...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019

10 czerwca br. Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie w pięknym stylu wywalczyli miejsce w Wielkim Finale w Lyonie!!!

Nasz słodki duet nie dość, że dostał bilet do Lyonu w postaci „dzikiej karty” na Wielki Finał (który odbędzie się w styczniu 2019 r.), to otrzymał również nagrodę specjalną za eksponat z cukru – Special Prize Sugar. „Dzikie karty" zostały ustanowione przez Gabriela Paillassona i przypisuje się je krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie. Dla Michała Doroszkiewicza historia zatoczyła koło, bowiem 10 lat temu brał udział w tym wielkim cukierniczym wydarzeniu. Dla Marka Moskwy to – jak sam powiedział – „wisienka na torcie” w jego zawodowej karierze: spełnienie marzeń, którym najpierw był start w tak prestiżowym konkursie, a teraz jego zwieńczeniem jest kwalifikacja do następnego etapu.

To zwycięstwo smakuje jeszcze lepiej, gdyż droga do Turynu dla naszych cukierników nie była łatwa i prosta. Panowie mieli zaledwie kilka miesięcy na wymyślenie koncepcji, zebranie sprzętów, przygotowanie receptur i w końcu na treningi. Najważniejsze jednak, że cel został osiągnięty. Determinacja i pozytywna energia, a przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm naszych cukierników zadecydowały o wyniku.

Polski Mały książę kontra reszta świata

Do konkursu przystąpiło siedem dwuosobowych zespołów z Belgii, Turcji, Szwecji, Rosji, Polski, Szwajcarii i Bułgarii. Drużyny startowały w kilkuminutowych odstępach czasowych, Polacy rozpoczęli pracę na swoim stanowisku w piątej kolejności. W ciągu zaledwie 5 godzin mieli do przygotowania:

- deser z mrożonych owoców, który nasz duet nazwał „Galactic journey of the Little Prince”,
- 10 deserów na talerzach zatytułowanych „Tastes of the Earth”,
- 1 eksponat z czekolady, który wykonał Michał Doroszkiewicz,
- 1 eksponat z karmelu, który stworzył Marek Moskwa.

– Walczyliśmy do końca, skoncentrowani na tym, co mamy wykonać w bardzo wąskich ramach czasowych, w końcu pięć godzin to bardzo mało czasu, ale udało się i jesteśmy z tego powodu naprawdę bardzo szczęśliwi – powiedział Michał Doroszkiewicz.

Motywem przewodnim, wokół którego poruszali się nasi cukiernicy, był „Mały książę”. Bazując na tym temacie, panowie opowiedzieli własną historię, prezentując publiczności i Jury swoje emocje, niebywałe zdolności i umiejętności artystyczne oraz wiele technik użycia różnych surowców jak czekolada, cukier czy owoce. Nie zapominajmy również o smaku deserów, który z pewnością zawładnął podniebieniem jurorów.

– Dla tych emocji i trudnej rywalizacji warto było przyjechać do Turynu. Nasza ciężka praca została zauważona, a wysiłek doceniony. Brak mi słów, by wyrazić swoją radość – podsumował Marek Moskwa.

– Obserwując naszych cukierników na konkursie, widząc ich skupienie i determinację wiedziałem, że zmierzają w dobrym kierunku. Po degustacji deserów tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu – powiedział Jarek Nowakowski, President of Team Poland i dodał: – Jestem naprawdę dumny z chłopaków, należał im się ten bilet do Lyonu.

Na podium stanęły następujące zespoły:

1. miejsce: Szwecja – Martin Morand i Jessica Sandberg
2. miejsce: Belgia – Jacky Bodart i Bernard Istasse
3. miejsce: Szwajcaria – Antoine Chopin i Sara Bezencon
4. miejsce: Polska – Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa

Serdecznie gratulujemy i dziękujemy naszej wspaniałej drużynie za wspaniałe emocje i awans do Wielkiego Finału!
Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Partnerów, którzy wspierali polskich cukierników w przygotowaniach do Turynu, a są to firmy: Primulator, Ambasador 92, Ashanti, Debic, Pastry Creation, Valrhona (LePatio Polska), Morning, Gastro Magic Service, Cukiernia Sowa, Convotherm oraz Dziamski Studio.

***                                                                                       

Coupe du Monde de la Pâtisserie ten wspaniały międzynarodowy konkurs cukierniczy założony w Lyonie w 1989 roku przez wielkiego mistrza cukiernictwa Gabriela Paillassona stał się głównym wydarzeniem cukierniczym na świecie. Konfrontuje zespoły z całego globu, złożone z eksperta od czekolady, cukiernika i specjalisty od lodów. Na oczach jury i szerokiej publiczności wszystkie zespoły prezentują swoje umiejętności, talenty oraz kreatywność.

W finale w 2019 roku wezmą udział 22 kraje: z każdej kontynentalnej selekcji zostaną wyłonione 3 kraje plus 5 najlepszych (TOP 5) jak Włochy, Japonia, USA, Korea Południowa, Wielka Brytania oraz 5 krajów spośród pozostałych uczestników otrzyma od jurorów "dziką kartę". Te "dzikie karty" ustanowione przez Gabriela Paillassona przypisuje się krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.

"Grande finale" Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha. Kolejny finał Coupe du Monde de la Pâtisserie odbędzie się 27 i 28 stycznia 2019 r. i będzie świetną okazją do celebrowania 30 rocznicy powstania konkursu.

Źródło: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel Coupe du Monde de la Patisserie w Polsce

 

 

 

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji