...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Opakowania przyszłości – jakie lub czym będą?

Branża producentów opakowań musi elastycznie dopasowywać się do coraz szybszych zmian na rynku oraz rosnących wymagań ekologicznych. Czy to oznacza, że niedługo bułkę zjemy razem z torebką? Jadalne opakowania to jedno z rozwiązań przyszłości.

Prawie połowa opakowań na świecie powstaje z tworzyw sztucznych. Szacuje się na przykład, że co roku na świecie zużywa się bilion różnego rodzaju torebek foliowych. Każdy Polak wyrzuca średnio aż 400 foliowych reklamówek rocznie (dla porównania: Bułgar 421, Niemiec 65, a średnia europejska to 198). Problem polega na tym, że każda reklamówka będzie się rozkładać nawet do 450 lat (plastikowa butelka nawet 1000 lat). Używanie opakowań z tworzyw sztucznych oznacza wytwarzanie gór śmieci.

Dlatego rośnie potrzeba stosowania opakowań, które można poddać recyklingowi, lub z materiałów ulegających szybkiemu rozkładowi, pozyskiwanych ze źródeł odnawialnych.

– Branża producentów opakowań stoi przed wyzwaniami, jak chyba żadna inna. Musi elastycznie dopasowywać się do coraz szybszych zmian na rynku oraz coraz wyższych wymagań ekologicznych. Do tego nie można zapomnieć o tym, że opakowanie ma być bezpieczne, a także spełniać funkcje informacyjne i marketingowe. Klienci oczekują też opakowań bardziej zindywidualizowanych i dopracowanych. A na koniec takie opakowanie musi być jeszcze tanie – mówi Grzegorz Gawroński, ekspert od procesów logistycznych w firmie Staufen Polska.

Jak mogą wyglądać lub czym będą opakowania przyszłości?

Jestem biopolimerem – zjedz mnie

Do produkcji tworzyw sztucznych wykorzystuje się głównie nieodnawialne źródła energii (przede wszystkim ropę naftową). Jeden z pomysłów, jak to zmienić, polega na tym, by opakowania plastikowe zastąpić opakowaniami wytwarzanymi ze źródeł odnawialnych. To m.in. polimery biodegradowalne, które uzyskuje się z ziemniaków, kukurydzy czy trzciny cukrowej. Tego rodzaju opakowania wyglądają niemal tak samo jak plastikowe i mają podobne właściwości, ale łatwiej je zutylizować.

– Z punktu widzenia logistyki w branży spożywczej dobrze sprawdzają się opakowania wielokrotnego użytku i łatwe do ponownego wykorzystania. Najważniejsze są standardy w rodzajach opakowań, co znacznie zmniejsza koszty, oraz optymalne rozwiązania w łańcuchu dystrybucji – dodaje Grzegorz Gawroński.

Pod tym względem duże możliwości, zarówno pod kątem oszczędności, jak i ekologii daje lean management. To model zarządzania sprawdzający się wszędzie tam, gdzie są jakieś procesy. Narzędzia lean management pozwalają zlokalizować
i wyeliminować wszystkie niepotrzebne czynności (określane w ramach tej filozofii jako marnotrawstwo zasobów).

– Na przykład dobrze zorganizowany magazyn to mniejsze koszty, sprawniejsza dystrybucja, ale także mniejsza emisja gazów cieplarnianych. Poza tym lean management pozwala spojrzeć na łańcuch dystrybucji kompleksowo, w tym wziąć pod uwagę również efektywne sposoby ponownego wykorzystania opakowań – mówi ekspert.   

Inny pomysł na ograniczenie plastików – jadalne opakowania – na pierwszy rzut oka może się wydawać radykalny, ale na niewielką skalę od dawna już to robimy (na przykład jedząc lody w wafelku). Różnica polega jednak na tym, że jadalne opakowania, nad którymi pracują w tej chwili naukowcy, mają być… niewidoczne. Produkty ochroni niedostrzegalna gołym okiem warstwa wytworzona z biopolimerów pochodzenia naturalnego.

– Można by w ten sposób zupełnie wyeliminować powstawanie śmieci. Istotne jest jednak pytanie, jak trwała może być taka powłoka. Być może takie pakowanie zdałoby egzamin w przypadku produktów konsumowanych w krótkim czasie od zakupu lub transportowanych na krótszych dystansach i w przewidywalnych warunkach. Z rozwiązaniami dla logistyki trzeba poczekać na rozwój konkretnych technologii – podkreśla ekspert Staufen Polska.                     

Opakowania inteligentne

Czy opakowanie może informować o aktualnym stanie produktu? To by dużo zmieniło. Szacuje się, że około 33% żywności na całym świecie (rocznie ponad 1,3 miliarda ton) trafia do kosza dlatego, że konsumenci mają poczucie, że produkty nie nadają się już do spożycia lub formalnie przekroczony został termin przydatności. Sposobem na stworzenie inteligentnego opakowania może być nanotechnologia, operująca na poziomie pojedynczych atomów i cząsteczek. Wyobraźmy sobie wskaźniki czy sensory tej wielkości umieszczone wewnątrz opakowania. – Rejestrują na przykład, jak zmienia się skład gazu w produkcie, że pojawia się dwutlenek węgla lub azot, a przez to znika atmosfera ochronna. Możliwe są też opakowania, które same będą się chroniły, np. przeciw tlenowi. Odpowiednie wskaźniki wilgotności, a także bakteryjnych czy wirusowych produktów rozpadu pokażą, że produkt nie jest już bez zarzutu – opowiada portalowi Swissinfo.ch Christoph Meili, specjalista od nano- i mikrotechnologii. Można w ten sposób sprawić, że mniej produktów spożywczych przedwcześnie trafi do kosza. Jednak również w tym przypadku konkretne rozwiązania to dopiero pieśń przyszłości.

Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Panie nadają tonu. Monika Walecka odczarowuje stereotyp piekarza, Madame Caramel przewodzi po kulinarnych zakątkach Paryża, a sensorka Renata Januszewska odkrywa smakowe niuanse w czekoladzie. Pań nie brakuje w nowym dziale Rzemiosło Przyszłości, jednak mamy też zacne grono Panów. Sprawdź, kto i co się za tym kryje.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji