...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Pączki tradycyjne, bezglutenowe i te na szczęście - Tłusty Czwartek w Piekarni Putka

Aktualne statystyki podają, że przeciętny Kowalski zjada w Tłusty Czwartek 2,5 pączka, a wszyscy razem konsumujemy ich niemal 100 milionów! Dlaczego tak bardzo lubimy pączki? Jakie pączki lubimy najbardziej? I czy można zrobić dobre pączki bezglutenowe?

Zgodnie z tradycją, pączek w Tłusty Czwartek ma zapewnić szczęście i pomyślność w życiu na cały rok. Nikogo nie powinien więc dziwić fakt, że pączki tego dnia jedzą niemal wszyscy Polacy, a przed cukierniami ustawiają się długie kolejki. Dlaczego pączki zajmują tak szczególne miejsce w naszych sercach?

 

 

Pączki uwielbiane są przez dzieci i dorosłych na co dzień i od święta, a w języku polskim funkcjonuje wiele przysłów i powiedzeń z nimi związanych. To pokazuje jak wyjątkowe miejsce zajmuje pączek w naszej tradycji. Wydawać by się mogło, że istnieje w polskim cukiernictwie, podobnie jak Tłusty Czwartek, od zawsze. Nie do końca jednak tak było. Co łączy pączka z Tłustym Czwartkiem i odwrotnie? 

Pączki to jedne z najbardziej tradycyjnych polskich wyrobów cukierniczych – mówi Zuzanna Putka – Twardowska, przedstawicielka czwartego pokolenia w warszawskiej Piekarni Cukierni Putka. Również w naszej cukierni pączki mają szczególne znaczenie. Przygotowujemy je zarówno w wersji tradycyjnej  z nadzieniem wieloowocowym, z lukrem i skórką pomarańczową, jak i w innych wariantach smakowych – z wiśniami, jagodami i pomarańczą – dodaje Zuzanna Putka-Twardowska.

Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek

Geneza Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów starożytnych. Rzymianie hucznie świętując koniec zimy i nadejście wiosny zajadali się tłustymi potrawami, wśród których ważne miejsce zajmowały właśnie pączki. Nie przypominały one jednak tych dzisiejszych – słodkich i puszystych. Wręcz przeciwnie ówczesne pączki były wyrabiane z ciężkiego ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Słodkie pączki na polskich stołach zaczęły pojawiać się dopiero w XVI w. W naszej tradycji kulturowej  i religijnej Tłusty Czwartek wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna więc ostatkowy tydzień karnawału -  czas, w którym dajemy sobie przyzwolenie na brak umiarkowania w jedzeniu, piciu i zabawie. Spożywanie w tym czasie potraw przygotowywanych na tłuszczu – od wieków symbolu szczęścia i obfitości –  ma nie tylko nasycić nas przed długim okresem postnym, ale również zapewnić urodzaj i dobrobyt przez cały rok.  

Pączek idealny

Idealny pączek powinien być przygotowany z ciasta drożdżowego i posiadać charakterystyczną jasną obwódkę – mówi Zuzanna Putka-Twardowska. Nasze pączki produkowane są metodą dwufazową na rozczynie, ze składników najwyższej jakości, na samych żółtkach jaj, pochodzących od kur z chowu ściółkowego. Najpierw sporządzany jest rozczyn. Następnie po około 40 minutach wyrabiane jest ciasto i formowane w małe kulki, które odstawia się do wyrośnięcia na około 100 minut. Po tym czasie pączki smaży się w głębokim tłuszczu – 3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony – tłumaczy. Na końcu pączki są wypełniane nadzieniem, polewane lukrem i posypywane skórką pomarańczową - dodaje.           

 

     

Święto pączków po warszawsku

Tradycja nakazuje zjedzenie przynajmniej jednego pączka w Tłusty Czwartek, ale ogromne kolejki do cukierni, które można obserwować w różnych częściach stolicy sugerują, że Warszawiacy na jednym pączku świętowania nie kończą. W tym szczególnym dniu, jakim jest Tłusty Czwartek pieczemy kilkadziesiąt razy więcej pączków niż zwykle – mówi Zuzanna Putka-Twardowska. Żeby sprostać oczekiwaniom Klientów i móc dostarczyć tyle pączków, ile Warszawiacy potrzebują, Piekarnie Cukiernie Putka stawiają w tym dniu tylko na ten przysmak. Przygotowanie pączków jest bardzo czasochłonne, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Aby wzmocnić nasze możliwości produkcyjne, ograniczamy tego dnia wyrób innych słodkości dostępnych w naszej ofercie. Pączki robią wtedy u nas niemal wszyscy, nawet piekarze – mówi Zuzanna Putka-Twardowska – A w ich dostarczenie do sklepów zaangażowana jest cała flota dostawcza -  dodaje. W Tłusty Czwartek dostarczamy Warszawiakom głównie to, co najbardziej kochają – pączki! Jak co roku będą dostępne w dwóch ulubionych przez Klientów wariantach – wyborowy z nadzieniem wieloowocowym oraz z wiśniami. Ponadto, dostępne będą również mini pączki sprzedawane na wagę oraz faworki – informuje Putka- Twardowska.

