W ofercie szwedzkiej fabryki Revent AB znajdują się m.in. piece dla sklepów. Specjalnie na potrzeby sklepów opracowano nową serię: Revent the Round Oven – Okrągły Piec, który zdobył nagrody podczas paryskich targów Europain oraz poznańskiej Polagry 2014.
Podobne artykuły
Świetny chleb pochodzi z równie dobrego piecaPrzegląd rynkowy maszyn, urządzeń i wyposażenia 2021Przegląd maszyn i urządzeń - piekarnia, cukiernia 2020Revolucyjne rozwiązanie kierowane do piekarni przysklepowych: okrągła komora wypiekowa z suwanymi drzwiami. Drzwi nie otwierają się na zewnątrz – wsuwają się do pieca. Dzięki temu piec zabiera znacznie mniej miejsca w sklepie, a gorące powietrze wraz z parą nie jest zaciągane przez rozwierane drzwi na zewnątrz, ponieważ wsuwają się one do środka.
Zdobywca nagrody głównej Światowych targów Europain oraz złotego medalu Polagry 2014: |
Efektownie i efektywnie
Futurystyczny design z wielkoformatowym oknem z potrójną szybą łączy wysublimowaną estetykę z oszczędnością energii.
Obieg powietrza w okrągłej komorze jest jeszcze lepszy niż w klasycznych piecach z komorą na planie kwadratu – nie ogrzewamy narożników, a tylko przestrzeń, w której obraca się wózek.
Nowy system zaparowania w Okrągłym Piecu Revent ma być – zgodnie z zapewnieniem producenta – jeszcze bardziej efektywny niż legendarny, opatentowany przez firmę Revent, kulowy system zaparowania. Jak już wspomniano, przy otwieraniu drzwi do środka pieca nie występuje zjawisko zaciągania go na zewnątrz, tak jak w przypadku klasycznych drzwi.
Piec, dzięki nowemu, okrągłemu kształtowi, ma mniejszą kubaturę i nie ogrzewa narożników, co przyczynia się do mniejszego zużycia energii. Równie ważne jest to, że urządzenie zajmuje mniej miejsca w piekarni.
Różnorodna oferta
Revent dostarcza również piece modułowe z kamiennymi hertami, garownie i garownio-chłodnie sklepowe. Ofertę pieców i komór sklepowych firmy Revent uzupełniają młyny i młynki sklepowe Mahlkoenig oraz lady wystawowe i chłodnicze. Wśród młynków model K-30ES został opracowany z myślą o parzeniu kawy ze świeżego przemiału. Po dotknięciu łyżką gniazda młynka ten mieli pojedynczą lub podwójną porcję espresso, zgodnie z wyborem obsługi. Kawa nie traci aromatu podczas składowania, bo przemiał niezbędnej dawki następuje tuż przed jej zaparzeniem, a konstrukcja żaren hamburskiego Mahlkoeniga pozwala zapobiec nadmiernemu zagrzewaniu ziaren, a co za tym idzie – również w momencie przemiału – pozwala uniknąć nadmiernej utraty aromatu. Wprowadzone do oferty przez firmę Peters & Nurkowski lady sklepowe dla piekarni, cukierni i lodziarni powstały z inspiracji wzornictwem lizbońskim.
Adam Nurkowski