Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapowiedziało zmiany w ustawie dotyczącej przeciwdziałania marnotrawieniu żywności. Nowe regulacje nakładają na sprzedawców dodatkowe obowiązki, a także zwiększają wysokość opłat i sankcji za nadmierne marnowanie produktów spożywczych.
W ramach nowelizacji, każdy sprzedawca żywności o powierzchni handlowej powyżej 250 mkw. będzie zobowiązany do zawierania rocznych umów z organizacjami pozarządowymi, i to z wyprzedzeniem — do końca każdego roku na kolejny. Odpowiedzialność za przestrzeganie przepisów ma spoczywać na indywidualnych sklepach, co według twórców regulacji, ma ułatwić kontrolę i rozliczanie obowiązków.
Wzrost opłat i zaostrzenie kar
Wzrosną również opłaty za marnowanie żywności: stawka wzrośnie z 0,1 zł/kg do 0,5 zł/kg. Celem tej podwyżki jest skłonienie sprzedawców do ograniczania strat produktów oraz zachęcenie ich do przekazywania nadwyżek żywności organizacjom charytatywnym. Kary pieniężne za marnotrawstwo również zostaną podniesione — z dotychczasowych 500–10 000 zł do nowego przedziału 5 000–15 000 zł. Ponadto, na sprzedawców nieprzeprowadzających wymaganych kampanii edukacyjnych zwiększających świadomość o marnotrawieniu żywności nałożona zostanie kara w wysokości 5 000 zł.
Nowa definicja marnotrawstwa żywności
W ustawie wprowadzono też precyzyjniejsze określenie, czym jest marnowanie żywności, włączając zarówno działania aktywne, jak i brak działań prowadzących do przeterminowania produktów. Wykluczone zostanie kryterium wymogu uzyskania 50% przychodów ze sprzedaży żywności, co zapobiegnie nadużyciom związanym z dokumentacją sprzedaży. Nowe przepisy mają usprawnić kontrolę oraz egzekwowanie obowiązków w celu skuteczniejszego ograniczenia marnotrawstwa.
Planowane jest, aby ustawa weszła w życie trzy miesiące po jej ogłoszeniu, a przyjęcie projektu przez Radę Ministrów ma nastąpić w IV kwartale 2024 roku. Do postępowań wszczętych przed datą wejścia nowych przepisów w życie stosowane będą dotychczasowe regulacje.