...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Normalny chleb – w prostocie siła

Chrupiąca skórka, niesamowity smak i aromat oraz długi termin świeżości... Brzmi jak bajka, tymczasem okazuje się, że to możliwe. Szczęśliwcy mieli okazję przekonać się o tym, kosztując takiego rarytasu m.in. podczas minionej edycji katowickich targów SweetTarg.

     
 

Artykuł pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Jak wygląda rynek chleba widziany oczami klientów? Na pewno jest obfity. W każdym sklepie, w każdej piekarni półki uginają się od rozmaitych gatunków chleba. Trudno wybrać. A jednak… Wystarczy pomyśleć, ile razy brak czasu spowodował, że kupiliśmy chleb taki, jaki jeszcze został na półce otwartego do późnych godzin sklepu, postawieni przed wyborem: „ten albo kolacja i śniadanie bez pieczywa, a na drugie śniadanie batonik”. Pewnie nawet ładnie pachniał, bo właśnie został wyjęty z pieca, pewnie nie był drogi. Ale zjedliśmy go niewiele, bo konsystencją i smakiem przypominał watę, a na drugi dzień zaczął się kruszyć. Ile razy kupiliśmy bardzo drogi chleb, który miał spełnić nasze oczekiwania, przywołać smakowe wspomnienia z dzieciństwa. Nie przywołał. Po kilku kęsach gliniastej kromki już wiedzieliśmy, że go nie zjemy. I co dalej? Wyrzucić??
A przecież można też kupić dobry chleb. Do takich zalicza się Chleb Normalny, który chcemy Państwu – mam tu na myśli zarówno producentów pieczywa, jak i ich klientów – zaproponować.

 

 

Raz na ludowo
Do programu pokazów na targach włączaliśmy kiedyś metody wypieku odwołujące się do ludowych tradycji i przekazów. Wśród tych metod był wypiek na podkowach, na kamieniach rzecznych, liściach kapusty, ziemniakach, fermentowanie ciasta w soku brzozowym czy w piwie, posypywanie bułek kwiatem akacji. Pomysłów i możliwości w tym zakresie jest mnóstwo. Nie ma niczego złego w powrocie do tradycji, jednak stwierdziliśmy, że w pogoni za sukcesem, z chęci zainteresowania odbiorcy nową, pięknie lub intrygująco brzmiącą nazwą bądź nietypowym wyglądem wyrobu, zapominamy o tym, co najważniejsze. A tymczasem chleb musi być po prostu smaczny, pachnący, jednym słowem – NORMALNY!

Nowość na rynku piekarskim
Chcielibyśmy zaproponować Państwu udział we wprowadzaniu na rynek nowego produktu, chleba pszenno-żytniego, chleba, jakiego Państwo poszukują w erze chlebopodobnych wypieków.
Proponujemy autorską technologię wypieku, przygotowaną na podstawie naszych długoletnich doświadczeń.
Chleb będzie miał chrupiącą skórkę, niesamowity smak i aromat oraz będzie dłużej zachowywał świeżość. Aby przekonać Państwa o prawdziwości tego ostatniego zdania, podczas marcowych targów w Katowicach częstowaliśmy odwiedzających chlebem trzydniowym. Smakowało! Bardzo!

 

   
 

Bionat – produkty, wdrożenie i pomoc technologiczna
Bionat Sp. z o.o. prowadzi działalność od 1999 r. Produkuje środki wypiekowe, mieszanki wieloziarniste (także mieszanki samych ziaren), ciasta w proszku i kremy w proszku do wyrobów piekarskich i cukierniczych, posypki piekarskie, posypkę cukrową, mieszanki na ciasto do pizzy oraz sos pomidorowy w proszku. Wyroby firmy Bionat są dostępne na terenie całego kraju, a klienci otrzymują nie tylko produkty, ale także bezpośrednie usługi wdrożeniowe i pomoc technologiczną wykwalifikowanych pracowników spółki.
Produkty wytwarzane są z naturalnych składników, z wykorzystaniem metod bezpiecznych dla zdrowia konsumentów.

Kontakt: Bionat Sp. z o.o. tel. 12 262 46 17
Andrzej Pałasiński kom. 605 57 09 71

 


W założeniach pierwotnych tematem prezentacji miał być wypiek Chleba Polskiego. Niestety, nazwa „Chleb Polski” została zastrzeżona przez firmę o rodowodzie zagranicznym. No cóż, przyznam, że brak możliwości wyprodukowania polskiego chleba przez polskiego piekarza bardzo mnie poruszył… Dodatkowo poszukiwałem odpowiedzi na pytanie: co nowego przygotować tym razem? Zaprezentowaliśmy więc Normalny Chleb.


Chleb był trzydniowy, mimo to miał chrupiącą skórkę, nie wykazywał oznak czerstwienia i nadawał się do konsumpcji (z przyjemnością). Zatem chleb dostarczony do sklepu wieczorem może być sprzedawany w dniu następnym do popołudnia. Nie będzie powodów, by oddawać go do piekarni, ani konieczności, by przyjmować zwroty tego chleba. Jednym słowem – wszyscy będą zadowoleni.

Trochę faktów w liczbach
W tabelach i tekście poniżej przedstawiona została kalkulacja cenowa na chwilę obecną.

Tabela 1.

Składniki

Kalkulacja cenowa

Mąka pszenna 750

75,0 kg x 1,30 zł/kg = 97,5 zł

Mąka żytnia 720

15,0 kg x 1,15 zł/kg = 17,25 zł

Clasic 10%

10,0 kg x 9,70 zł/kg = 97,0 zł

Żur

2,5 kg x 5,50 zł/kg = 13,75 zł

Sól 

2,0 kg x 0,47 zł/kg = 0,94 zł

Drożdże

3,0 kg x 2,40 zł/kg = 7,25 zł

Woda

60,0 kg

   SUMA 167,5 kg                          = 233,69 zł

                                                                    145,0 kg pieczywa



Cena surowca na 1 kg pieczywa 1,61zł
Cena netto zbytu 1 kg pieczywa (surowiec+170 %*)  4,35zł
*170% – przybliżone koszty producenta łącznie z zyskiem
Cena brutto zbytu 1 kg pieczywa  4,57 zł
Cena z marżą sklepową ok. 25% (1,14 zł)      ok. 5,70 zł
To cena za 1 kg chleba.


Ceny bochenków o innej gramaturze zostały przedstawione w tabeli 2.

Tabela 2.

Gramatura

Cena [zł]

0,5 kg

2,86

0,6 kg

3,43

0,8 kg

4,57

 

Piekarz powinien szanować swoją pracę i czas. To nie sztuka dać pieczywo w komis, a potem martwić się, że połowa produkcji wróciła do piekarni. Trzeba wyprodukować chleb, który będzie smakował jutro tak samo jak smakował dziś. Istnieje wtedy szansa, że pozostałe na półkach pieczywo sprzeda się na drugi dzień. A za jakiś czas, gdy klienci poznają zalety tego pieczywa, na drugi dzień nie będzie zostawał ani jeden bochenek Normalnego Chleba!

mgr inż. Andrzej Pałasiński

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji