Naczynia i opakowania ekologiczne znajdują zastosowanie nie tylko w restauracjach, ale także w lodziarniach rzemieślniczych, z racji tego, że bardzo popularne jest podawanie lodów i deserów lodowych na wynos, a klienci zaczynają zwracać szczególną uwagę na to, w czym owe lody są im wydawane.
Podobne artykuły
Smak lata zamknięty w słoikuLen, bawełna, juta i konopie – materiałowe opakowania na pieczywoZero waste wkracza na rynek deliveryOkazuje się, że ekologiczne opakowanie, o odpowiednim oznaczeniu może zadecydować, czy eko-klient zdecyduje się na zakup właśnie naszych lodów. Sezon już się rozpoczął, warto więc się temu przyjrzeć.
Po zużyciu plastikowe lub styropianowe opakowania lądują w śmieciach, skąd trafiają na wysypisko. Konsumenci nie są świadomi, z czego wykonane jest takie opakowanie i jakie szkodliwe substancje mogą przeniknąć pod wpływem np. temperatury do posiłku czy napoju, a w konsekwencji do naszego organizmu. Pozostaje jeszcze aspekt ekologiczny. Opakowania z tworzyw sztucznych, podobnie jak plastikowe torebki, powstają w ciągu kilku sekund, a po wykorzystaniu rozkładają się w środowisku naturalnym nawet kilkaset lat. Do ich produkcji używa się wielu substancji chemicznych, np. styrenu (pochodna ropy naftowej). Ich szkodliwy wpływ na środowisko to obszerny temat. Niewielu z nas wie, że opakowania plastikowe niekoniecznie nadają się do przechowywania żywności.
Świadomość konsumenta
Lody naturalne przyciągają klientów nie tylko w upalne dni, kiedy szukamy ochłody, ale też w okresie wiosennym. Mając świadomość, z jakich produktów zostały przygotowane lody, klienci coraz częściej rezygnują z tzw. marketowych na rzecz lodów rzemieślniczych, kojarząc je z naturalnymi. Przekonują ich przede wszystkim niepowtarzalny smak oraz sposób podania. Mówiąc o sposobie podania, mam na myśli pojemniki, w jakich kupujemy lody. Co cieszy – liczba konsumentów oczekujących od naturalnych produktów naturalnego opakowania wyraźnie wzrasta. Firmy produkujące opakowania starają się wychodzić naprzeciw trendom związanym z popularnością lodów naturalnych czy rzemieślniczych i tym samym zmieniają jakość jednorazowych opakowań do lodów i deserów.
W czym podawane są lody naturalne
Lody naturalne są produktem przygotowanym z najlepszych składników: świeżych owoców, śmietanki, mleka, jajek. Konsumenci unikają chemicznych dodatków takich jak: sztuczne barwniki, konserwanty, polepszacze smaku, zagęszczacze, emulgatory itd. Znamy skład wybieranych przez nas lodów, ale czy wiemy, w czym podawane są te naturalne? Większość producentów lodów podaje je w kubkach wykonanych ze styropianu, szkodliwego plastiku PET lub PP. Powstają one ze związków chemicznych, które mają bezpośredni kontakt z naszymi lodami, nie zapominajmy, że wybieramy je ze względu na wysoką jakość przygotowania, naturalne składniki oraz oczywiście smak.
Produktami przyjaznymi dla środowiska, które stanowią alternatywę dla jednorazowych opakowań z plastiku, styropianu, są biodegradowalne, opakowania do lodów wykonane z PLA (kwasu polimlekowego), papieru z recyklingu, otrębów oraz mączki kukurydzianej. Plastikowe czy styropianowe naczynia znaleźć możemy już bowiem nie tylko w barach i restauracjach, coraz częściej produkty tego typu używane są właśnie do podawania lodów i deserów. Klienci rzemieślniczych lodziarni zwracają coraz większą uwagę na to, czy produkt, jaki wybierają, jest przyjazny środowisku. Naczynia jednorazowe są praktyczne i tanie, ale są również bardzo szkodliwe dla środowiska. Zaraz po zużyciu trafiają bowiem do śmietnika, a z niego na wysypisko, gdzie ulegają biodegradacji przez kilkaset lat. Opakowania z trzciny cukrowej, otrębów i PLA są naturalnym, przyjaznym dla środowiska rozwiązaniem. Należy pamiętać o tym, że jedzenie ma bezpośredni kontakt z tymi tworzywami, co wpływa nie tylko na walory smakowe, ale też na nasze zdrowie. Ekologiczne pojemniki powstają wyłącznie z odnawialnych surowców naturalnych, są neutralne smakowo i zapachowo.
Najczęściej pod każdym eko-opakowaniem znajdują się odpowiednie oznaczenie PLA oraz cyfra „7” w trójkącie, informującą nas o użyciu naturalnych surowców. Materiały najczęściej stosowane podczas produkcji opakowań, kubeczków to: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS. Często widnieje również napis „completely compostable”
Eko znaczy drożej?
