...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Panierka czy bułka tarta?

Paniery z dodatkami smakowymi w postaci papryki są opodatkowane niższą stawką VAT, tak samo jak czysta bułka tarta. Naczelny Sąd Administracyjny nie zgodził się z organami podatkowymi, że produkt typu panier ma być opodatkowany podstawową 22-proc. Stawką VAT (obecnie 23-proc.)

Sędzia Janusz Zubrzycki podkreślił, że skoro z opinii biegłych i ekspertyz naukowych (m.in. z Instytutu Żywności i Żywienia) wynika, że panier i bułka tarta są tożsamymi produktami to nie ma powodów, aby różnicować stawki podatkowe. Biegli w dołączonej do akt sprawy opinii charakteryzując panier i jego proces produkcji, używali cały czas pojęcia bułka tarta.

Tak więc produkt składający się niemal w 100% z bułki tartej z domieszkami papryczki czy kurkumy pozostaje bułką tartą. Ponadto technologia wytwarzania tych dwóch produktów jest identyczna.

Dyrektor izby skarbowej stał na stanowisku, że panier i bułka tarta to różne produkty. Według niego panierem może być nie tylko zmodyfikowana bułka tarta, ale np. sezam, słonecznik czy inne ziarna. A w wyniku wprowadzenia do surowca bazowego – bułki tartej – dodatków takich jak papryka i kurkuma, nastąpiły zmiany smakowe i kolorystyczne bułki tartej. Tym samym jest to inny produkt, a spółdzielnia, która produkuje taki panier, sprzedaje go przecież pod inną nazwą niż bułka tarta.

Zgodnie z obecnymi przepisami VAT niższą 7% (obecnie 8%) stawką VAT opodatkowane są pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane – chleb przaśny (maca), opłatki sakralne i podobne produkty oraz bułka tarta.

Wyrok jest prawomocny.

Wyrok NSA z 19 kwietnia 2012 r. (I FSK 1122/11)

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Zgodnie z informacjami pozyskanymi od rzecznika Naczelnego Sądu Administracyjnego, orzeczenie zostało uchylone i skierowane do ponownego rozpatrzenia do WSA w Bydgoszczy. Ponowne rozpatrzenie sprawy odbędzie się w terminie 30 dni od wyroku z 19 kwietnia 2012 r.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji