Już jutro wielkie święto rogala świętomarcińskiego. W tym roku jeszcze więcej producentów przygotuje słodki wypiek z certyfikatem. Sprawdź, które cukiernie i piekarnie wypieką oryginalne rogale.
Podobne artykuły
100 certyfikowanych producentów rogala świętomarcińskiegoŁódzkie promuje produkty regionalneCertyfikaty dla ponad 90 producentów rogali świętomarcińskichOryginalny rogal wypiekany na św. Marcina musi spełniać kilka ważnych kryteriów. Po pierwsze, musi być uformowany w kształt pół księżyca lub podkowy. Posmarowany jest "pomadą", czyli lukrem i posypany włoskimi orzechami. Składa się z drożdżowego ciasta warstwowego. Najważniejsze jednak jest nadzienie, które stanowi masa z białego maku oraz bakalii. Gotowy rogal powinien ważyć 200 g.
Nawet jeśli cukiernia przygotuje słodkie rogale wedle odpowiedniej receptury, nie znaczy to, że będą to autentyczne świętomarcińskie rogale. Te są bowiem wypiekane tylko przez certyfikowane cukiernie w określonym regionie, z którego pochodzą rogale. Co roku w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej przyznawane są one tym producentom, którzy doskonale dbają o zachowanie tradycyjnej receptury. Tym razem 5 listopada zaszczytne odznaczenie przypadło aż 103 cukierniom i piekarniom w Wielkopolsce. Mowa oczywiście o potwierdzeniu jakości uzyskania praw do wytwarzania Produktu Chronionego Oznaczeniem Geograficznym.
Certyfikaty przyznawane są od 7 lat, a ich uzyskanie okupione jest restrykcyjnymi kontrolami badającymi jakość składników, proces produkcji, kształt oraz sam smak wypieku.
- Poznań jest znany z rogali świętomarcińskich - mówił podczas uroczystości certyfikacji Jędrzej Solarski, wiceprezydent Poznania. - Inne miasta próbują się pod to podpiąć, ale nigdzie Rogal świętomarciński nie smakuje tak jak tu.
Po zakończeniu uroczystej certyfikacji Jędrzej Solarski wraz z Andrzejem Białasem, dyrektorem Gabinetu Prezydenta Jacka Jaśkowiaka, rozdawali poznaniakom rogale, które rozeszły się dosłownie w kilka minut.
Pełna lista podmiotów mających prawo do wytwarzania Rogala Świętomarcińskiego 2015 - Cech Cukierników i Piekarzy Wielkopolskich.
FOT. KATARZYNA RUSIN-SMOLIŃSKA
Źródło: CodziennyPoznań.pl