...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Przelicza, odważa…, zarządza - nowoczesna waga w piekarni, cukierni

Grupa specjalistów z zakresu technologii teleinformatycznych z firmy Ai Solution przy współpracy z mistrzami branży cukierniczo-piekarskiej opracowała i wdrożyła Receptor. Co to jest i czy ma szansę zrewolucjonizować procesy produkcyjne w najbliższej dekadzie?

To nie przypadek, że urządzenie do przeliczania receptur, ważenia składników i  podawania dokładnej instru-kcji obróbki ciasta nazwano receptorem. Podobnie jak zakończenia nerwowe czy narządy odbiera informacje i odpowiednio na nie reaguje. Ma jednak jeszcze jedną zaletę, która może go zamienić w centrum logistyczne, czyli mózg….

Co to jest Receptor?

To urządzenie elektroniczne, bę-dące połączeniem komputera oraz superdokładnej wagi elektronicznej, wspiera proces zarządzania recepturami. Umożliwia ono programowanie dowolnych receptur i automatyczne ich przeliczanie na zadaną partię wyrobu, a następnie dokładne odważenie wszystkich surowców. Główne atuty Receptora to:
zapewnienie minimalizacji strat produkcyjnych,
wprowadzenie powtarzalności produkcji,
usprawnienie gospodarki magazynowej.

Receptor zarządza recepturami tak, aby zminimalizować straty powstające w procesie produkcji, zoptymalizować czas przygotowania ciasta lub masy, ograniczyć do minimum wpływ czynnika ludzkiego na jakość produktu oraz wprowadzić powtarzalną jakość produktu nawet przy zmianie pracownika. Posiada on zintegrowaną wagę bardzo wysokiej jakości, wykonaną ze stali nierdzewnej o zakresie ważenia 0-100 kg z dokładnością do 5 g. Waga wyróżnia się bardzo dużą dokładnością pomiarów oraz bardzo szybką reakcją.
Urządzenie jest dostępne w dwóch wariantach: jako urządzenie wolnostojące, przeznaczone dla zakładów o dużej mocy przerobowej, oraz w wersji stołowej - dla małych i średnich zakładów typu rzemieślniczego.

Jak to działa?

Prosto. Wystarczy wybrać zadany pro-dukt oraz ilość do wyprodukowania, a Receptor błyskawicznie przelicza wszystkie wartości. W efekcie pracownik otrzymuje wykaz składników z dokładnymi ilościami. Następnie Receptor przeprowadza pracownika przez proces ważenia składników, wymuszając dokładność, która uwzględnia jedynie tolerancję dopuszczoną przez zakład. Receptor podaje również dokładną instrukcję obróbki ciasta oraz ustawień maszyn i pieca.

Oprogramowanie posiada moduł edytora receptur, który może działać na dowolnym komputerze podłączonym do tej samej sieci komputerowej co Rreceptor. Edytor umożliwia wprowadzanie własnych receptur i zapisywanie ich bezpośrednio w Receptorze. To, co dotychczas było zmorą technologów odpowiadających za prawidłową produkcję, można osiągnąć bez konieczności stałej kontroli, a nawet bez potrzeby fizycznej obecności na hali produkcyjnej.

Mistrz odważania i kontroli

Podstawą uzyskiwania wysokiej jakości produktów jest ścisłe trzymanie się receptury oraz dokładne odważanie jej składników, w czym Receptor jest mistrzem. Straty produkcyjne możemy podzielić na dwie kategorie, które zostały opisane poniżej.:
Straty na surowcach*, wynikające z dozowania składników bez ich ważenia. Skutki to:
dużo większe zużycie surowców podczas tej samej produkcji,
brak powtarzalności produkcji,
gorsza jakość od oczekiwanej.

Drugi rodzaj strat produkcyjnych to straty w półproduktach i wyrobach gotowych, wynikające z błędnej kalkulacji ilości potrzebnej masy. Skutki to zniszczenie i wycofanie z produkcji półproduktów, takich jak ciasta czy masy, z powodu zbyt dużej ich ilości oraz większa liczba zwrotów, wynikająca z niewłaściwej ilości czy jakości wyrobów gotowych.

Receptor optymalizuje proces produkcji, dzięki czemu całkowicie eliminuje te problemy oraz znacznie ułatwia pracę magazyniera, ciastowego i pracowników stołowych. Ponadto urządzenie gwarantuje powtarzalność produkcji, a zautomatyzowane generowanie receptur na określoną gramaturę wyrobu gotowego zapewnia, że stosunek surowców względem masy będzie zawsze taki sam, co bezpośrednio przekłada się na jakość i powtarzalność produkcji.

Po więcej informacji zapraszamy na https://www.ai-solution.pl/

*Z badań przeprowadzonych za pomocą Receptora w średniej wielkości piekarni wynika, że zastosowanie tego urządzenia ograniczyło straty produkcyjne, które wynikały z błędnego dozowania składników oraz ich proporcji, do ponad 1000 zł dziennie (2 zmiany).

     
  

Dariusz Dąbkowski, właściciel piekarni Metro Plus, Kietrz
Receptor to poniekąd wspólny projekt firmy Ai Solution i naszej piekarni. Jest rozwiązaniem, które było testowane po raz pierwszy u nas i dostosowane do naszych potrzeb, choć te potrzeby tak naprawdę są podobne we wszystkich zakładach. Zawsze był problem z pracownikami o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych lub z ich częstą rotacją – w tej sytuacji jakość naszych wyrobów nie była powtarzalna i to powodowało np. okresowe spadki w sprzedaży. Nie wspomnę o notorycznym braku kontroli nad surowcami. Dlatego potrzebowaliśmy urządzenia prostego w obsłudze, funkcjonalnego, niezawodnego, które byłoby odporne na warunki pracy w piekarni, a także łatwe w utrzymaniu czystości. I dostaliśmy.
Urządzenie pracuje u nas już drugi rok, bez żadnej awarii, bez konieczności kalibracji wagi. Receptor rzeczywiście usprawnił pracę całej firmy. Z wyprzedzeniem możemy zaplanować koszty produkcji. Pracownicy też na tym zyskali – nie ma stresu, że źle odważą surowce czy przeliczą. Główny technolog wprowadza jedynie informacje o wilgotności mąki, bo ta wartość jest zmienna, i resztą zajmuje się Receptor. Jest to urządzenie bardzo proste w obsłudze, dlatego nie jestem już uzależniony od wykwalifikowanej kadry, której po prostu w naszym regionie brakuje. Dzięki Receptorowi mogłem zatrudnić kobiety, które radzą sobie nie gorzej niż mężczyźni.
Jest jeszcze jedna zaleta posiadania Receptora – spokój. Jeżeli chodzi o produkcję czy kadry, nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć.

Grażyna Wocławek,
współwłaścicielka Piekarni Wocławek, Katowice
Kiedy usłyszałam po raz pierwszy o możliwościach Receptora, to z pewną rezerwą podchodziłam do tej nowinki. Ale gdy zobaczyłam, jak działa to urządzenie, nie miałam wątpliwości, że to jest strzał w dziesiątkę. Szybko przelicza receptury, kontroluje, czy surowce są dobrze odważone, zanim przejdzie do następnego etapu produkcji, i dokładnie instruuje o kolejnych czynnościach. Pracownicy na początku niezbyt przychylnie patrzyli na nowe rozwiązanie – być może w obawie, że takie urządzenie może ich zastąpić. Nic bardziej mylnego – kupując Receptor, nie szukałam oszczędności na fachowcach, których nie da się zastąpić nawet najlepszą maszyną, tylko na surowcach. Nasi piekarze szybko się przekonali, że Receptor to duże ułatwienie w pracy. Okazał się nie tylko niezbędny, ale też niezawodny – od roku działa bezbłędnie.
Nie robiliśmy kalkulacji, ile zyskaliśmy na produkcji, mając Receptor, ani w jakim czasie zwróci się inwestycja. Dla mnie liczy się fakt, że nie marnujemy surowców. To już dla nas duży zysk. Teraz przymierzamy się do zakupu mniejszego Receptora dla cukierników.

  
     


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji