Firma Polmarkus zaopatruje zakłady cukiernicze, piekarskie, lodziarnie oraz gastronomie, nowością w ich ofercie jest baza do produkcji chleba i innych wypieków.
Panefit gryczany to 40-50% baza do produkcji chleba i innych wypieków o charakterystycznym smaku i zapachu prażonej gryki. Gryka, z której produkuje się kaszę gryczaną jest bogatym źródłem błonnika, białka, węglowodanów i składników mineralnych. Kasza gryczana jest zdrowa i sycąca. Specyficzny zapach i smak zawdzięcza mące gryczanej i prażonej gryce. Ta mieszanka zadowoli niejednego smakosza.
Receptura podstawowa na chleb:
Panefit gryczany 50% - 1,000 kg
Woda do namoczenia - 1,100 kg
Mąka pszenna T650 - 0,500 kg
Mąka żytnia T720 - 1,000 kg
Drożdże - 0,120 kg
Woda - 0,700 kg
Wykonanie:
Mieszankę należy namoczyć w podanej ilości ciepłej wody na godziny. Następnie dodać pozostałe składniki i miesić.
Czas miesienia: 4 min. wolne i 3 min. szybkie lub 7 min. wolne obroty.
Temp. ciasta: 28 st.C
Po sporządzeniu ciasto dzielić na kęsy przy pomocy wody (nie maki!). Naważkę kęsów dostosować do form stosowanych w zakładzie. Kęsy ciasta włożyć do foremek, wierzch wygładzić mokrą ręką i posypać żytnią mąką lub posypką dekoracyjną. Kęsy ciasta w foremce poddać pełnemu rozrostowi końcowemu na ok. 30-40 min.
Wypiek: 60 min. w temperaturze początkowej 240 st.C, spadającej do 180 st. C. Po zasadzeniu zaparować komorę wypiekową. Po około 7-10 minutach odprowadzić parę z komory wypiekowej.