...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nowy rekord: 103 certyfikowanych producentów rogali świętomarcińskich

Już jutro wielkie święto rogala świętomarcińskiego. W tym roku jeszcze więcej producentów przygotuje słodki wypiek z certyfikatem. Sprawdź, które cukiernie i piekarnie wypieką oryginalne rogale.

Oryginalny rogal wypiekany na św. Marcina musi spełniać kilka ważnych kryteriów. Po pierwsze, musi być uformowany w kształt pół księżyca lub podkowy. Posmarowany jest "pomadą", czyli lukrem i posypany włoskimi orzechami. Składa się z drożdżowego ciasta warstwowego. Najważniejsze jednak jest nadzienie, które stanowi masa z białego maku oraz bakalii. Gotowy rogal powinien ważyć 200 g.

Nawet jeśli cukiernia przygotuje słodkie rogale wedle odpowiedniej receptury, nie znaczy to, że będą to autentyczne świętomarcińskie rogale. Te są bowiem wypiekane tylko przez certyfikowane cukiernie w określonym regionie, z którego pochodzą rogale. Co roku w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej przyznawane są one tym producentom, którzy doskonale dbają o zachowanie tradycyjnej receptury. Tym razem 5 listopada zaszczytne odznaczenie przypadło aż 103 cukierniom i piekarniom w Wielkopolsce. Mowa oczywiście o potwierdzeniu jakości uzyskania praw do wytwarzania Produktu Chronionego Oznaczeniem Geograficznym. 

Certyfikaty przyznawane są od 7 lat, a ich uzyskanie okupione jest restrykcyjnymi kontrolami badającymi jakość składników, proces produkcji, kształt oraz sam smak wypieku. 

- Poznań jest znany z rogali świętomarcińskich - mówił podczas uroczystości certyfikacji Jędrzej Solarski, wiceprezydent Poznania. - Inne miasta próbują się pod to podpiąć, ale nigdzie Rogal świętomarciński nie smakuje tak jak tu.

Po zakończeniu uroczystej certyfikacji Jędrzej Solarski wraz z Andrzejem Białasem, dyrektorem Gabinetu Prezydenta Jacka Jaśkowiaka, rozdawali poznaniakom rogale, które rozeszły się dosłownie w kilka minut. 

Pełna  lista  podmiotów mających prawo do wytwarzania Rogala Świętomarcińskiego 2015 - Cech Cukierników i Piekarzy Wielkopolskich

FOT. KATARZYNA RUSIN-SMOLIŃSKA

Źródło: CodziennyPoznań.pl

 

Bieżące wydanie czasopisma

Rozwijać się mimo lockdownu. Bohaterskie kawiarnie otwarte w lockdownie... Lutowy Mistrz Branży

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji