Wegańskie, lokalne, bezglutenowe - takie elementy znalazły się w zwycięskim deserze laureatów konkursu Debic Pastry Cup, którzy zdobyli uznanie jury kompozycją z burakiem w roli głównej.
Podobne artykuły
VII edycja Bake & Play – słodkie żywiołyRusza „Polska od Kuchni”Japonia Mistrzem Świata w Cukiernictwie w 2025 rokuZa nami 1. edycja konkursu Debic Pastry Cup, za którego sterami stanął mistrz cukiernictwa, Paweł Mieszała. 28 marca zmierzyło się z sobą 5 ekip z całej Polski reprezentujących najlepsze hotele, cukiernie i restauracje. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch identycznych tortów oraz 12 takich samych deserów talerzowych. - Jesteśmy zaskoczeni poziomem przygotowania stanowiska przez organizatora. Stworzyli nam małe cukiernie z pełnym wyposażeniem w boksie o wymiarach 3x3 m. Juror techniczny bardzo dobrze i rzetelnie wykonywał swoje obowiązki, co pozwoliło nam na wykonanie wszystkiego zgodnie z planem naszej pracy, na którą mieliśmy 3 godziny - powiedział jeden z laureatów podium, Oskar Wiewiórski. To właśnie Oskar Wiewiórski oraz Jakub Włodarczyk z restauracji Powidok zdobyli I miejsce, prezentując, deser talerzowy, na który składało się, m.in. ciastko i kruszonka bezglutenowe, puder i sorbet z buraka oraz żel z modnego yuzu. Łódzka ekipa potwierdziła swój talent, a my utwierdzamy się w przekonaniu, iż obecne trendy doskonale sprawdzają się w luksusowym wydaniu.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Powidok - Restauracja Autorska
Jakub Włodarczyk
Oskar Wiewiórski
II miejsce: Cappuccina Cukiernia Lodziarnia
Jurii Gorobczyszyn
Maksym Maruszenko
III miejsce: Czekolada Cafe
Marek Bieńkowski
Alan Pasierb