Ekologiczne opakowania do lodów to nowość na polskim rynku – są lepiej wykonane, mocniejsze, nie uczulają, a przede wszystkim są przyjazne dla środowiska. Ich ceny w większości przypadków są bardzo podobne lub nawet niższe od dostępnych na rynku opakowań. Firmy zapewniają szeroki wybór ekologicznych pojemników na lody i desery, począwszy od przezroczystych pojemników wykonanych z PLA, nie z plastiku; po pojemniki wykonane z papieru z recyklingu.
W gąszczu oznaczeń
Jak zyskać pewność, że mamy lody bądź deser podane w ekologicznym opakowaniu? Najłatwiej zapamiętać podstawowe oznaczenia. Najczęściej pod każdym opakowaniem znajdziemy odpowiednie oznaczenie PLA oraz cyfrę „7” w trójkącie, informującą nas o użyciu naturalnych surowców. Materiały najczęściej stosowane podczas produkcji opakowań, kubeczków to: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS. W przeprowadzonym przez nas badaniu aż 95% zapytanych osób odróżniło pojemniki i łyżeczki PLA od plastikowych, wskazując, że jest to lepszy pod względem jakości wykonania produkt.
• PET – politereftalan etylenu, wykorzystywany jest do produkcji pojemników, opakowań, talerzy i kubeczków jednorazowych. Opakowania z PET nie można ponownie wykorzystać, nawet po dokładnym umyciu mogą wydzielać toksyny. Opakowań wykonanych z tego rodzaju plastiku nie wolno również wystawiać na bezpośredni kontakt z promieniami UV. Substancje zawarte w kubeczkach, opakowaniach plastikowych, będących pochodnymi ropy naftowej i benzenu, przenikają do jedzenia czy napoju wówczas, gdy są one niewłaściwie przechowywane. Zaleca się, by przetrzymywać butelki w temperaturze do 15°C.
• HDPE – polietylen o dużej gęstości, natomiast PP (5) to polipropylen – jako jedyne są uznawane za materiały, których wykorzystywanie jest bezpieczne. Co ważne, opakowania z nich wyprodukowane nadają się do ponownego użytku.
• PVC – polichlorek winylu – wykorzystuje się go do produkcji m.in. folii. Niestety on również wydziela toksyczne substancje (w procesie spalania polichlorku winylu wytwarzają się bardzo groźne dla zdrowia związki chemiczne zwane dioksynami), więc zdecydowanie lepiej go unikać.
• LDPE – polietylen niskiej gęstości, uznawany raczej za bezpieczny, ale konstatacja ta nie jest aż tak pewna jak w przypadku HDPE oraz PP. Znajduje się więc gdzieś pomiędzy tymi, które można bez obaw wykorzystywać, a tymi, których należy unikać.
• PS – polistyren, to materiał, z którego produkowany jest styropian. Pod żadnym pozorem nie powinien być wykorzystywany do przechowywania żywności, gdyż wydziela trujące substancje chemiczne. Jak wiemy, zwykle faktycznie takiego zastosowania nie ma, ale warto wiedzieć, iż czasami stosuje się go do produkcji przykrywek kubków jednorazowych. Lepiej więc zrezygnować z zakupu takiego produktu.
Wpływ na zdrowie
Długotrwały kontakt z syntetycznymi substancjami chemicznymi stosowanymi do pakowania i przechowywania żywności może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Jak podkreślają badacze, substancje chemiczne użyte do wyprodukowania plastikowego opakowania czy kubeczków mogą przenikać do żywności, a ich wpływ na zdrowie nie jest widoczny od razu, możemy dostrzec go dopiero po jakimś czasie. Długotrwałe narażenie na działanie substancji chemicznych w żywności może być częściowo odpowiedzialne za wzrost liczby przypadków chorób przewlekłych, takich jak rak, autyzm i niepłodności.
Zespół badaczy zajmujących się tym zagadnieniem przytacza trzy główne powody, dlaczego długotrwały kontakt z substancjami chemicznymi występującymi w plastikowych opakowaniach do żywności powinien budzić niepokój. Jednym z bardzo szkodliwych składników plastiku, który zakłóca gospodarkę hormonalną organizmu, jest bisfenol A (BPA), chemiczny związek, z którego robi się m.in. kubeczki plastikowe, opakowania na lody czy pojemniki na żywność. Uważa się, że naśladuje on działanie naturalnych hormonów płciowych – estrogenów – i może mieć wpływ na ryzyko związane z wystąpieniem takich schorzeń, jak: nowotwory, otyłość, wady wrodzone, obniżona płodność u mężczyzn, przedwczesne dojrzewanie, nadpobudliwość psychoruchowa, cukrzyca czy obniżona odporność.
Obecność bisfenolu w pożywieniu zależy głównie od temperatury nalanego do niej płynu - pod wpływem wrzącej wody jego uwalnianie wzrastało nawet 55 razy w porównaniu z zimną wodą. Nawet po 9 latach używania butelki poziom wypłukiwanego bisfenolu był taki sam jak przy nowym naczyniu. Ponadto do produkcji plastikowych opakowań wykorzystywanych jest ponad 4 tys. chemicznych substancji, a tylko 25% zostało przebadanych pod kątem toksyczności. Problemem jest również skład opakowań – to, jakich substancji używa się do produkcji plastiku, jest owiane tajemnicą – producenci ze względu na konkurencję nie chcą ujawniać swoich receptur.
Anna Olszewska-Adamowicz