Odmienna kultura, inne smaki to zawsze inspirujące doświadczenia. Przekonały się o tym uczennice z ZSZ z Jastrzębia-Zdroju, które wzięły udział w dwutygodniowym stażu. Gdzie? Nad samym Oceanem Atlantyckim, w portugalskich cukierniach w Povoa de Varzim. Wyjazd był możliwy dzięki projektowi „Mobilni na europejskim rynku pracy".
Podobne artykuły
Zaskakujące eliminacje w WielkopolsceKonkurs kultywujący dobre tradycjeMiła niespodzianka w finale Turnieju we WrocławiuŻeby dostać się na taki staż, trzeba dobrze się uczyć, znać angielski w stopniu komunikatywnym i być pełnym zapału. Chętnych zawsze jest wielu, bo sposobność wyjazdu na zagraniczny staż nie zdarza się codziennie. W przypadku Zespołu Szkół Zawodowych w Jastrzębiu-Zdroju sprawa była prostsza - szkoła od 2014 r. (do 2020) realizuje projekt „Mobilni na europejskim rynku pracy", w ramach programu Erasmus+. Celem projektu jest zdobycie nowych kompetencji zawodowych podczas dwutygodniowych zagranicznych staży zawodowych.
Praktyki zawodowe odbyły się w sierpniu 2017 r. Obejmowały m.in.: higienę i bezpieczeństwo żywności o System HACCP, Analizę Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Uczennice nie tylko obserwowały organizację pracy w cukierni, przyjmowały zamówienia i je realizowały, ale też pomagały przy produkcji tradycyjnych czekoladek i nadzień. W czasie stażu uczennice nabyły umiejętności i wiedzę z zakresu obróbki ciast kruchych, biszkoptowych, drożdżowych i francuskich. Poznały również receptury deserów i słodkich smakołyków wykonywanych w Portugalii.
12 lutego br. dziewczyny dzieliły się swoimi wrażeniami z pobytu w Portugalii z uczestnikami warsztatów cukierniczych Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, w firmie Savpol w Gliwicach. Dodatkowo przywiozły ze sobą samodzielnie przygotowane portugalskie wypieki, tj. ciasto marchewkowe i babeczki bananowe.