Przed dwoma laty, 24 marca został ogłoszony Europejskim Dniem Lodów Rzemieślniczych. W tym roku, po raz pierwszy, dzień ten obchodzony będzie także w Polsce. Lodziarnie, cukiernie i kawiarnie zachęcają swych klientów do odwiedzin i skorzystania z promocyjnych ofert.
Podobne artykuły
Czas na polską malinę i odkrycie jagody kamczackiej!Czas na polskie superowoce! W lodachPierwsza w Polsce „Noc Lodożerców” za namiZgodnie z oświadczeniem Parlamentu Europejskiego, Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych (EDLR) obchodzony jest na całym kontynencie 24 marca. W 2014 roku, data ta przypada na poniedziałek, co stwarza szansę obchodzenia prawdziwego przedłużonego weekendu lodów rzemieślniczych. W dniach 22-24 marca producenci i sprzedawcy rzemieślniczych lodów w Polsce będą prowadzili promocyjną sprzedaż jednego, wybranego lodowego smaku (podczas targów w Longarone przyjęto, że w 2014 roku będą to lody stracciatella).
Koncepcja EDLR ma wykreować wśród konsumentów modę na konsumpcję lodów rzemieślniczych, zaakcentować atrakcyjność tego produktu i możliwość jego całorocznej, a nie tylko sezonowej.
W tym roku do udziału w kampanii zgłosiło się ponad 60 punktów sprzedaży oferujących lody typu rzemieślniczego.