...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Pieczywo najczęściej marnowanym produktem

Jak szacuje Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie. Marnowanie żywności to jednak problem globalny i narastający. Okazuje się też, że najczęściej wyrzucamy… pieczywo.

Przypomnijmy: według statystyk z 2012 roku w Unii Europejskiej rocznie marnuje się ok. 88 mln ton żywności, a na całym świecie ten wynik sięga 1,3 mld ton rocznie. W skali europejskiej Polska plasuje się na 5. miejscu w rankingu państw marnujących najwięcej jedzenia (pierwsze cztery miejsca to: Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Holandia). Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków.

W Polsce najczęściej wyrzucamy: pieczywo (62%), owoce (47%), wędliny (46%), warzywa (35%). Według Marka Borowskiego, prezesa Federacji Polskich Banków Żywności, konsumenci mają ograniczoną wiedzę na temat właściwych warunków przechowywania żywności, zwłaszcza warzyw i owoców. Ankietowani przez Millward Brown na zlecenie FPBŻ wśród głównych powodów marnowania żywności wymieniali przeoczenie terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe przechowywanie żywności, zakup słabej jakości produktów, za duże porcje posiłków czy zbyt duże zakupy.
Marnowanie żywności ma szersze konsekwencje. Wyrzucając jedzenie, marnujemy też konkretne ilości wody czy energii elektrycznej potrzebne na jego wyprodukowanie.

Jakie są sposoby na to, by nie marnować jedzenia? Pozbyć się złych konsumenckich nawyków. Zadbać o właściwe warunki przechowywania produktów, nauczyć się wykorzystywać produkty optymalnie, do różnych dań, korzystać z zamrażarki, dobrze planować posiłki i zakupy. A co można zrobić, by nie wyrzucać pieczywa? Znaleźć sposoby na zagospodarowanie jego nadmiaru (np. jako dodatek do sałatek, kotletów mielonych, farszów, zagęszczacz do sosów) czy na wykorzystanie czerstwego chleba i bułek (np. do przygotowania bread puddingu, grzanek do zup, tostów, bruschetty, zapiekanek czy bułki tartej). Wskazówek i przepisów można też szukać na stronie internetowej www.niemarnuje.bankizywnosci.pl.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji