...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Pieczywo mrożone w Polsce - perspektywy

Spożycie pieczywa w Polsce spada - jest to związane z modą na diety, na produkty wytwarzane w domu i zdrową żywność, wynika z przekonania, że pieczywo jest w dużej mierze produktem wysoko przetworzonym i może powodować wzrost masy ciała.

Jednakże nadal jesteśmy na 6. miejscu w spożyciu pieczywa w Europie i coraz chętniej kupujemy odpiekany chleb i bułki w dyskontach.

Według danych Stowarzyszenia Producentów Pieczywa Polacy najchętniej kupują pieczywo pszenne (ciemne i jasne), bułki, a wśród nich zwłaszcza kajzerki. Coraz częściej dokonują zakupu pieczywa w dyskontach, choć nadal wysoki i stabilny jest procent Polaków kupujących je w piekarniach i sklepach (66%). Artur Starek, prezes Stowarzyszenie Producentów Pieczywa, mówi w wywiadzie dla portalspozywczy.pl, że w latach 2011-16 jest widoczny stały trend wzrostowy sprzedaży pieczywa mrożonego do wypieku w sklepach; wzrost wynosi średnio 15% rocznie. Klientów kupujących w dyskontach  przekonuje bliskość miejsca zamieszkania i to, że pieczywo jest ciepłe i chrupiące (odpiekane na bieżąco). Obecnie większość sieci handlowych ma w ofercie pieczywo odpiekane na miejscu, a dyskonty odpowiadają za prawie 1/5 całościowej sprzedaży pieczywa.

Stowarzyszenie Producentów Pieczywa zawiązali czołowi producenci w branży piekarniczej: Aryzta Polska, Lantmannen Unibake Poland, La Lorraine Polska i Nowel. Celem Stowarzyszenia jest propagowanie konsumpcji pieczywa jako składnika zbilansowanej diety oraz najwyższych standardów produkcji i dystrybucji pieczywa. Stowarzyszenie upowszechnia także wiedzę na temat mrożonego pieczywa do wypieku, obalając mity w tej dziedzinie i edukując w zakresie czytania etykiet produktów. Przekonuje, że może się ono wpisywać w prozdrowotny trend, gdyż nie zawiera konserwantów, emulgatorów ani barwników, a wypiek w sklepach przeciwdziała marnowaniu żywności, bo sklepy wypiekają tyle, ile są w stanie sprzedać w ciągu dnia. Ważne jest także, by rozróżnić pieczywo mrożone do odpieku i ciasto głęboko mrożone, które jest zupełnie czymś innym i na pewno zdrowiu nie służy.

Jak mówi Artur Starek, firmy, które wchodzą w skład Stowarzyszenia, większość swojej produkcji sprzedają w Polsce, ale rośnie również eksport, głównie ze względu na zwiększające się moce produkcyjne polskich firm.

Bieżące wydanie czasopisma

Listopadowy Mistrz Branży już jest, a w nim m.in.: pastry chef Krzysztof Kopciński o sile polskiego cukiernictwa i wyzwaniach współczesności, relacja z ważnego spotkania ministra rolnictwa Krzysztofa Ardanowskiego z rzemieślnikami piekarstwa w Poznaniu oraz rady Sylwii Majcher, jak produkować "bez odpadów".

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji