...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Magorex, materiał promocyjny

Non-stick

Pokrycia non-stick na blachach i formach ułatwiają prace oraz pozwalają wyeliminować lub znacznie zmniejszyć zużycie oleju, ale… nie każdy rodzaj takiej powierzchni będzie odpowiedni do wszystkich wypie­ków. W czym specjalizują się poszczególne powłoki, sprawdzimy w krótkim przewodniku firmy MAGOREX.

Polski lider w produkcji blach i form proponuje aż 4 rodzaje powierzchni typu non-stick: PoliRex Green, PoliRex Black (powłoki fluoropolimerowe), SiliRex Red (powłoka silikonowa), ResiRex Crystal (żywicowa powłoka silikonowa). Ich żywot­ność zależy od liczby cykli wypiekowych, rodzaju wypiekanych produktów oraz od spo­sobu ich użytkowania i czyszczenia, o czym przekonamy się poniżej.



Powłoki specjalnego przeznaczenia
PoliRex Green – dwuwarstwowa powłoka o grubości 45-60 mikronów cechuje się bardzo wysoką odpornością na ścieranie i urazy mechaniczne. Temp. pracy wynosi do 260°C, a powłoka zachowuje swoje właściwości w ciągu 2000-3000 cykli pieczenia. Przeznaczona także do wypieków zawierających cukier. Niezawodna w pie­karniach i cukierniach o dużym dziennym przerobie.

PoliRex Black – powłoka dwuwarstwowa o grubości 30-35 mikronów. Jej odporność na ścieranie można określić jako wysoką. Maks. temperatura pracy to 250°C. Niezmien­ne właściwości zachowuje przez 1200-1300 cykli pieczenia. Idealne rozwiązanie do odpieku w sklepach.

SiliRex Red – w porównaniu z powłoką fluoropolimerową jest mniej odporna na uszkodzenia mechaniczne, za to dzięki właściwościom higroskopijnym silikonu lepiej wchłania wilgoć podczas garowania i uwalnia ją podczas pieczenia, co znacząco wpływa na jakość wypiekanych produktów. Niezmienne wła­ściwości zachowuje przez 1000-1500 cykli pieczenia. Polecana do pracy z produk­tami o niewielkiej zawartości cukru.

ResiRex Crystal – to najmłodszy produkt w ofercie firmy MAGOREX, który cieszy się dużym uznaniem w Europie Zachod­niej, a w Polsce jest już stosowany w kil­kunastu dużych cukierniach. Niezmienne właściwości powłoki to 1000 do 1500 cykli pieczenia. Idealny do pracy z produkta­mi o bardzo dużej zawartości cukru.

 

7 zasad użytkowania blach non-stick

Aby maksymalnie wykorzystać możliwości nieprzywieralnych powłok non-stick należy trzymać się ściśle zasad ich używania. Oto najważniejsze:
1. Blachy i formy nie mogą być zapiekane bez wsadu – to znacznie zmniejsza żywot­ność powłok.

2. Nie można kroić wypieków bezpośrednio na blachach pokrytych powłokami non­-stick ani używać żadnych ostrych łopatek. Lepiej to robić za pomocą miękkich łopatek silikonowych.

3. Powłoki non-stick muszą być zupełnie suche przed wypiekiem, w przeciwnym wy­padku ciasto przyklei się i zniszczy powłokę.

4. Wilgotność powietrza w garowni powinna być stała.

5. Składując blachy i formy non-stick, należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić ich mechanicznie.

6. Używanie nieodpowiednich środków do czyszczenia powierzchni non-stick znacznie skraca czas ich prawidłowego funkcjonowania.

7. Z blach/form należy usunąć pozostałą po myciu wodę, a następnie suszyć na otwar­tym powietrzu lub w otwartym piecu przez 15-20 min w temp. 150°C.



Wypalanie blach i form przed pierwszym użyciem
Wszelkie metalowe produkty wypiekowe, takie jak blachy, formy i zestawy form, przed pierwszym użyciem należy:
1.. wygrzać w piecu przez ok. 45-60 min w temp. 80-100°C,

2..powierzchnię roboczą wygrzanych blach pokryć warstwą oleju roślinnego,

3..pozostawić do wystygnięcia w tempe­raturze otoczenia.

Wygrzewanie dotyczy również produktów pokrytych silikonem, przy czym należy je wypalić w piecu w temp. 250°C przez 60 min lub w 200°C przez 4 godz. Wyją­tek stanowią powierzchnie pokryte powło­kami Polirex Green i Polirex Black, które nie wymagają wypalania przed pierwszym użyciem.

   
 

Recoating,
czyli regeneracja powłok non-stick

MAGOREX oferuje regenerację zużytych powłok non-stick, czyli tzw. recoating. Jeśli Twoje blachy, formy lub zestawy form będą wymagały odnowy, wystarczy skontaktować się z działem handlowym firmy w celu ustalenia, czy i jak szybko można wykonać regenerację. Producent w ramach serwisu naprawia nie tylko powierzchnie, ale także formy i pokrywy w zestawach form.

www.sklep.magorex.pl
www.magorex.pl

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Mistrzu Branży milenialsi rządzą i opowiadają: Maciej Majzon-Wójtowicz o pracy na wysokościach i ciągłym uczeniu się czekolady, Justyna Roszkowska o tworzeniu Pochlebnie, a Joel Kroeker o chlebie pobudzającym do myślenia. Sprawdzamy też RUBY (czekoldę milenialsów!) okiem fachowców i modne trendy w tortach.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji