witrynę ciast jak np. tarty, serniki czy ciasto marchewkowe. Pomieszczenie jest utrzymane w różowym kolorze, z podświetlonym wizerunkiem królika, wykorzystanym w całej kawiarni. Bunny Cafe znajduje się bardzo blisko Rynku Głównego w Krakowie. Wstęp do przestrzeni z królikami jest płatny i wynosi 20,00 zł dla dorosłych osób, a 17,00 zł dla dzieci. 

 


Tekst i zdjęcia: Katarzyna Szarek


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji