Expo Sweet, 24 lutego 2016 r. Wielką kreatywnością i pracowitością musieli wykazać się młodzi adepci sztuki cukierniczej. Ich zadaniem było wykonanie w ciągu trzech godzin aż dwóch różnych prac – deseru oraz tortu – na temat „Henryk Sienkiewicz i jego twórczość”.
Podobne artykuły
Zwycięski STARTMłode Talenty na VII Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych w WarszawieFair Play na słodko - Expo Sweet 2013Zespoły wykazały się ogromnym talentem – efekty końcowe przeszły oczekiwania jury i w niczym nie ustępowały pracom starszych mistrzów. W sumie do konkursu przystąpiło 12 drużyn z całej Polski. Wśród pomysłów uczniów znalazły się torty zdobione cytatami z Sienkiewicza, w kształcie ksiąg, w tym nawiązujące do jego największych dzieł, takie jak tort w kształcie koloseum („Quo Vadis”) w tym jeden ze zwycięskich dzieł Sursum Corda („Potop”). Od strony smakowej przeważały czekolada oraz masa cukrowa. W deserach młodzi postawili na minimalizm i estetykę.
W tym roku uczniów oceniali: Tomasz Deker, Michał Doroszkiewicz, Thierry Ayel, Monika Ignaciuk, Sebastian Szmyd, Anna Bałas oraz Konrad Stanaszek.
Jury brało pod uwagę nie tylko sam efekt końcowy, ale także sam proces twórczy i czystość w boksach.
Laureaci
Miejsce I: Agata Wolfram, Aleksy Zgierski, (Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego, Lublin)
Miejsce II: Oskar Jankowski, Oskar Kamiński (Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa, Wałbrzych)
Miejsce III: Kornel Pelczarski, Karolina Potocka (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Iwonicz Zdrój)
zdj. EXPO SWEET/M. GMITRUK