...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Przedwojenne specjały odkryte na nowo

Już niebawem mieszkańcy Rybnika będą mogli spróbować lodów, ciast i wielu innych dań odtworzonych z oryginalnych przedwojennych receptur. Wszystko za sprawą dość przypadkowego odkrycia znanego branżowego technologa i publicysty - Szymona Konkola.

Znalezisko sprzed wielu lat to nic innego jak dwa zeszyty, które zawierają ponad 200 ręcznie spisanych przepisów na ciasta, desery, lody i dania obiadowe oraz zupy. Wszystkie autorstwa babci Adeli, której potomkiem jest właśnie znalazca - Szymon Konkol. Wszystko za sprawą porządków starego rodzinnego kredensu. 

Teraz czas na uporządkowanie tej cennej wiedzy. Do tego zaprosił już pomocników - Tomasza Dybałę z Rybnickich Lodów, piekarza - Krzysztofa Wysłuchę (Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Wysłucha). oraz restauratora - Pawła Nowaka (InoWino). Przepisów jest tak dużo i są tak różnorodne, że przywracać je będą specjaliści różnych dziedzin w swoich pracowniach. Jest to o tyle trudna i wymagające zadanie, że przepisy zredagowane są w starym stylu. - Zamiast szczegółowej gramatury mamy tu polecenie użycia jednej łyżeczki cukru albo zacny kawał mięsa - Śmieje się Szymon Konkol i dodaje - Te przepisy w tej postaci wisiały przypięte w restauracyjnej kuchni, co trudno nam dziś sobie wyobrazić.

 


Restauracją tą była słynna nie tylko w Rybniku, ale i na Śląsku restauracja Apollo, która mieściła się w ścisłym centrum, na przeciwko urzędu miasta. Był to o tyle ciekawe miejsce, że to właśnie tu spotykała się śmietanka towarzyska miasta - adwokaci, lekarze, radni.To włąsnie tu obgadywało się sprawy polityczne, społeczne i gospodarcze. 

Specjały, które skrywa więc stary zeszyt do dania i słodkości na wysokim poziomie, które miały zaspokoić wyszukane podniebienia. Z pewnością ich dużą zaletą jest też brak jakichkolwiek polepszaczy, dodatków - naturalność. Czy potomek zdolnej kucharki znalazł coś, co go zaskoczyło?  - Dania zupełnie już zapomniane, jak np. czernina, zupa piwna albo zrazy z mózgu. Są też leguminy! Kto dziś wie, co to są leguminy w dzisiejszych czasach? Dzięki nam mieszkańcy Rybnika przypomną sobie ten deser.

 

 

Ale dziwić może też... ilość cukru w recepturach. - Tego cukru jest tam mnóstwo, dziś już nikt czegoś takiego nie robi, bo zmieniły się gusta - komentuje autor projektu. Dlatego przepisy będą nieco modyfikowane pod tym względem. 

 

 

Projekt będzie realizowany przez cały sierpień, a wielki finał odbędzie się na koniec wakacji, w ostatni weekend przed wrześniem. Bankiet z przedwojennymi specjałami odbędzie się na rynku miasta lub w teatrze miejskim, a każdy z uczestników będzie mógł spróbować specjalnego menu. Tymczasem prace nad daniami i ciastami trwają. Powstanie specjalny materiał filmowy, który unaoczni proces odtwarzania starych receptur, jak też blog, na którym będzie można dowiedzieć się czegoś więcej o akcji. Już wkrótce w witrynach i menu zaproszonych do udziału specjalistów zagoszczą propozycje sygnowane imieniem “Adeli”.


Bieżące wydanie czasopisma

W tym wydaniu kładziemy szczególny nacisk na szkolenia i kursy branżowe, które mają o wiele większą rolę do spełnienia, niż tylko nabycie przez kursanta nowych umiejętności. Do tego wywiad z Tomaszem Szypułą.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji