Już nie tylko destylat zwany okowitą, ale pełnoprawna marka alkoholowa o nazwie „Krast”
Od kilku tygodniu w polskiej prasie głośno jest o start-upie „Rebread”, który przerabia czerstwy chleb na alkohol. Pisał o tym także „Mistrz Branży” w ostatnim numerze, który jest poświęcony chlebowi. Do tej pory firma wypuściła na rynek buteleczki okowity nie występujące pod żadną nazwą. Właściciele obserwowali jak przyjmie się produkt i czekali z nazwą marki. Aż do teraz! We współpracy z agencją Kopp@Hagen opracowano markę okowity. Nazwa jest związana z pozyskiwaniem alkoholu z chleba, a wykorzystano do jej utworzenia nomenklaturę angielską, co obrazuje grafika. Buteleczki pod nazwą „Krast” będę w sprzedaży pod koniec września jak informuje producent na swoim profilu facebookowym. Jest to druga edycja okowity. Alkohol cieszy się sporym powodzeniem.
Pieczywo, z którego pozyskiwany jest alkohol ma sporą gamę dodatków: czarnuszkę, śliwkę, orzech włoski, brazylijski, siemię lniane. I tego typu smaki oraz aromaty były wyczuwalne w alkoholu z pierwszej edycji. Jeden z klientów po degustacji zachwalał go pisząc, że w jego smaku można znaleźć „dużo przyjemnej słodkości, mleczność, smak wafelka, ale także nutą gorzką, orzechową”.