Konkursy na wypieki francuskie rozgrywają nie tylko we Franci, ale także w innych krajach. We wrześniu br. w Wielkiej Brytanii zorganizowano pierwszą edycję zmagań na najlepszego croissanta w tym kraju.
Konkurs miał miejsce 20 września Londynie w pięciogwiazdkowym hotelu The Savoy. Jego pełna nazwa po angielsku brzmi Best Croissant in UK, a po francuskule Meilleur Croissant de Grande-Bretagne au Beurre Isigny Sainte-Mère.Francuska nazwa jest o tyle kluczowa, że zawiera w sobie nazwę słynnego normandzkiego masła produkowanego przez potentata na rynku wyrobów mleczarskich firmę Isigny Sainte-Mère.
Zwycięzcą okazała się piekarnia Chestnut Bakery, o której jury napisało, że sprawnie połączyła tradycje francuskiego piekarnictwa ze szczyptą brytyjskiego ekscentryzmu. Przygotowania do konkursu rozpoczęto już w maju br. wyłaniając w eliminacjach ponad 85 najlepszych brytyjskich piekarzy i cukierników. Następnie w powszechnym glosowaniu wybrano 10 finalistów. Głosowanie odbyło się za pomocą mediów społecznościowych! Naliczono 26 000 oddanych głosów. Finaliści to były piekarnie:, Café Kitsune, Chestnut Bakery,Maison Puget, The Carlton Tower Jumeirah, Indigo Bakes Ltd,Weirdough Bakery,Harrods,Chez Maitre,Two Brothers Bakeryi Boulangerie Artisan.
Ostatecznie wygrali piekarze z piekarni Chestnut Bakery. Wielka Brytania ma nie mających sobie równych szefów, którzy mają do zaproponowania smaczne i wyrafinowane wypieki, które w niczym nie ustępują wypiekom francuskim. Jesteśmy dumni i zaszczyceni, że nasze masło było jednym ze składników tego, co przygotowywali. To jest jednocześnie i uznanie dla jakości naszego masła i dla kunsztu normandzkiego przemysłu mleczarskiego, którego sława jest nie do podważenia. – powiedział Gérald Andriot, dyrektor generalny przedsiębiorstwa Isigny Sainte-Mère.
K.Sz.