Tłusty Czwartek w wersji bezglutenowej

Piekarnie Cukiernie Putka nie zapominają również o Klientach, którzy są na diecie bezglutenowej. Zarówno w codziennej, jak i tłustoczwartkowej ofercie dostępne są pączki bezglutenowe. Pączki oraz inne bezglutenowe wyroby piekarnicze i cukiernicze Putka są wytwarzane w niezależnym, dedykowanym do tego celu zakładzie produkcyjnym – mówi Zuzanna Putka-Twardowska. Gotowe produkty pakowane są w specjalne opakowania, które gwarantują ich wysoką jakość i bezpieczeństwo - dodaje. Wszystkie oferowane przez Putkę wyroby bezglutenowe zostały przebadane w akredytowanym laboratorium i posiadają międzynarodowy znak Przekreślonego Kłosa, który został przyznany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią ina Diecie Bezglutenowej.

 

 

***

Informacje na temat Piekarnie Cukiernie Putka

Piekarnie Cukiernie Putka to firma rodzinna o korzeniach rzemieślniczych i blisko 100-letniej historii. W swojej działalności łączy tradycję z nowoczesnością, aby codziennie dostarczać Klientom produkty najwyższej jakości.

W ofercie Putka znajdują się wysokiej jakości pieczywo i wyroby cukiernicze. Obecnie wypiekanych jest ponad 80 rodzajów chleba, bułek i bułeczek oraz ponad 120 wyrobów ciastkarsko-cukierniczych. Wśród produktów Putka znaleźć można pełen wybór pieczywa,drożdżówki, pączki, ciasta, a także torty. To wszystko dostępne w 114 sklepach firmowych i 26 patronackich na terenie Warszawy i okolic oraz w Łodzi, jak również w mniejszych i większych sklepach spożywczych.

Odroczony wypiek – co to takiego?

Dzisiaj przygotowane – dzisiaj wypieczone. To hasło, którym kieruje się firma w swojej codziennej pracy. Większość produktów wypiekana jest w piekarni i cukierni, następnie dostarczana do sklepów nawet czterokrotnie w ciągu dnia, co gwarantuje ich wysoką jakość i świeżość. Część wyrobów jest również wypiekana w sklepach firmowych, które działają jak mini piekarnie. Są to wyłącznie wypieki ze świeżego, surowego ciasta. W Piekarniach Cukierniach Putka nie stosuje się pieczywa mrożonego. Surowe, przygotowane w piekarni produkty nie są od razu wypiekane, a jedynie schładzane do temperatury 5°C. Drożdże wówczas przestają pracować, co spowalnia proces fermentacji, czyli rozrostu ciasta. Nieprzerwanie w naturalny sposób wytwarzają się jednak dodatkowe aromaty, dzięki czemu pieczywo zyskuje bogatszy smak. Tak przygotowane wyroby, w specjalnych pojemnikach zachowujących temperaturę przewożone są do sklepu. W sklepie trafiają do garowni, gdzie następuje dalszy proces rozrostu ciasta, a następnie zostają wypieczone nie tracąc swoich właściwości. Produkty pozostają świeże nawet dłużej niż te wypieczone w piekarni.

Produkty bezglutenowe

W ofercie Piekarni Cukierni Putka znajdują się produkty bezglutenowe, które są produkowane w specjalnym, dedykowanym do tego celu zakładzie. Wszystkie wyroby zostały przebadane w akredytowanym laboratorium i posiadają międzynarodowy znak Przekreślonego Kłosa, który został przyznany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wyroby bezglutenowe można kupić nie tylko w firmowych sklepach Putka, ale również w sklepie online pod adresem: www.putka.pl/sklepbezglutenu.

 Więcej Informacj >>> Piekarnia Putka 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji