czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Nowi mistrzowie lodziarstwa z przepustką do Rimini 0

dodano ,Redakcja PS

VIII Lodziarskie Mistrzostwa Polski Expo Sweet 2017, 27 lutego 2017 r. | Była pieczona dynia, lody chałwowe z świeżym plastrem miodu, ale to deser w kształcie awokado wzbudził największe uznanie jury i pozwolił Tomaszowi Szypule oraz Łukaszowi Parzymskiemu stanąć na podium Lodziarskich Mistrzostw Polski!

UWAGA! Rozmowa z aktualnymi mistrzami Polski w lodziarstwie Tomaszem Szypułą i Łukaszem Parzymskim w najnowszym - kwietniowym - wydaniu "Mistrza Branży".

W tym roku temat lodziarskich mi­strzostw był dowolny. A jednak i tak wszystkie ekipy walczące o puchar postawiły na naturę! Dominowały składniki lokalne (np. burak, dynia) i nieco zapomniane (rokitnik, róża). 27 lutego br. w Warszawie powsta­ły niezwykłe kreacje smakowe i wizualne. Zadaniem startujących było przygotowanie 4 smaków lodów: czekolada, wanilia, sorbet i autorskich oraz deseru lodowego. Wszy­scy mistrzowie stanęli na wysokości zadania. I nic dziwnego, wygrana tego etapu stanowi przepustkę do finału Coppa del Mondo della Gelateria 2018 we Włoszech. Tę przepust­kę i tytuł Lodziarskiego Mistrza Polski 2017 otrzymali Tomasz Szypuła i Łukasz Parzymski reprezentujący Lodziarnię pod Orzechem. Pierwsze miejsce zdobyli z przewagą aż 500 punktów!

Pieczona dynia – pomysł na deser lodowy według Marcina Palucha i Ewy Piętnik (Cukiernia Amorek)

 

Czym mistrzowie oczarowali jury? Z całą pewnością autorskimi lodami z awokado ze styryjskim olejem z pestek dyni, jakie znalazły się też w niezwykłym deserze, któ­ry już od strony wizualnej zachwycił zarów­no jurorów, jak i publiczność. W sorbecie z przetartej maliny i gotowanego buraczka zastosowali infuzję na ciepło z rozmary­nu. W lodach czekoladowych użyli dwóch rodzajów czekolady Ariba 60% i 72% oraz kakao Amaro 22/24% Master Martini. Ich sekretnym składnikiem był cukier musco­vado – nieoczyszczony cukier z melasy trzciny cukrowej. I to właśnie on nadał tak głęboki smak lodom. Jednak to lody waniliowe stanowiły największe wyzwa­nie! – Chcieliśmy wykonać lody waniliowe z żółtkami na lasce wanilii, a dokładnie połączenie wanilii z Madagaskaru i Tahiti (jedna jest ziemista, druga – kwiatowa) – wyjaśnia Tomasz Szypuła. Deser był podany w formie awokado hass.

Lody Łukasza i Tomka zostały najwyżej ocenione przez jurorów i zgarnęły wszystkie wyróżnienia podczas Lodziarskich Mistrzostw Polski

 

To od­miana o ciemnej skórce, która ma głębszy orzechowy smak. – Na początku zalaliśmy formę i wstawiliśmy do szokówki. Po wy­ciągnięciu lody były zanurzane w roz­puszczonej białej czekoladzie z tłuszczem kokosowym i naturalnym barwnikiem,  i właśnie tak powstała skorupka imitu­jąca skórkę awokado – tłumaczy Łukasz Parzymski, odpowiedzialny za deser. W deserze znalazły się słynne lody au­torskie, zwieńczone lodami sorbetowymi uformowanymi w pestkę. Wokół lodowej imitacji awokado pojawiły się okręgi zro­bione z sosu mango i marakui, które Łu­kasz Parzymski idealnie wykonał, kręcąc talerze z deserami… na adapterze. Do de­koracji posłużyły czekoladowa gałązka, kruszonka z cukru trzcinowego, mączki migdałowej, kakao, masła i kardamonu, a także ganasz czekoladowy.

Lody chałwowe z plastrem miodu, czyli deser Martyny i Pauliny Saj (Gościniec na Półwyspie)

 

Pomysł na Dynię w ogrodzie, czyli deser zaserwowany przez laureatów II miejsca – Marcina Palucha i Ewę Piętnik z Cu­kierni Amorek – zrodził się w hotelowej restauracji podczas przyrządzania zupy dyniowej! Ekipa lodziarzy przygotowa­ła lody na bazie pieczonej dyni z dodat­kiem anyżu. Uformowane były właśnie w kształt dyni, która oblana została po­lewą z pomarańczy i mango. Towarzyszy­ła im wariegatura z poziomek o delikat­nym posmaku róży oraz salsa z rokitnika. Do tego podany był krokant z ciasteczek wegańskich z dodatkiem prażonych mig­dałów, pistacji i orzechów. Całość zwień­czyła dekoracja z kwiatów jadalnych i po­rzeczki, a także dodatku kostki sorbetu z buraka.

Deser awokado autorstwa laureatów I miejsca – Tomasza Szypuły i Łukasza Parzymskiego (Lodziarnia pod Orzechem)

 

Deser przygotowany przez Martynę i Paulinę Saj reprezentujące Gościniec na Półwyspie (III miejsce) inspirowany był w 100% naturą. Były to lody chał­wowe wykonane z domowej pasty seza­mowej i miodu z zaprzyjaźnionej pasieki podane w szklanym słoiku. Towarzyszyły im świeże owoce, a wśród nich borówki, maliny, porzeczki oraz mnóstwo świeżych kwiatów. Uroku dodawały również świeży plaster miodu oraz sos malinowo-figowy umieszczony w środku wydrążonej figi.

 

 

Wyniki VIII Lodziarskich Mistrzostw Polski:
I. Tomasz Szypuła, Łukasz Parzymski, Lo­dziarnia Pod Orzechem – 2815 pkt
II. Marcin Paluch, Ewa Piętnik, Cukiernia Amorek – 2326 pkt
III. Martyna Saj, Paulina Saj, Gościniec na Półwyspie – 2242 pkt n

Aurora Czekoladowa


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe