...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Praktyczny poradnik, dzięki któremu stworzysz pieczywo zapobiegające chorobom cywilizacyjnym - nowa publikacja MB już w sprzedaży!

Współczesny chleb powinien być nie tylko smaczny, ale dostosowany do potrzeb i wieku konsumenta. Jak stworzyć pieczywo, które zapobiega a nawet leczy choroby cywilizacyjne?, Przepisy na zdrowe i smaczne przekąski w Twojej piekarni– to wszystko znajdziecie w najnowszej publikacji Mistrza Branży.

Choć gluten to wciąż gorący temat, chleb to nie koniecznie już tak gorący towar jak jeszcze dekadę temu. Świadomy swoich potrzeb, a przez to wymagający klient chce jeść takie pieczywo, które mu nie zaszkodzi, a raczej poprawi stan zdrowia. I do tego będzie smaczne.

Spełnienie takich wymagań to nie lada wyzwanie. Pomocą w jego podjęciu z pewnością będzie najnowsza publikacja Mistrza Branży - Chleb współczesny - chleb dla każdego.

Książka jest praktycznym poradnikiem, w którym znajdziemy mnóstwo konkretnych informacji oraz przepisów. Dowiecie się co to pieczywo funkcjonalne, hybrydowe oraz fortyfikowane.  Autorka, Marzena Zacharska,  wskazuje, że pieczywo odpowiednio skomponowane, spożywane codziennie może stać się  żywnością funkcjonalną, a więc zapobiegać, a nawet leczyć choroby cywilizacyjne. W tym celu warto wzbogacać  je w składniki takie jak: orzechy, nasiona czy zioła, by stało się bardziej wartościowe dla naszego organizmu.

 

Obszernie został potraktowany również temat łączenia pieczywa z różnymi dodatkami, poprzez te tradycyjne - jak wędliny i sery, jak też różnego rodzaju warzywa, bakalie, a także superfoods, np. zarodki zbóż. Jakiego rodzaju dodatki powinny spożywać dzieci, a które osoby starsze lub kobiety w ciąży? Odpowiedzi znajdziecie w naszej publikacji!
W końcowej części poradnika zamieszczono zbiór ciekawych przepisów na różnego typu posiłki z pieczywem w roli głównej. Zostały one wzbogacone w tabele określające wartość kaloryczną i zawartość poszczególnych składników (węglowodanów, białek i tłuszczów). Znajdziemy tu recepturę na chleb pszenno-żytni z orzechami brazylijskimi lub kanapki z hummusem oraz ananasem! Ciekawej i smacznej lektury!

Wywiad z autorką w najnowszym numerze Mistrza Branży oraz już niebawem w portalu!


SPIS TREŚCI

1. Chleb współczesny
1.1. Moda na zdrowe odżywianie
1.2. Modne diety a pieczywo
1.3. Powrót do tradycji
1.4. Pieczywo z odroczonego wypieku
1.5. Żywność wygodna
1.6. Asortyment dostosowany do potrzeb klienta
1.7. Rola pieczywa na świecie
1.8. Kanapki, przekąski minipiramidą żywienia

2. Pieczywo funkcjonalne
2.1. Podział żywności funkcjonalnej
2.2. Klasyfikacja pieczywa specjalnego (funkcjonalnego)
2.3. Wartość odżywcza pieczywa

3. Naturalne dodatki do pieczywa
3.1. Mleko i jego przetwory
3.2. Nasiona zbóż niechlebowych
3.3. Nasiona pseudozbóż
3.4. Dodatek pestek i nasion
3.5. Zarodki pszenne
3.6. Dodatek bakalii
3.7. Dodatek warzyw i ich pochodnych
3.8. Dodatek pro- i prebiotyków
3.9. Inne dodatki do pieczywa
3.10. Podsumowanie

4. Wybrane substancje dodatkowe w pieczywie
4.1. Definicja substancji dodatkowych
4.2. Barwniki
4.3. Substancje słodzące
4.4.Inne substancje dodatkowe
4.5. Regulatory kwasowości i stabilizatory
4.6. Substancje zagęszczające, żelujące oraz emulgatory
4.7. Substancje wzmacniające smak i zapach
4.8. Tran w chlebie

5. Pieczywo fortyfikowane (wzbogacane w składniki odżywcze lub witaminy)
5.1. Chleb wzbogacony w kwas foliowy
5.2. Pieczywo fortyfikowane drożdżami
5.3. Witamina D zalecana dla ogółu populacji

6. Pieczywo z dodatkiem ziół
6.1. Zastosowanie ziół w piekarstwie
6.2. Łączenie ziół
6.3. Popularne mieszanki przypraw do chleba

7. Pieczywo na miarę potrzeb
7.1. Chleb dla kobiet w ciąży
7.2. Chleb dla dzieci
7.3. Pieczywo dla seniorów
7.4. Pieczywo dla sportowców

8. Pieczywo do zadań specjalnych
8.1. Pieczywo w nadwadze i otyłości
8.2. Pieczywo dla diabetyków
8.3. Pieczywo dla chorych na celiakię
8.4. Pieczywo w alergii na gluten
8.5. Pieczywo w nadwrażliwości na gluten
8.6. Pieczywo w profilaktyce schorzeń sercowo-naczyniowych
8.7. Pieczywo w schorzeniach tarczycy
8.8. Pieczywo w chorobach nowotworowych

9. Znakowanie pieczywa

10. Hybrid food
Przepisy
Kanapki i pasty
Przekąski na ciepło i zimno

stron: 208


   
 

ZAMÓW

Cena 49 zł brutto plus koszty wysyłki
(kurier 13 zł, list polecony 8,50 zł)
Tel 881 610 660, prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 Redakcja „Mistrza Brany” dziękuje za wsparcie Partnerom:

 


Marzena Zacharska

Bieżące wydanie czasopisma

W najnowszym wydaniu stawiamy na B-Concept Jordiego Bordasa oraz stare koncepty na zero waste w nowoczesnej piekarni i cukierni. Odkrywamy siłę social mediów z Szymonem Czerwińskim, a także szukamy najlepszych blach i form...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji