Ogromny sukces poznańskiej cukierniczki! Marlena Szymaś znalazła się w ścisłej, światowej czołówce zajmując piąte miejsce w czasie Pierwszych Cukierniczych Mistrzostwach Świata Kobiet. W zawodach rozgrywanych w Rimini we Włoszech w dniach 21-22 stycznia 2012 startowało 10 ekip.
Pani Marlena Szymaś, na co dzień pracuje w Cukierni Kandulskiego. Swoje wyjątkowe umiejętności nieraz potwierdzała zdobywając choćby w Lizbonie w 2000 roku tytuł Mistrzyni Świata Młodych Cukierników. Wielokrotna reprezentantka Polski i zdobywczyni nagród na międzynarodowych zawodach przygotowała dla jurorów w Rimini wspaniałą cukrową damę w karmelowym kapeluszu. Zawodniczki miały, bowiem za zadanie przygotowanie tortu a także dwóch deserów, które nawiązywałyby do hasła mistrzostw, czyli „Świata Kobiety”
Każda z pań musiała przygotować artystyczną pracę w 70% wykonaną z cukru a w 30% z pasty cukrowej, trzy identyczne torty czekoladowe, 16 identycznych, ale za to innowacyjnych deserów na talerzu i 10 identycznych deserów w pucharkach, w których trzeba było wykorzystać kandyzowane kasztany. Naszej Mistrzyni we Włoszech towarzyszyli wybitni specjaliści - Bogdan Tomczak ekspert na skalę światową w pracy z karmelem oraz Fraçois Galtier, który jest laureatem Cukierniczego Pucharu Świata w Lizbonie. Pod ich okiem pani Marlena trenowała w Polsce, w swojej macierzystej pracowni.
Konkurs odbywać się będzie, co dwa lata, a w tegorocznej edycji startowały drużyny z Niemiec. Włoch, Brazylii, Japonii, USA, Francji Tajwanu, Południowej Korei, Meksyku i oczywiście z Polski. Najlepsza okazała się Włoszka, która serca jurorów podbiła ciastem czekoladowym. Nic dziwnego, że jej innowacyjne pomysły się sprawdziły skoro marzy o otwarciu własnej czekoladziarni.
I choć w tym roku Pani Marlena Szymaś nie została Cukierniczą Mistrzynią Świata dla nas i tak będzie Najsłodszą Polką!
Zdjęcia Filip Kwiatkowski Unifine F&BI
www.irpoznan.com.pl