autor: Kamil Superson, Zespół Placówek Edukacyjno Wychowawczych w Lwówku Śląskim, woj. dolnośląskie
nauczyciel: Mirosława Bełza
RECEPTURA
Surowce
Ciasto
mąka pszenna - 3 szklanki
margaryna - 1szt.(250g)
jaja - 2 szt.
cukier - 1/2 szklanki
soda -1/4 łyżki
ocet - 1 łyżka
krem orzechowy
mleko - 250ml
orzechy włoskie - 15 dag
masło - 20dag
cukier puder - 1/2 szklanki
czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
Sposób wykonania
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Kiedy składniki się połączą dodać sodę, ocet.
Białka jaj ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną puszysta pianę, dodać do masy i szybko wyrobić ciasto.
Formę „orzeszkownicę” ogrzać. Z ciasta formować kuleczki wielkości jaja gołębiego i wylepiać nimi wgłębienia foremek. Zamknąć górną część orzeszkownicy i upiec na złoty kolor z obydwu stron. Po upieczeniu wybić z formy ,wyrównać boki połówek ciasteczkowych orzeszków, ostudzić.
Gotową masę orzechową napełniamy połówki ciasteczek „orzecha”, łączymy w cały orzech. Na koniec możemy posypać lekko cukrem pudrem
Sposób wykonania kremu orzechowego
Orzechy zmielić i zalać gotującym się mlekiem z dodatkiem czekolady. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę i partiami, stopniowo dodawać do niej ostudzoną masę orzechową. Ucierać na jednolity krem orzechowy.