Wyłącznie ekologiczne składniki, technologia 42°C oraz ręczne przygotowanie – oto najważniejsze wyznaczniki innowacyjnych przekąsek firmy Papagrin, polskiego producenta żywności, któremu bliskie są zasady slow food.
Firma Papagrin, należąca do Stowarzyszenia Polska Ekologia, jest najlepszym przykładem producenta żywności wytwarzającego w zgodzie z ideą slow food. Produkcja opiera się na naturalnych i ekologicznych składnikach, jak nasiona, warzywa czy owoce, dlatego szczególnie ważna jest technologia ich obróbki. Zamiast obróbki termicznej czy mechanicznej Papagrin postawiło na technologię suszenia w 42°C. Dlaczego? – Metoda suszenia do 42 st. pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze surowców – tłumaczy Iwona Olszewska, prezes Papagrin. – 100% ekologiczne składników i ręczne przygotowanie pozwalają tworzyć produkty smaczne i cenne dla zdrowia. Wykluczamy chemię spożywczą, konserwanty i „polepszacze”, bowiem najlepszymi czynnikami polepszającymi każdej superprzekąski są starannie dobrane i wyjątkowe składniki – zaznacza.
W ofercie przekąsek polskiego producenta można znaleźć wiele innowacyjnych produktów prozdrowotnych. Tortilla warzywna złota, bezglutenowa BIO, tortilla czerwona, ciekawa kolekcja Bredis, czyli chlebków lnianych. W portfolio Papagrin nie mogło zabraknąć modnych granoli: jak granola z kakao, bezglutenowa granola z goi czy granola figa z kokosem. Wszystko zachęca do delektowania się posiłkiem bez pospiechu.
Slow food w Papagrin
– Podstawową ideą „Papagrin” jest wytwarzanie pozwalające na zachowanie wszystkich walorów odżywczych – dodaje Iwona Olszewska – to krok do slow life. Cytując twórcę idei Carlo Petrini: slow food łączy przyjemność jedzenia z odpowiedzialnością, zrównoważonym rozwojem i harmonią, z naturą. Wybieram slow food, bo jeżeli chcesz zmienić świat, najpierw musisz zmienić swoje menu. Naszymi działaniami chcemy wspierać ideę innowacyjnych, zdrowych, a przy tym smacznych produktów. Nasze wyroby powstają przy zachowaniu najwyższej staranności, a surowce użyte do ich wytworzenia są dokładnie wyselekcjonowane. Ręczna produkcja daje zatrudnienie wielu osobom i nadaje naszym artykułom niepowtarzalny charakter – dodaje prezes Olszewska.