...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Po naukę do Portugalii

Odmienna kultura, inne smaki to zawsze inspirujące doświadczenia. Przekonały się o tym uczennice z ZSZ z Jastrzębia-Zdroju, które wzięły udział w dwutygodniowym stażu. Gdzie? Nad samym Oceanem Atlantyckim, w portugalskich cukierniach w Povoa de Varzim. Wyjazd był możliwy dzięki projektowi „Mobilni na europejskim rynku pracy".

Żeby dostać się na taki staż, trzeba dobrze się uczyć, znać angielski w stopniu komunikatywnym i być pełnym zapału. Chętnych zawsze jest wielu, bo sposobność wyjazdu na zagraniczny staż nie zdarza się codziennie. W przypadku Zespołu Szkół Zawodowych w Jastrzębiu-Zdroju sprawa była prostsza - szkoła od 2014 r. (do 2020) realizuje projekt „Mobilni na europejskim rynku pracy", w ramach programu Erasmus+. Celem projektu jest zdobycie nowych kompetencji zawodowych podczas dwutygodniowych zagranicznych staży zawodowych.

Praktyki zawodowe odbyły się w sierpniu 2017 r. Obejmowały m.in.: higienę i bezpieczeństwo żywności o System HACCP, Analizę Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Uczennice nie tylko obserwowały organizację pracy w cukierni, przyjmowały zamówienia i je realizowały, ale też pomagały przy produkcji tradycyjnych czekoladek i nadzień. W czasie stażu uczennice nabyły umiejętności i wiedzę z zakresu obróbki ciast kruchych, biszkoptowych, drożdżowych i francuskich. Poznały również receptury deserów i słodkich smakołyków wykonywanych w Portugalii. 

12 lutego br. dziewczyny dzieliły się swoimi wrażeniami z pobytu w Portugalii z uczestnikami warsztatów cukierniczych Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, w firmie  Savpol w Gliwicach. Dodatkowo przywiozły ze sobą samodzielnie przygotowane portugalskie wypieki, tj. ciasto marchewkowe i babeczki bananowe.

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji