To nasze pierwsze tak rozbudowane wydanie MB, przygotowane specjalnie na targi Polagra-Tech. Jego wyjątkowość nie polega na objętości, ale na treści. Wciągające rozmowy z ludźmi branży, fachowe analizy, raporty, artykuły z zakresu technologii, sprzedaży czy marketingu - to tylko duży skrót blisko 120 stron najnowszego Mistrza!
O silnej rodzinnej firmie
Zaczynamy tradycyjnie od Rozmowy Mistrza Branży. Do "konfrontacji" zaprosiliśmy prezesa Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP Leszka Truskolawskiego i jego córkę Martę. Ten tandem branża cukiernicza zna doskonale, ale niekoniecznie wszyscy wiedzą, jak udaje im się wspólnie pracować. Pokazując relacje między córką a ojcem, zależało nam na przedstawieniu, w jakim stopniu pasja do zawodu jest samorodna, a kiedy zaczyna się wpływ rodziców. To też rozmowa o budowaniu solidnej struktury, która tworzy silne rodzinne teamy i firmy.
Trudno pominąć artykuł o piekarni ROBSON Roberta Marczaka. Po pierwsze, jest to spojrzenie niemieckiej redaktor naczelnej czasopisma „Baking+Biscuit International” Hildegard Keil na nowoczesną polską piekarnię, po drugie, uzupełnieniem artykułu jest wywiad z autorką, który pozwolił zobaczyć polską branżę na tle Europy i zwrócić uwagę na możliwości jej rozwoju.
Szara strefa i bezpieczeństwo żywności
Swoim spojrzeniem na piekarstwo, ale przez pryzmat szarej strefy, podzielił się Maciej Mielczarski z Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa. Temat nie jest zbyt często poruszany przez media branżowe, rzadko kiedy zdarzają się rzetelne opracowania, które tłumaczą zjawisko od A do Z, pokazując jego skalę, zróżnicowanie, a także najczęstsze "miejsca" występowania w naszej branży. Dzięki uprzejmości Macieja Mielczarskiego publikujemy ten materiał w całości - warto podkreślić, że opracowanie znalazło się w raporcie końcowym zespołu ds. przeciwdziałania szarej strefie!
Na łamach naszego czasopisma pojawił się kolejny ważny gość - dr Jacek Leonkiewicz, który ostatnio pełni funkcję przewodniczącego komisji ds. przeciwdziałania szarej strefie (choć jest to tylko jedna z wielu jego licznych funkcji). Tym razem rzecz nie będzie o szarej strefie, choć temat jest równie interesujący, co mocno dyskusyjny. Ochłonęliśmy co prawda z niedawnych afer w branży spożywczej, ale całe ostrze krytyki skupiło się na inspekcjach nadzorujących i kontrolujących bezpieczeństwo żywności. Po co komu inspekcje, które nic nie wnoszą, a wiele kosztują - to pytanie stawia Jacek Leonkiewicz w artykule "Inspekcje malejącego zaufania publicznego", serwując przy okazji wnikliwą analizę działania tych instytucji pod kątem medialnych afer w branży spożywczej.
Nowości w Kulisach produkcji i nie tylko
Od tego wydania w dziale "Kulisy produkcji" regularnie będziemy spotykać się z Anną Daraż, właścicielką Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”, a dokładnie rzecz ujmując, z jej bajecznymi pomysłami na dekorowanie tortów w stylu angielskim. Specjalnie dla miłośników sugercraftingu publikujemy 1. odcinek z cyklu tutorial, w którym Pani Ania przygotowała coś dla miłośników kotów.
Nasz ekspert Konrad Grudziński testuje wydajność konkretnej linii produkcyjnej nie tylko pod względem ilościowym. Pod lupę trafiło też wyposażenie linii, które ma zapewnić zróżnicowane i wysokiej jakości wyroby. Tym razem sprawdził linię pod kątem produkcji różnorodnego asortymentu w wersji mini. Jaki sprzęt spełnił wyśrubowane oczekiwania naszego autora? Warto przeczytać w artykule "Seria mini na szybkiej linii".
O pomysłach na rozwój
Nie zawiodą się Czytelnicy, którzy lekturę MB zaczynają od tematów związanych ze sprzedażą i marketingiem. To tu znajduje się obszerny raport nt. rozwoju franczyzy w słodkim segmencie. W naszym portalu ten artykuł krótko po opublikowaniu bił rekordy oglądalności i wciąż jest na topie!
W tym dziale polecamy również artykuł o ...kanapkach. Dzisiaj kanapka musi być odżywcza i apetyczna - my opisujemy, z jakich składników ją skomponować, by przyciągała uwagę klienta, a także pokazujemy prosty sposób na superszybkie przygotowanie smacznej przekąski na oczach klienta. Zapraszamy też do szukania inspiracji w licznych recepturach przygotowanych przez naszych niezawodnych cukierników i technologów.
Poza tym kontynuujemy temat nowoczesnego designu w polskich cukierniach i piekarniach. Tym razem w centrum uwagi znalazły się rozwiązania dopasowane do centrów handlowych, jak tzw. wyspy, które wręcz opanowały galerie handlowe. Nasi eksperci podpowiedzą, jak zaaranżować takie słodkie wysepki, a także zwrócą uwagę na obowiązki najemcy lokalu w takim miejscu.
Przewodnik po nowościach
Dla wszystkich osób, które wybierają się na targi Polagra-Tech, mamy nie lada gratkę. Na s. 93-106 najnowszego MB publikujemy niezbędnik zwiedzającego, czyli Przewodnik po nowościach targowych, wystawcach oraz produktach, które otrzymały Złote Medale. Bez tego ani rusz.
Zachęcamy do lektury – naprawdę warto!
Spis treści
Rozmowa Mistrza Branży
Rodzinna firma według Leszka i Marty Truskolawskich
Cały smak w jednym słowie – rozmowa z dr. Jarosławem Liberkiem z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu
Efektywne zarządzanie
Perły technologii spożywczych w jednej przestrzeni
Człowiek sukcesu – piekarz z własnymi sklepami. Piekarnia Roberta Marczaka oczami Hildegard Keil, redaktor naczelnej czasopisma „Baking+Biscuit International”
Raport o szarej strefie
Inspekcje malejącego zaufania społecznego
Czystość w twoich rękach
KNOW-HOW skutecznego czyszczenia
Taśma FRIGoBELT® NOVA
Pakiet medyczny – korzyści
Rozwój poprzez inwestycje
Informatyczne wsparcie procesów produkcji i sprzedaży pizzy
Cudzoziemiec na nielegalu
Edukacja
Nauczyciel w glanach, czyli edukacyjne pogo
Refleksja nauczyciela zawodu
Nauczyciel też uczeń
Kulisy produkcji
Marcepan
Manufaktura marcepanowych pralin
Chleb z dodatkiem trochę innej mąki
Wypiek ze świeżego ciasta we własnych sklepach
Seria mini na szybkiej linii
Surowce mas czekoladowych
Prosto z mleka
Przelicza, odważa,… zarządza. Receptor
Receptury
Tort w stylu retro
Czekoladowa pianka bankietowa
Kostka malinowa
Smaki Chorwacji
Tutorial Słodki kociak
Pikantne ślimaki laminowane
Sprzedaż i ekspozycja
Dobre wnętrze: W centrum uwagi
Słodszy segment franczyzy
Kanapka. Między slow i fast foodem
Marketing po polsku
Autorskie pogrywanie z klientem
Pieczywo z różnych stron świata
Katalog „Polagra z Mistrzem Branży”
Flash News
Przyjazna Słodycz wspiera Fundację „Mazurskim Dzieciom”
Słodki gigant z Kruszwicy
Święto Chleba: Radom - Poznań - Lublin
Złoty Krzyż Zasługi dla Piotra Koperskiego
Polski turniej wypieków z Bożeną Sikoń i Tomaszem Dekerem
Na Górnym Śląsku działa pierwsza cyfrowa szkoła zawodowa
Obwarzanki pod pełną kontrolą
Czekając na Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników w Brazylii
Margita - menu bez glutenu
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj
Mistrz Branży maj 2012 tutaj
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj
Mistrz Branży grudzień tutaj
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj
Mistrz Branży luty 2013 tutaj
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty:
-roczna 99 zł brutto
-półroczna 60 zł brutto
Archiwalia
Istnieje możliwość otrzymania archiwalnych numerów poradnika w wersji PDF. Osoby zainteresowane, proszone są napisać w treści maila, którymi wydaniami są zainteresowane.