...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nowe wydanie Mistrza Branży już dostępne!

Jak działa zapach Czy cynamonki staną się jesiennym odpowiednikiem jagodzianek? Jak obniżyć food cost, nie zaniżając jakości produktu? Dlaczego sukcesja w branży piekarsko-cukierniczej stanowi problem? A na naszej okładce mama, miss i bizneswoman - Olga Mikhayevich, współwłaścicielka marki MiOlli.

Zachwycona pięknem i unikatowym smakiem makaroników, wiele lat temu zapragnęła, by były dostępne nie tylko we Francji, ale na całym świecie i dla każdego. Dziś Olga Mikhayevich jest współwłaścicielką prężnie działającej firmy, produkującej makaroniki dla ponad 500 partnerów biznesowych. A oprócz tego mamą pięciorga dzieci i zaangażowaną w akcje charytatywne kobietą, dla której liczy się równowaga między byciem businesswoman i panią domu. Rozmowę z goszczącą na naszej okładce właścicielką MiOlli przeczytacie na str. 8.

Mistrz Branży czasopismo dla cukierników

 


Piekarni rzemieślniczych przybywa, choć mało która może pochwalić się takim otoczeniem jak PRODIŻ Bakery. Katowicka piekarnia stanowi element unikatowego kompleksu budynków pochodzących z przełomu XIX i XX wieku. Kiedyś produkowano tu porcelanę, dziś wypieka się chleb. A wszystko zaczęło się od… restauracji i potrzeby naprawdę dobrego oraz świeżego pieczywa! O tym, co było dalej przeczytacie w rozmowie z Aleksandrą Kandzia-Urlych na str. 14.

Mistrz Branży czasopismo dla cukierników

 


Monika Zacharska-Dudek to krakowska smakoszka, posiadaczka imponującej kolekcji książek kucharskich, a na co dzień anglistka w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Jest optymistką, czerpiącą z życia pełnymi garściami, bardzo konkretną w opowiadaniu o kulinarnej mapie Krakowa i czytelniczych pasjach. Jej wiedza imponuje! Tak jak i liczba kulinarnych książek i podręczników na jej półkach. Co w nich wyczytała? I gdzie zjadła najsmaczniejsze desery? Dowiecie się czytając rozmowę z nią na str. 20.

Mistrz Branży czasopismo dla cukierników



Wszyscy spędzili dzieciństwo w piekarni lub cukierni rodziców, ale nie zawsze od początku było oczywiste, że będą kontynuować rodzinne tradycje. Paulina Wójcik z mężem Michałem prowadzi piekarnię na Mazurach, Michał Binkowski wraz z bratem Tomaszem w centrum Krakowa, a Wojtek Starowicz, także krakowianin, czeka, kiedy jego pomysły nabiorą rozmachu i pokaże cukiernię, którą ma nadzieję odziedziczyć po rodzicach, w innej odsłonie. Co sprawiło, że często majac inne plany oraz wykształcenie, zdecydowali się jednak na pójście w ślady rodziców i dziadków? Artykuł o sukcesji w branży znajdziecie na str. 28.

Mistrz Branży czasopismo dla cukierników



Food cost to kluczowy wskaźnik w zarządzaniu piekarnią, cukiernią czy lodziarnią, ponieważ pozwala na utrzymanie równowagi między jakością serwowanych potraw a zyskami. A jednak nadal wielu właścicieli piekarni i cukierni nie przywiązuje do tego aspektu należytej wagi. Jak obniżać ten food cost? Jak ustalać cenę finalną w dobie ciągłych zmian cen surowców? Porad eksperta, Tomasza Korfela, szukajcie na str. 32.

Mistrz Branży czasopismo dla cukierników


Tłusta, a jednocześnie lekka. To musi być cynamonka! Czy tej jesieni będzie tym czym jagodzianka latem? To wręcz idealny przykład comfort food. Może stać się hitem każdej piekarni czy cukierni, jeśli jest odpowiednio wykonana i zawiera dobrej jakości cynamon. Który jest najlepszy? Cynamonkom przyglądamy się razem z Danielem Coceancig’iem na str. 38.

Mistrz Branży czasopismo dla cukierników

 

Dlaczego ser długo dojrzewający będzie apetycznie pachniał dla Francuza, a Polaka odrzucał? Jaki jest najbardziej smakowity zapach dla wszystkich ludzi na świecie? Czy jakiś konkretny aromat spowoduje, że klienci będą więcej i chętniej kupowali? O roli oraz działaniu zmysłów smaku i zapachu opowiada ekspertka, antropolożka kultury oraz perfumiarka Monika Opieka na str. 42.

Mistrz Branży czasopismo dla cukierników

 

Obecność piekarni, cukierni czy lodziarni w Internecie to dziś absolutny wymóg. Dzięki temu można dotrzeć z ofertą do większej ilości klientów, zyskać popularność, ale też… nieprzychylne opinie. A wręcz niesprawiedliwy hejt. Jak radzić sobie z nieuzasadnioną krytyką online? Jakie kroki prawne podjąć w przypadku fałszywych lub krzywdzących opinii? Tego typu działaniom przyglądamy się okiem prawnika w artykule Karola Ważnego na str. 64 oraz wsłuchujemy się w głos eksperta Michała Forca na str. 56.  

Mistrz Branży czasopismo dla cukierników

 


SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Mama, miss, MiOlli – rozmowa z Olgą Mikhayevich
Wypieczone w PRODIŻ-u – rozmowa z Aleksandrą Kandzią-Urlych
Krakowska smakoszka – rozmowa z Moniką Zacharską

Mistrz produkcji
Serce pieca = palnik RIELLO
Z pokolenia na pokolenie
Food cost się liczy!
Cynamonki – comford food na jesień
Jak działa zapach
Artezen Calybra – rewolucja w dzieleniu ciasta

Receptury
Makówka z puddingiem jajecznym i mandarynkami
Cytrynowe kwadraty z owocami lasu

Mistrz zarządzania
Zmywarki, które przewołują gastronomię do porządku
Milcząca większość
Felieton Stowarzyszenia „Rzemieślnik”
Okiem prawnika

Flash news
Gastrokonferencja
Czas na piernik / Dni Otwarte Polmarkus
Najlepsi piekarze w Polsce na Polagrze
Jubileusz Stowarzyszenia „Polska Ekologia”

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

  

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji