...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Zespół Szkół Ekon-Gastron. w Żywcu, materiał promocyjny

Orzeszki, orzeszki

autor: Kamil Superson, Zespół Placówek Edukacyjno Wychowawczych w Lwówku Śląskim, woj. dolnośląskie
nauczyciel: Mirosława Bełza

RECEPTURA

Surowce

Ciasto
mąka pszenna - 3 szklanki
margaryna - 1szt.(250g)
jaja - 2 szt.
cukier - 1/2 szklanki
soda -1/4 łyżki
ocet - 1 łyżka

krem orzechowy
mleko - 250ml
orzechy włoskie - 15 dag
masło - 20dag
cukier puder - 1/2 szklanki
czekolada gorzka - 1/2 tabliczki



Sposób wykonania
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Kiedy składniki się połączą dodać sodę, ocet.
Białka jaj ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną puszysta pianę, dodać do masy i szybko wyrobić ciasto.
Formę „orzeszkownicę” ogrzać. Z ciasta formować kuleczki wielkości jaja gołębiego i wylepiać nimi wgłębienia foremek. Zamknąć górną część orzeszkownicy i upiec na złoty kolor z obydwu stron. Po upieczeniu wybić z formy ,wyrównać boki połówek ciasteczkowych orzeszków, ostudzić.
Gotową masę orzechową napełniamy połówki ciasteczek „orzecha”, łączymy w cały orzech. Na koniec możemy posypać lekko cukrem pudrem

Sposób wykonania kremu orzechowego
Orzechy zmielić i zalać gotującym się mlekiem z dodatkiem czekolady. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę i partiami, stopniowo dodawać do niej ostudzoną masę orzechową. Ucierać na jednolity krem orzechowy.

       

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Placówek Edukacyjno - Wychowawczych w Lwówku Śląskim

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji