...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Urządzenia Piekarnicze, materiał promocyjny

Niezbędnik piekarza: koszyki wiklinowe do wyrastania ciasta na chleb

Etap wyrastania ciasta chlebowego jest kluczowy dla jakości upieczonego bochenka. Dzięki koszykom wiklinowym, które są dostępne w różnych formach i rozmiarach, możesz zapobiec narzekaniom klientów piekarni na kształt bochenków i ich wygląd.

Łatwo można wyobrazić sobie sytuację, w której klient piekarni odmawia zakupu bochenka, bo po prostu… mu się nie podoba.
„Ale ten jest nierówny, jak ja mam go pokroić…”, „Proszę mi podać ten z lewej strony, nie ten popękany, o, ten!”, „A czemu on taki krzywy?” – to tylko przykładowe komentarze rozbrzmiewające przy ladzie w piekarni. O ile sporo zależy od przepisu i sposobu wyrabiania ciasta na chleb, o tyle etap wyrastania może wpłynąć negatywnie na wypiek i być powodem tych nieprzyjemnych uwag, w efekcie – zmniejszenia sprzedaży.

Można zapobiec takim sytuacjom, wykorzystując proste i tanie, ale skuteczne akcesorium piekarnicze – koszyk do rozrostu ciasta chlebowego, który można kupić nawet za kilkanaście złotych dla bochenków o wadze 0,4 – 0,5 kg kg.

 

Jakie zalety ma koszyk do garowania chleba?
Ciasto na chleb wyrastające w naczyniu innym niż koszyk wiklinowy, np. misie z tworzywa sztucznego, może prezentować się idealnie do momentu wyciągnięcia na płaską powierzchnię. Wówczas może rozejść się na boki, tracąc uformowany kształt. Koszyk wiklinowy zapobiega deformacji wyrośniętego ciasta chlebowego.

W zależności od kształtu koszyka – okrągłego, podłużnego, owalnego, trójkątnego – możesz uformować idealny bochenek zarówno do żurku, jak i rodzinny do krojenia na kanapki. Duże kosze do garowania chleba mogą zmieścić ok. 3 kg ciasta chlebowego.

Chleb wyrastający w koszyku z wikliny:

  • zachowuje symetryczny kształt podczas pieczenia,
  • jest pulchny i wysoki,
  • nie ma zapadającego się grzbietu,
  • ma miękisz o odpowiedniej porowatości,
  • cieszy oko skórką, która charakteryzuje się chrupkością, ale nie pęka i nie odpada nadmiernie podczas krojenia.


Znaczenie dla wypieku ma również sposób ukształtowania koszyka.
Kosz wiklinowy zbijany charakteryzuje się bardziej zwartą konstrukcją w porównaniu do koszyka wiklinowego plecionego, co może mieć odzwierciedlenie w fakturze wypieczonej skórki.

Jak używać koszyka do wyrastania chleba?
1. Przed pierwszym wypiekiem wygrzej koszyk w piekarniku lub piecu w temperaturze 160? przez około 20 min, aby usunąć enzymy i drobnoustroje, które mogłyby wpłynąć negatywnie na ciasto chlebowe.
2. Posyp wnętrze koszyka mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta do brzegów. Alternatywą jest wyłożenie koszyka ściereczką, aczkolwiek to ogranicza przepływ powietrza między wiklinowymi paskami.
3. Uformuj wstępnie ciasto przed włożeniem do koszyka.
4. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jeśli chcesz piec bochenki, które wpadną każdemu klientowi piekarni w oko, sprawdź ofertę koszyków do wyrastania chleba na Urzadzeniapiekarnicze.pl.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji