...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Pierwsze Mistrzostwa Praliny

Mistrzowie praliny zmierzyli się na w zamku Lacroix- Laval w małej francuskiej miejscowości Marcy l’Etoile (region Owernia-Rodan-Alpy).

Francuscy mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa dokładają wszelkich starań, by dbać o wysoki poziom w swoich dziedzinach. W tym celu organizują konkursy, co jakiś czas poszerzając obszary, gdzie mistrzowie fachu rywalizują na najlepszy produkt. Najbardziej znane konkursy to te na najlepsze bagietki i croissanty. Tym razem postanowiono poddać ocenie jury efekty zmagania z praliną i wypieki z jej wykorzystaniem. Należy zaznaczyć, że we Francji pralina to nie to samo, co czekoladka (jak przyjęło się w Polsce i wielu innych krajach). Tym mianem określa się mieszankę orzechów, migdałów, wanilii i cukru. Często w postaci pasty, która stanowi nadzienie innych produktów cukierniczych. Albo też same migdały w cukrze, często barwione na czerwono.

Mistrzostwa trwały od 28 do 30 października 2022 roku. Rywalizacja podzielona była na trzy kategorie: 1) pralina w brioszce 2) pralina w tarcie 3) pralina w kreacji kulinarnej. Zwycięzcą w kategorii „pralina w brioszce” (meilleure brioche à la praline) został Pascal Serre, w kategorii „pralina w tarcie” (meilleure tarte à la praline) został Nicolas Pépin, a w kategorii „kreacja kulinarna z praliną” (meilleure création culinaire originale à la praline) został Daniel Lhortolat.

 

zdjęcie: /boulangerie-bakery.com

 

Zwycięzca w kategorii „Najlepsza tarta z praliną” - Nicolas Pépin z Lyonu uznał organizację mistrzostw jako prawdziwy hołd dla pasji i kunsztu zajmujących się nią cukierników. Nagroda specjalna „Praline d”Honneur” przypadła rodzinie Chapel, która opracowała recepturę tarty z pralinami, serwowanej w swojej restauracji w miejscowości Mionnay od 1970 roku.

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji