Polska Agencja Prasowa SA informuje, że w piątek, 7 lutego br. w godz. 11.00-13.00 odbędzie się debata zamknięta.
Podobne artykuły
IBA powraca!Najnowocześniejsze rozwiązania dla "słodkiego" biznesuTruskawka w czekoladzie - relacja ze spotkania prasowegoPolska Agencja Prasowa organizuje debatę, zatytułowaną:
Jakość żywności gwarantowana Systemami QAFP i QMP
Cel debaty:
Celem debaty jest omówienie funkcjonowania systemu gwarantowanej jakości żywności QAFP i systemu jakości wołowiny QMP. System jakości ma być wyróżnikiem dla producentów m.in. mięsa, wędlin i pieczywa świadczącym, że ich produkty są wysokiej klasy; dla konsumentów jest to znak potwierdzający, że kupowana żywność jest wytwarzana z najlepszych surowców, w oparciu o sprawdzone receptury, jest bezpieczna i posiada najwyższe cechy jakościowe.
Dyskusja w debacie ma się toczyć na temat czy opłaca się ponosić koszty na uzyskanie takiego znaku, czy ten trud przekłada się na rozpoznawalność produktu i jego cenę. Będziemy szukali odpowiedzi na pytanie czy warto produkować w systemie jakości, a może jest to konieczność w obliczu dużej konkurencji producentów żywności na rynku światowym?
W debacie zostaną poruszone tematy:
• co to jest system jakości i dlaczego warto się nim zainteresować
• jakie rolę mają odgrywać systemy jakości z punktu widzenia polskiego sektora rolno-spożywczego
• o czym mówi znak gwarantowanej jakości dla konsumentów
• zasady uzyskania certyfikatu w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności
• koszty wprowadzenia systemu
• jakie korzyści (a może straty) odnoszą firmy, które je wdrożyły
• zainteresowanie handlu produktami ze znakami jakości
• spojrzenia na systemy jakości ze strony inspekcji jakości handlowej
Uczestnicy:
• Stanisław Kowalczyk- Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
• Wiesław Różański – Prezes Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
• Jerzy Wierzbicki - Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
• Maciej Mielczarski - Doradca Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP
• Rajmund Paczkowski - Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej
• Aneta Chamier-Ciemińska - Specjalista ds. kontroli jakości Zakłady Mięsne “SKIBA”
• Magdalena Szczupak-Woźniczka-Prokurent Zakłady Mięsne VIANDO
• Anna Hankus – Specjalista ds. jakości ZPM Jan Bielesz
• Andrzej Faliński- Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
Termin debaty: 7 luty 2014r. w godz 11.00 - 13.00
Miejsce debaty: Centrum Prasowe PAP, Warszawa, ul. Bracka 6/8
Prowadzenie debaty, moderowanie dyskusji – red. Anna Wysoczańska PAP
Debata będzie transmitowana on-line na stronie www.pap.pl