czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Piernik 0

dodano ,Lesaffre, materiał promocyjny

autor: Lesaffre

Piernik to tradycyjne ciasto, symbol powodzenia i bogactwa. Dawniej proces jego wypieku był skomplikowany i kosztowny, m.in. ze względu na użycie importowanych przypraw korzennych i bakalii. Dziś piernik kojarzy się głównie z tradycją Bożego Narodzenia. Wypieczenie go z dodatkiem bakalii czy orzechów stanowi pyszną i interesującą alternatywę. Mieszanka Piernik firmy Lesaffre Polska zapewnia powtarzalność i prostotę produkcji, a konsumentom tradycyjny smak. Mieszanka ma szeroki wachlarz zastosowań, a jego atutami są bogaty smak i długotrwała świeżość ciasta.

Zalety mieszanki:

  •  różnorodność zastosowań: do wyrobu pierników, ciast piernikowych z bakaliami, krajanki przekładanej nadzieniem, babki piernikowej,
  • struktura prawdziwego piernika,
  • bogaty, korzenny smak i zapach,
  • wilgotny miękisz,
  •  długotrwała świeżość,
  • powtarzalność produkcji.


Sposób stosowania: 100% mieszanki bez dodatku mąki. Warunki przechowywania: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i przewiewnym miejscu, bez dostępu światła słonecznego (maksymalna temperatura 25°C).Opakowanie: worek 25 kg.

RECEPTURA

Mieszanka Piernik 1000 g
Jajka  300g
Olej roślinny 300 g   
Marmolada  300 g  
Woda   70 g
----------------------
Razem 1970 g

Babka
Mieszanka Piernik 1000 g
Jajka 450 g
Olej roślinny 400 g
Woda 100 g
-------------------
Razem 1 950 g

Blat
Mieszanka Piernik 1000 g
Jajka 300 g
Olej roślinny 400 g
Marmolada 300 g
Woda 70 g
----------------
Razem 1 970 g

Piernik
Mieszanka Piernik 1000 g
Jajka 500 g
Olej roślinny 400 g
Woda 50 g
Bakalie 750g
-------------------
Razem 2600 g




Sposób przygotowania receptury podstawowej:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać na średnich obrotach mieszadłem płaskim ramowym przez około 5 min. Wyłożyć na blachę i wypiekać.

Sposób przygotowania - babka, blat, piernik z bakaliami:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać na średnich obrotach mieszadłem płaskim ramowym. Czas miesienia: 4 minuty dla blatu piernikowego i babki piernikowej oraz 3 minuty dla piernika z bakaliami. Wyłożyć na blachę i wypiekać w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut w zależności od rodzaju pieca.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Lesaffre Polska

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe