Jak w prosty sposób przygotować słodkości bez mleka, jajek, a czasem bez glutenu? Autorka Małgorzata Kalemba-Drożdż rzuca wyzwanie alergiom pokarmowym, prezentując 161 oryginalnych przepisów na domowe wypieki, koktajle i desery w swojej najnowszej książce: „Słodki sposób na alergię".
Podobne artykuły
Keto słodkości mile widziane w witrynieParadoksalne desery od Fit CakeFit Cake – słodka sieć z misjąKto zna Małgorzatę Kalembę-Drożdż – doktor biochemii, autorkę bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia i książek o kwiatach jadalnych i chwastach, ten doskonale wie, że jej przepisy zawsze dobrze smakują! Tym razem ekspertka od kwiatów i chwastów w wypiekach (a jednocześnie mama małych alergików) uczy, jak sobie radzić z odżywianiem przy alergiach pokarmowych, i podaje ponad 160 przepisów na ciasta, ciasteczka, desery, napoje bez mleka, śmietany, masła, kefiru, jogurtu i jajek. Jak czytamy na blogu autorki: "Sporo przepisów jest bezglutenowych lub łatwych do przerobienia na bezglutenowe, są także przepisy bez dodatku cukru".
– Ta książka nie jest kolejną pozycją z serii: modne diety. Alergia to choroba cywilizacyjna, a jadłospis wykluczający mleko, jajka czy gluten to często konieczność, nie kaprys – przekonuje Renata Ciemięga, redaktor magazynów „Dobre Rady” i „Samo Zdrowie”. – Autorka proponuje łatwe przepisy na pyszne dania, dodając do tego sporą dawkę wiedzy, która pomoże zrozumieć, na czym polega problem i jak sobie z nim radzić. Prosto, skutecznie i smacznie – zachwala redaktor naczelna ogólnopolskich magazynów o zdrowiu.
Mimo że książka jest adresowana głównie do konsumenta końcowego, to może być źródłem inspiracji dla cukierników lub tych, którzy chcą otworzyć trochę inną cukiernię. Polecamy!
REKOMENDACJE
– Jestem mamą alergika. Wychowanie dziecka uczulonego na wiele pokarmów wymaga ograniczeń i restrykcyjnej diety. A przecież trudno wyobrazić sobie malucha, który nie miałby ochoty sięgnąć po ciastko z kremem... Oryginalne przepisy na desery bez mleka czy jajek to źródło inspiracji dla rodziców – życie z alergią, choć niełatwe, może być słodkie. Z przyjemnością skorzystam z wielu pomysłów, jakie daje ta książka. Polecam gorąco! – Halina Mlynkova
– Przejrzyste podejście do tematu uczuleń pokarmowych. Autorka zgrabnie łączy teorię z praktyką, czyli kuszącymi i słodkimi przepisami. Lektura obowiązkowa dla rodziców małych alergików! – dr n. med. Beata Adamczyk, specjalista alergolog
Fot. A.Olszewska/Archiwum Mistrz Branży