...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Ciacho globtroterów (cz. 2)

Wracamy do naszego tortu dla globtroterów. W cz. 1 pokazaliśmy, jak szybko i bezboleśnie przygotować globus wykonany z ryżu preparowanego i marshmallows, a także jak stworzyć parę podróżników. W tym odcinku rozpracujemy szczegóły tworzenia tortu-walizki, który jest częstym motywem zamawianym nie tylko przez nowożeńców.

Tutaj zobaczysz 1 część tutorialu.

Do pracy potrzebne nam będą:

FOT. ANNA DARAŻ


Produkty:
• tort,
• masa cukrowa do obleczenia tortu, ko­lor: beżowy,
• masa gumpaste, kolor: brązowy,
• klej spożywczy,
• barwnik w pudrze, kolor: złoty.

Przyrządy do dekorowania:
• wałek,
• linijka,
• radełko ze wzorem szycia,
• kółka do cięcia pasków,
• pędzelek,
• przyrząd do modelowania „veiner”
• nożyk.

 

 

Wystudzony tort w kształcie prostokąta oblekamy dość grubo rozwałkowaną beżo­wą masą cukrową. Na bocznych ścianach tortu zaznaczamy poziomą linię i pogru­biamy veinerem.

 

 


Z brązowej gumpaste wycinamy pasy: cztery krótsze o prostych końcach oraz dwa dłuższe, w których jeden koniec przycinamy pod kątem, w tzw. szpic. Dodatkowo przygotowujemy cztery krót­sze paski przycięte w szpic z obu stron. Radełkiem zaznaczamy na paskach ślad imitujący szew.

 

Z obu stron tortu odmierzamy i delikatnie zaznaczamy miejsce, gdzie umieścimy go­towe paski.


Najpierw przyklejamy dolne pasy z przodu i z tyłu tortu. Następnie nakładamy pasy dłuższe, od spodu posmarowane klejem spożywczym.

 


„Oczka” w pasku imitują 4 takiej samej wielkości kuleczki z brązowej gumpaste. Po ich przyklejeniu ostrą końcówką robi­my małe otwory.




Sprzączkę formujemy z wąskiego wałeczka brązowej gumpaste i układamy w kształt litery „U”, odpowiednio na szerokość pa­ska. Element przyklejamy między pierwsze a drugie „oczko”.

 


Tę część paska uzupełniamy o szpilę (zro­bioną również z brązowej masy), którą umieszczamy w ostatniej dziurce i lekko doklejamy do sprzączki


 Elementy sprzączki i dziurek malujemy złotym barwnikiem rozpuszczonym w bez­barwnym alkoholu.

 

 Kolejny etap to formowanie uchwytu walizki oraz przyklejenie go za pomocą kleju spożywczego.

W torcie-walizce umieszczamy spe­cjalny patyk (np. na szaszłyki), na którym mocujemy dekorację w kształcie globusa z parą po­dróżników. Oczywiście o istnie­niu elementów niejadalnych in­formujemy naszych klientów.

FOT. ANNA DARAŻ

 

Udanej zabawy i smacznego tortu!
Anna Daraż, Pracownia Ciast  i Tortów „Niezłe Ciacho”

Inne tutoriale:


Jak sugarcrafting, to tylko z Anią Daraż
Zapraszamy na kreatywne szkolenia dla wszystkich chętnych, którzy chcą pogłębić wiedzę, udoskonalić technikę lub też poznać nowe sposoby tworzenia i dekorowania tortów w stylu angielskim. Dla osób, które wiedzą, co je interesuje w stylu angielskim, poświęcone są szkolenia w poniedziałki. Są to spotka­nia z indywidualnie ustalanym programem zajęć. Szkolenie trwa 6 godzin.

Szkolenia odbywają się w Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”: Tarnów, ul. Brandstaettera 8,
kontakt: tel. 519 539 131

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji