...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Podróż po smakach świata – przystanek Wietnam

Z uporządkowanej i naszpikowanej elektroniką stolicy Korei Południowej trafiliśmy do strefy totalnego chaosu, czyli Hanoi – stolicy Wietnamu. Cokolwiek jednak można by zarzucić Wietnamczykom, nie da się tego powiedzieć o ich kuchni, która uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie.

Czym zaskakuje kuchnia wietnamska? Głównie dużą ilością świeżych i aromatycznych ziół. Wśród nich najbardziej charakterystyczne są: trawa cytrynowa, mięta, tajska bazylia oraz kolendra. Ulubionym dodatkiem Wietnamczyków jest sos rybny (nuóc mam), który stosuje się do wielu potraw. I jak łatwo się domyślić, ta kuchnia, podobnie jak inne kraje azjatyckie, opiera się na 5 smakach: słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym oraz ostrym.

fot. Mateusz Gajdziński


Obowiązkowy „starter”
Będąc w Hanoi, na początek spróbowaliśmy zupę phở, słynną w tym regionie. Jest to rodzaj rosołu z makaronem ryżowym i mięsem wołowym (phở bò) lub drobiowym (phở gà), z dodatkiem azjatyckiej bazylii, kolendry, kiełków fasoli, limonki i marynowanego czosnku. Czasami do phở dodaje się papryczkę chili, co – jak dla mnie – jest wersją zbyt ostrą. Ponadto gdyby nie dodatek kolendry, za którą niestety nie przepadam, to zupa byłaby bardzo dobra.
W końcu też spróbowałem oryginalnych sajgonek, których smakowo nie da się porównać z tymi oferowanymi w Polsce. W czasie rejsu po przepięknej zatoce Ha Long wziąłem udział w szybkim kursie przygotowywania sajgonek (przepis w ramce). Gorąco polecam.

 

fot. Mateusz Gajdziński

 

   
 

Przepis na sajgonki
Składniki: grzyby mun, marchewka, makaron sojowy, surowe, zmielone mięso wieprzowe, jajko, papier ryżowy, sól i pieprz.
Grzyby i marchewkę drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowany makaron sojowy oraz podsmażone mięso. Do tego wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Sposób zawijania
Papier ryżowy lekko moczymy wodą, na środek nakładamy farsz i zawijamy w następujący sposób: zawijamy dwa razy, boki papieru składamy do środka i znowu zawijamy dwa razy. Tak przygotowane sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu.

 

 

fot. Mateusz Gajdziński

Na deser
Jednym z głównych składników wietnamskich deserów jest kleisty ryż, z którego powstaje najbardziej popularna słodka przekąska – ryż z mango. Przepis sam w sobie jest banalnie prosty, ale na pewno nie należy do ekspresowych. Żeby uzyskać odpowiednią kleistość, ziarenka ryżu zalewa się wodą i odstawia na noc, a dopiero następnego dnia można je ugotować i zalać mlekiem kokosowym. I to jest baza, na wierzch której układamy pokrojone przepyszne mango. Prosto, a mimo to deser pierwsza liga.

Muszę przyznać, że wietnamskie owoce mają niesamowity smak i aromat. Same są smaczną przekąską, o czym się przekonałem, wędrując ulicami Hanoi, gdzie na każdym kroku można natknąć się na sprzedawców świeżych egzotycznych owoców. Równie częstym widokiem są  kobiety z koszami pełnymi różnego rodzaje pączusiów, zbyt suchych, jak na mój gust. Obok drobnego handlu kwitnącego na ulicach Hanoi działają zagraniczne, nowoczesne sieciówki, w których dominują lodowe torty i gotowe ciasta. Za to ani razu nie trafiłem na rzemieślniczą cukiernię.
W upalnym klimacie Wietnamu kawa mrożona, słodzona skondensowanym mlekiem, stała się modnym napojem, który pozwala na chwilę ochłody. Warto jednak pamiętać, że  prawdziwą specjalnością jest wietnamska kawa parzona w aluminiowych naczyniach, również z dodatkiem skondensowanego mleka.

fot. Mateusz Gajdziński

fot. Mateusz Gajdziński

Kanapki po wietnamsku
Podobno pieczywo w Wietnamie pojawiło się dzięki Francuzom. Francuskie bagietki można dostać wszędzie jako kanapkę lub subway. W takiej bułce trafia się na omlet, paluszki krabowe, warzywa, a wszystko to polane słodko-ostrym sosem. Często korzystaliśmy z tej szybkiej, niedrogiej, a jednocześnie smacznej i pożywnej przekąski.

Gdyby nie kolendra, kuchnia wietnamska byłaby jedną z najlepszych, jakie do tej pory próbowałem. Bonus otrzymuje za proste i rewelacyjne w smaku desery, które dużo zyskują dzięki wyśmienitym lokalnym owocom. Jeżeli kiedyś przyjedziecie do Wietnamu, pamiętajcie, że najlepsze lokalne smaki spotkacie na… ulicy.

Mateusz Gajdziński

fot. Mateusz Gajdziński


 


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji