...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Program ''Doceń polskie'' – certyfikaty dla piekarzy i producentów słodkości

Aż 21 chlebów różnego typu, sękacz, sernik, ptysie, ciastka, cukierki krówki i lizaki lodowe – to tylko niektóre spośród produktów wyróżnionych podczas XII audytu żywności przeprowadzonego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''.

Eksperci przyznali certyfikaty wyrobom 18 firm oferujących pieczywo, wypieki cukiernicze i słodycze.

Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie" jest realizowany od 2011 roku. Jego celem jest promowanie artykułów spożywczych najwyższej jakości oraz ich wytwórców. W przedsięwzięciu mogą uczestniczyć producenci, których wyroby posiadają tzw. polski akcent wyrażający związek żywności z naszym krajem. Produkty spożywcze spełniające to kryterium są oceniane podczas specjalnych audytów organizowanych cztery razy w roku.

Dwunasta z kolei certyfikacja żywności odbyła się 30 kwietnia w Krakowie. Tego dnia Loża Ekspertów oceniła wszystkie zgłoszone wyroby (m.in. nabiał, przetwory, pieczywo, napoje, mięsa oraz słodycze) i wyróżniła te z nich, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem oraz ceną adekwatną do jakości.

Każdy ekspert za poszczególny aspekt (smak, wygląd i stosunek jakości produktu do ceny) przyznaje punkty w skali 1-10.  
Certyfikat programu nie są nadawane automatycznie wszystkich uczestnikom audytu - otrzymują je wyłącznie te artykuły żywnościowe, które zdobędą od Loży Ekspertów wysokie noty. Wyroby z maksymalną liczba punktów otrzymują także tytuł TOP PRODUKT.

O randze godła promocyjnego ''Doceń polskie" świadczy nie tylko honorowy patronat, którym Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął program. Ogromne znaczenie ma fakt, iż certyfikaty przyznawane są na podstawie oceny żywności dokonywanej przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W pracach grona eksperckiego uczestniczy również przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Chleby, bułka i żurek z certyfikatami ''Doceń polskie''
Wśród producentów, których wyroby zostały wyróżnione przez ekspertów programu ''Doceń polskie'' znalazło się m.in. aż 13 piekarni z całej Polski. Godło promocyjne otrzymało 21 chlebów, a także bułka i żurek z ich asortymentu, tytuły TOP PRODUKT zdobyło 9 z nich.

Nagrodzone produkty to:
- Chleb myśliborski z asortymentu Społem PSS w Myśliborzu,
- Chleb Słonecznikowy i Chleb baltonowski (TOP PRODUKT) powstające w Przedsiębiorstwie Piekarsko-Cukierniczym MACHELA z Jaszkowej Dolnej,
- Chlebek myśliwski, Chleb żytni staropolski i Chleb hetmański (wszystkie z tytułami TOP PRODUKT) wypiekane przez PSS Społem Białystok,
- Chleb Fitness, Chleb pełen ziaren (TOP PRODUKT) oraz Chleb żytni 100% z oferty Piekarni Familijnej z Kuźnicy Czeszyckiej,
- Chleb zwykły wypiekany przez Społem PSS w Legionowie,
- Chleb zwykły i Chleb żurawinowy Piekarni- Cukierni Marek Szabelski z Piecek,
- Chleb mazowiecki i Chleb razowy mieszany (TOP PRODUKT) powstające w Społem PSS w Sochaczewie,
- Chleb zwykły (TOP PRODUKT) z oferty SPOŁEM PSS w Olkuszu,
- Żurek królewski produkowany przez Piekarnię BAGIETKA z Ocina,
- Chleb z nasionami lnu (TOP PRODUKT), który oferuje Piekarnia SPOŁEM Chełm,
- Chleb baltonowski krojony i Chleb żytni razowy krojony produkowane w Społem PSS w Nidzicy,
- Chleb razowy 100% wytwarzany w Piekarni JUL-KA z Kryniczna
- Chleb graham, Chleb zwykły, Bułka poznańska (TOP PRODUKT) z oferty SPOŁEM Zawiercie.

Słodkości docenione przez ekspertów
W trakcie XII audytu Loża Ekspertów pozytywnie oceniła także wypieki cukiernicze oraz słodycze.
Certyfikaty zdobyło 7 wyrobów z tej kategorii, tytułami TOP PRODUKT uhonorowano 6 z nich. 

Godło promocyjne otrzymały:
- Trufle śląskie z płatkami róży- TOP PRODUKT- firmy Słodka Manufaktura Leona z Wodzisławia Śląskiego,
- Ptysie z bitą śmietaną i Sernik (oba nagrodzone także tytułami TOP PRODUKT) z oferty  Społem PSS w Olkuszu. Producent ten zdobył także certyfikat za Chleb zwykły,
- Sękacz - TOP PRODUKT- firmy Manufaktura Mojej Mamy mieszczącej się w Dubeninkach,
- Ciastka kokosowe Zakładu Przemysłu Cukierniczego PIAST z Głogówka,
- Cukierki Krówka popularna - TOP PRODUKT, które powstają w Spółdzielni Produkcyjno-Handlowej Samopomoc Chłopska w Sycowie,
- Lizak lodowy Gut-Mix - TOP PRODUKT - Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego EWAL, które mieści się w Starych Bogaczowicach.

- Pieczywo i wyroby cukiernicze były oceniane podczas wszystkich dotychczasowych audytów programu ''Doceń polskie''. Do kwietniowej certyfikacji zgłosiła się rekordowa liczba ponad 60 producentów, wśród których dużą grupę stanowiły piekarnie oraz cukiernie. Ilość szła w parze z jakością, gdyż eksperci przyznali certyfikaty zdecydowanej większości produktów tej branży biorących udział w audycie. To kolejne potwierdzenie wysokiej jakości polskiego pieczywa i wyrobów cukierniczych – podkreśla Marek Bielski, organizator programu ''Doceń polskie''.

Informacje na temat wszystkich laureatów XII certyfikacji są dostępne na blogu programu, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl .

Bieżące wydanie czasopisma

Jak używać super grzybów w pieczywie i deserach? Na czym bazować, tworząc modne keto słodkości? Jak uczynić chleb bardziej funkcjonalnym dla organizmu? Czy lodziarnia w zimie może prężnie działać? Co znaczy hygge w cukierni?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji