...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Pora na niebieski chleb?

Chociaż uprawiana od tysięcy lat niebieska kukurydza znana jest głównie w Ameryce, współcześnie zyskuje na popularności również w Europie. Dlaczego? Swoje pięć minut zawdzięcza nie tylko lepszym niż w żółtej kukurydzy właściwościom prozdrowotnym oraz przyjemnemu smakowi, ale także… nietypowej barwie.

Zastosowanie mąki kukurydzianej z ziaren Hopi sprawia, że klasyczne wypieki, zarówno słodkie, jak i wytrwane, zyskują nowe, fioletowo-niebieskie oblicze.

Niebieska kukurydza Hopi jest całkowicie naturalną odmianą kukurydzy krzemiennej, nazywanej również twardą, szklistą czy zwyczajną. Najstarsze ślady jej uprawy na terenie obecnego Meksyku datowane są na ok. 5 tys. lat przed naszą erą. Mimo upływu czasu, do dziś mąka z jej ziaren stanowi ważny składnik w kuchni meksykańskiej, w której wykorzystuje się ją do przygotowania placków, np. tlacoyo i tortilli, a także w daniach plemienia Indian Hopi, którzy robią z niej pieczywo piki. Jest ona również powszechnie używana w południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych, gdzie wypieka się z niej niebieski chleb kukurydziany.

 

Ważna nixtamilizacja
Niebieski kolor kukurydza Hopi zawdzięcza zawartości antocyjanów, czyli naturalnych barwników pochodzenia roślinnego. Wyjątkowa jest jednak nie tylko jej barwa, bowiem roślina ta odznacza się wyższą zawartością antyoksydantów (zapobiegających starzeniu się organizmu i powstawania komórek nowotworowych) niż żółte odmiany kukurydzy. Podczas produkcji mąki z jej ziaren wykorzystuje się znany przed wiekami proces nixtamilizacji, tj. ziarna przed mieleniem najpierw są moczone w gorącej wodzie z wapnem. Dzięki temu staje się bogatym źródłem naturalnego wapnia, ziarna są łatwiej trawione, a zawarte w niej składniki odżywcze, m.in. białko czy niacyna (witamina B3) są lepiej przyswajalne przez organizm człowieka.

Niebieskie pieczywo
Jak wykorzystać mąkę nixtamilizowaną w piekarstwie czy cukiernictwie? Można stworzyć z niej bezglutenowy niebieski chleb kukurydziany, którzy bardzo popularny jest w Stanach Zjednoczonych pod nazwą blue corn bread. Ze względu na przyciągającą wzrok klientów oraz bardzo modną w 2018 roku barwę (od błękitu, przez niebiesko-zielony, po fiolet czy nawet granat) oraz słodki smak coraz chętniej stosuje się ją także do wypieku słodkości, np. muffinków, ciast czy baz tortów. Wzorem Meksykan można z niej przygotowywać również wytrwane niebieskie tortille czy swojskie słodkie naleśniki.

rawfullytempting.com

Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji