...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Opakowanie aktywne

Nieustający wzrost wymagań konsumentów zmusza producentów żywności do poszukiwania nowych rozwiązań technologicznych gwarantujących wysoką jakość oferowanych przez nich produktów. Symbol tego rozwoju stanowią opakowania aktywne.

Są one prostą i przewidywalną konsekwencją gorączkowych poszukiwań lepszych rozwiązań - ciekawszych, bardziej ergonomicznych, tańszych i zdrowszych.

Według Rozporządzenia WE 450/2009 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 maja 2009 r. aktywne materiały i wyroby oznaczają produkty, których zadaniem jest przedłużenie okresu przydatności do spożycia lub też poprawa stanu opakowanej żywności. Główną zasadą działania opakowań aktywnych jest ich współdziałanie z zapakowanym produktem. Koncepcja opakowań aktywnych opiera się na zmianie warunków wewnątrz opakowania i tym samym na przedłużeniu trwałości produktów.

Substancje odpowiedzialne za funkcję aktywną mogą znajdować się bądź to w osobnym pojemniku, na przykład małej saszetce, lub stanowić integralną część ultracienkich samoprzylepnych etykiet. Substancje te mogą być również wkomponowane w strukturę materiału, z którego wykonane jest opakowanie.

Kontrola tlenu
Pierwsze miejsce wśród opakowań aktywnych zajmują pochłaniacze, których rolą jest usuwanie szkodliwych gazów z wnętrza opakowania. W przemyśle spożywczym najczęściej stosowane są pochłaniacze tlenu.

Efektywność poszczególnych rodzajów pochłaniaczy tlenu zależy od rodzaju zastosowanego związku aktywnego oraz czynników zewnętrznych, takich jak temperatura czy wilgotność. Najczęściej występującą formą pochłaniaczy tlenu, dostępną również w polskim handlu, są pochłaniacze bazujące na związkach żelaza.

Do innych związków  usuwających tlen należą: enzymy (oksydaza glukozowa, oksydaza alkoholowa), witaminy (np. kwas askorbinowy) oraz jony metali (np. kobaltu). Usunięcie tlenu z wnętrza opakowania uniemożliwia wzrost bakterii tlenowych i pleśni, chroni produkt przed niepożądaną zmianą barwy w wyniku enzymatycznego brązowienia oraz zabezpiecza przez utlenianiem tłuszczów.


Kontrola wilgoci
Ważną grupę opakowań aktywnych stanowią pochłaniacze wilgoci, których zadaniem jest absorbowanie nadmiaru wody. Stosowanie regulatorów wilgotności chroni produkt przed rozwojem  niekorzystnej mikroflory, zapobiega rozmiękaniu produktów oraz poprawia ich kruchość. Do substancji wiążących wilgoć należą sole poliakrylowe, kopolimery skrobi, żele krzemionkowe, glinki naturalne oraz glikol propylenowy. Pochłaniacze wilgoci mają najczęściej postać wkładów absorpcyjnych, saszetek oraz foli opakowaniowych.

Emitery
Jako opakowania aktywne stosuje się także opakowania z emiterami dwutlenku węgla, które uzupełniają jego stężenie w atmosferze modyfikowanej. Podwyższony poziom tego gazu skutecznie ogranicza rozwój drobnoustrojów tlenowych,  natomiast  nie działa na bakterie beztlenowe, drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego.

Do opakowań aktywnych zaliczamy również emitery substancji aktywnych np. o działaniu antymikrobiologicznym, które hamują wzrost bakterii potencjalnie chorobotwórczych, pleśni oraz drobnoustrojów powodujących psucie żywności. Wśród najczęściej stosowanych substancji aktywnych wymienić należy: etanol, związki srebra, bakteriocyny, dwutlenek chloru oraz substancje pochodzenia roślinnego.

Mimo tego, że dominującą pozycję w światowym rynku opakowań (ponad 1/3 udziału wartościowego) osiągnęły papier i tektura, niemniej jednak w ostatnich latach wzrasta również zapotrzebowanie na opakowania aktywne. Według firmy NanoMarkets, globalny rynek opakowań aktywnych i inteligentnych w 2012 r. miał przekroczyć 14 mld USD. 

   
 

Co, gdzie i w jakim celu
- krótki przegląd substancji aktywnych 


 I. Pochłaniacze tlenu
Do najczęściej stosowanych w przemyśle związków pochłaniających tlen należą:
 • żelazo –  Ageless® (Mitsubishi Gas Chemicals),  ATCO® (Standa), Omac® (Mitsubishi Gas Chemicals), FreshMax®, FreshPax® (Multisorb Technologies)
Mechanizm działania: utlenianie  żelaza
Postać:  saszetki, etykiety

 • kobalt – Cryovac OS 2000®  (Sealed Air Corporation)
Mechanizm działania: utlenianie  kobaltu
Postać: folia opakowaniowa

 • oksydaza glukozowa, katalaza (enzymy) –  Bioka® (Bioka Ltd.)
Mechanizm działania: enzymatyczne utlenienie glukozy
Postać: saszetki

Zastosowanie:  sektor spożywczy,  np.  przemysł piekarsko-cukierniczy, owocowo-warzywny, mięsny

  II. Pochłaniacze wilgoci
  • Eat-Fresh® (Sirane) – tłoczony wkład absorpcyjny o pojemności chłonnej 600 cm3/m2.

Zastosowanie: opakowania do kanapek, ciast, deserów

  III. Emitery związków antymikrobiologicznych
Do najczęściej stosowanych substancji aktywnych należą:
  • etanol – zaabsorbowany na nośniku, np. krzemionce: Ethicap®, Negamold® (Freund Industrial Co.)

 • jony srebra – wbudowane w strukturę foli opakowaniowych: Zeomic® (AgION Technologies)

 • allyl izotiocyjanowy – związek pochodzenia roślinnego związany na powierzchni materiału opakowaniowego: WasaOuro®(Mitsubishi-Kagaku Foods Corporation)
Forma: saszetki, etykiety, wkładki, folie opakowaniowe
     
Zastosowanie: produkty zbożowe 

 

 

 

mgr Anna Szymańska

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji