...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

PORADNIK: Jak zabezpieczyć się przed koronawirusem

Co powinieneś wiedzieć o koronawirusie? Jak chronić się przed nowym wirusem w zakładzie produkującym żywność, a jakie środki ostrożności wprowadzić w punktach sprzedaży? Podsumowaliśmy najważniejsze informacje i zalecenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Przeczytaj koniecznie!

Koronwirus
Koronawirusy, a więc RNA-wirusy, to grupa drobnoustrojów wywołujących infekcje układu oddechowego po dostaniu się do naszego organizmu przez nos, usta lub oczy. Nowa, rozprzestrzeniająca się teraz po świecie odmiana, nazywana wirusem z Wuhan, oficjalnie określana jest jako SARS-Cov-2 (wcześniej 2019-nCoV). Wywołuje ona chorobę o nazwie COVID-19.


Najczęstsze objawy COVID-19:
- gorączka
- kaszel
- duszności
Pamiętaj! Większość osób przechodzi infekcję COVID-19 bezobjawowo lub z łagodnymi symptomami ze strony układu oddechowego. W najcięższych przypadkach (u osób starszych, z obniżoną odpornością, chorych przewlekle) występuje ciężkie zapalenie płuc, niewydolność wielonarządowa, a nawet wstrząs septyczny.




Jak przenosi się koronawirus?
- bezpośrednio drogą kropelkową (np. podczas kichania, kaszlu, rozmowy)
- przez wydzieliny ciała takie jak ślina, mocz, kał (np. podczas pocałunku, korzystania z zanieczyszczonej ogólnodostępnej toalety)
- pośrednio przez zanieczyszczone powierzchnie wydzielinami osoby chorej (np. korzystając ze wspólnych naczyń, dotykając zainfekowanych klamek czy lad płatniczych)

Czy wiesz, że do kilku godzin wirus SARS-Cov2 może przetrwać na powierzchni skóry, przedmiotów codziennego użytku, mebli, terminalu płatniczego czy ubrań? Pozbyć się go można, korzystając ze środków dezynfekcyjnych i czyszczących.

15-20% osób zarażonych koronawirusem doświadczy ciężkiego przebiegu choroby
2-3% wynosi śmiertelność wśród chorych na COVID-19
20-40 s to optymalny czas dokładnego mycia rąk
1-1,5 metra to bezpieczna odległość od rozmówcy


Najważniejsze sposoby walki z koronawirusem:
- częste mycie rąk wodą z mydłem
- korzystanie z preparatów odkażających z alkoholem etylowym o stężeniu 60-80%
- unikanie dotykania twarzy, zwłaszcza oczu, nosa i ust
- kasłanie i kichanie w zagięcie łokcia lub jednorazową chusteczkę
- ograniczenie kontaktu z osobami z objawami chorób układu oddechowego

 

Jak chronić się przed koronawirusem w zakładzie produkcyjnym?

Uwaga! Zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie ma obecnie dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

Jak zmieni się produkcja w najbliższym czasie?
Według Andrzeja Piętki (Akademia Wypieków) przedłużający się stan epidemiologiczny w Polsce może realnie wpłynąć na zainteresowanie odbiorców B2B pieczywem do długoterminowego przechowywania w chłodniach, zamrażarkach i magazynach suchych.

Czy wiesz, że wzmożona higiena jest kluczowa dla bezpieczeństwa zakładów produkujących żywność, ponieważ błona tłuszczową koronawirusa rozpuszcza się po zastosowaniu środków czyszczących, mydła lub preparatów dezynfekujących?


Zalecenia GIS dla branży spożywczej:
- przypominaj pracownikom zasady higieny osobistej, mycia rąk i obowiązku informowania o złym stanie zdrowia
- wywieś w widocznym miejscu infografikę na temat skutecznego mycia rąk
- zwracaj uwagę pracownikom na higienę kasłania (nie w kierunku innych osób oraz żywności) np. przez plakaty informacyjne
- wzmocnij nadzór nad przestrzeganiem zasad higieny przez pracowników
- organicz podróże służbowe pracowników do minimum
- zwiększ częstotliwość mycia i czyszczenia toalet oraz pomieszczeń wspólnych (np. szatni, stołówki)
- opracuj wewnętrzny plan zarządzania kryzysowego
- czasowo wyklucz z pracy w zakładzie produkcyjnym osoby chore i potencjalnie chore (z objawami ze strony układu oddechowego lub kontaktujących się wcześniej z osobami chorymi)
- przestrzegaj zasad dostępu na teren zakładu osób postronnych

 


Kiedy pracownicy branży spożywczej powinni myć ręce?

- przed rozpoczęciem pracy
- przed kontaktem z ugotowaną, usmażoną czy upieczoną żywnością przeznaczoną do bezpośredniego spożycia
- po obróbce żywności surowej i nieprzetwarzanej
- po segregacji czy wyrzucaniu śmieci
- po zakończeniu dezynfekcji i sprzątania pomieszczeń czy powierzchni
- po skorzystaniu z toalety
- po każdorazowym kichnięciu, kaszlnięciu czy oczyszczeniu nosa
- po paleniu tytoniu oraz posiłkach
- po kontakcie z banknotami i bilonem

Pamiętaj! W zakładzie wytwarzającym żywność w okresie stanu epidemiologicznego niezwykle ważne jest przeanalizowanie i dostosowanie procedur czyszczenia i dezynfekcji do obecnej sytuacji. Należy zwiększyć częstotliwość tych zabiegów i wyeliminować ewentualne luki lub możliwe ścieżki zanieczyszczeń.



Jakie zabezpieczenia przed koronawirusem wprowadzić w punktach sprzedaży?


Wytyczne GIS dla punktów sprzedaży:
- zachowanie bezpiecznej odległości personelu od klientów i klientów między sobą (co najmniej 1-1,5 metra)
- promowanie płatności bezdotykowych, a więc zbliżeniowo kartą płatniczą
- zapewnienie pracownikom i klientom miejsca, w którym można umyć ręce wodą i mydłem
- umieszczenie w widocznym miejscu i regularne napełnianie dozowników z mydłem lub innym płynem odkażającym
- wywieszenie w widocznym miejscu informacji na temat skutecznego mycia rąk
- zwracanie uwagi pracownikom i klientom na higienę kasłania (nie w kierunku innych osób oraz żywności) np. przez plakaty informacyjne
- regularne dezynfekowanie powierzchni dotykowych takich jak lady płatnicze, półki na towar, lady chłodnicze, klamki, włączniki światła, poręcze, kasy fiskalne, wagi i terminale płatnicze
- regularne czyszczenie wyposażenia magazynów i urządzeń do przemieszczenia wewnętrznego towarów
- staranne sprzątanie często używanych obszarów takich jak toalety, sala obsługi klienta, pomieszczenia wspólne (np. szatnie, stołówki)

Pamiętaj! Zaleca się ograniczanie ekspozycji w sklepach żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia (szczególnie pieczywa i ciast) oraz przebierania i dotykania produktów przeznaczonych do spożycia bez mycia i obróbki cieplenej. W miejscach, gdzie klient samodzielnie pakuje żywność niepakowaną należy zamieścić tabliczki informujące o zasadach zachowania higieny, a także w miarę możliwości szczypce i foliowe rękawice jednorazowe.

Czy rękawiczki jednorazowe są skuteczne?
Dowiedziono, że wirus SARS-CoV-2 może być przenoszony na powierzchniach, w tym przez bilon i banknoty. W związku z tym w punktach sprzedaży należy promować płatności zbliżeniowe kartami płatniczymi lub płatności on-line. Po kontakcie z gotówką sprzedawcy powinni każdorazowo dokładnie umyć lub zdezynfekować ręce, aby uniknąć zainfekowania oczu, nosa czy ust. Korzystanie z jednorazowych rękawiczek jest skuteczne, pod warunkiem że powstrzymamy się od dotykania twarzy, a po ich zdjęciu dokładnie zdezynfekujemy dłonie. Specjaliści zamiast rękawiczek jednorazowych zalecają wzmożoną higienę, ponieważ obecnie niedobór tego środka ochrony osobistej (podobnie jak maseczek chirurgicznych) zgłaszany jest w większości szpitali w kraju.


Co z maseczkami ochronnymi w punktach sprzedaży?
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, ale też Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.


Sprzedawca za przesłoną z pleksi i sprzedaż pod restrykcjami?
Wraz ze wzrostem liczby zachorowań na COVID-19 w sklepach zaczęły pojawiać się dodatkowe, niewymagane prawem metody ochrony przed rozprzestrzenieniem się koronawirusa. Najczęściej stosowane są przesłony z przezroczystych płyt polistyrenowych (pleksi) oddzielające sprzedawców od klientów, a także ograniczenia dotyczące maksymalnej liczby osób, które mogą przebywać w placówce handlowej. Coraz częściej klienci proszeni są także o ustawianie się w kolejce do kasy w odległości co najmniej 1 metra od siebie.

Małgorzata Milian-Lewicka


Bieżące wydanie czasopisma

W nowym MB przeczytasz jak smakuje cukierniczy hat-trick Łukasza Roguskiego, ukoronowany tytułem Mistrza Europy w Dekoracji Tortów Expo Sweet 2020; poznasz zasady gelato wg Jacopo Chelli, nauczysz się przygotowywać lody bez cukru. Zapraszamy.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji