...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Ochrona i promocja polskich wyrobów w UE

Lista tradycyjnych wyrobów regionalnych ciągle się powiększa. Z przyjemnością informujemy, że województwo śląskie zajmuje drugie miejsce w kraju pod względem ilości zarejestrowanych produktów. Na pierwszym miejscu znajduje się województwo pomorskie. Ogółem zarejestrowanych jest 958 polskich wyrobów.

Unia Europejska kładzie duży nacisk na ochronę, promocję i wytwarzanie żywności wysokiej jakości, w tym również pochodzącej z określonych rejonów oraz wytworzonej tradycyjnymi metodami. Ten system ochrony i promocji przyczynia się do zrównoważenia rozwoju obszarów wiejskich, tworzenia pozarolniczych źródeł utrzymania i zwiększenia dochodów producentów rolnych. Poprzez produkowanie wyrobów regionalnych chroni się dziedzictwo kulturowe wsi i przyczynia do atrakcyjności danego obszaru,rozwoju turystyki i agroturystyki.

Na liście śląskich wyrobów piekarskich i ciastkarskich regionalnych i tradycyjnych znajdują się m.in.: chleb jurajski mieszany jasny, pierniki żywieckie, strudel jabłkowy z Podbeskidzia, cieszyński szodon z wina, chleb tatarczuch, żareckie obwarzanki odpustowe, chleb cebulowy z Tarnowskich Gór, brutfaniok/krupiczniok, chleb zwykły sławkowski, drobne ciasteczka cieszyńskie, śląski piernik tradycyjny, dołki – racuchy drożdżowe, koszyki/koszyczki, szpajza cytrynowa (krem cytrynowy), kołocz weselny śląski, krepliki/kreple, murzin wielkanocny, śląskie oblaty, śląski chrustek/chrust/faworki, cieszyński chlebiczek owocowy wielkanocny.

Pełną listę wyrobów tradycyjnych i regionalnych śląskich oraz z całej Polski można znaleźć na stronie www.minrol.gov.pl. Tam też znajduje się wykaz przepisów niezbędnych do uzyskania wiedzy o wymaganiach stawianych producentom chcącym zarejestrować swój produkt.

Zgodnie z ustawą o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. 2005 Nr 10, poz. 68)  to Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest odpowiedzialne za przyjmowanie, ocenę i przekazywanie wniosków o rejestrację nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności do Komisji Europejskiej.

Ponadto ustawa ta reguluje następujące kwestie:

- zasady i tryb oceny wniosków o rejestrację nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności,

- warunki tymczasowej ochrony nazw produktów rolnych i środków spożywczych na gruncie krajowym przed rejestracją na szczeblu UE,

- zasady oraz tryb kontroli produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne albo gwarantowaną tradycyjną specjalność,

- warunki prowadzenia listy produktów tradycyjnych,

- sankcje karne dla podrabiających produkty, których nazwy są chronione.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji