Czym różni się pinsa od pizzy? I dlaczego warto wprowadzić do piekarni al taglio, zamiast neapolitany? Jak zaplatać chałkę? Ile miejsca powinien zajmować chleb na talerzu w zdrowym menu? Czy na pewno rozumiesz jak działa kwas chlebowy? W tym wydaniu króluje mąka! Świeżo wypiekane, kreatywne, pełne pasji pieczywo.
W świecie, w którym wszystko można załatwić online, podpisać umowę przez e-mail, dokonać sprzedaży przez telefon i odbyć szkolenie na Skypie, Ilona Syryłło, organizatorka katowickich Sweettargów, przekonuje, że biznes to relacje. A te najlepsze nawiązuje się na żywo. W przyjaznej atmosferze, przy ciastku, w otoczeniu inspirujących wydarzeń. Na targach, na które zaprasza Was Ilona Syryłło, z którą rozmowę znajdziecie na str. 8.
„Jak wiele musi się zmienić, aby zostało po staremu” – tak brzmi motto Lamore Bakery. Miejsca tętniącego rzymskim gwarem i świeżo pieczonym chlebem. Miejsca, w którym czas zwalnia, a słońce świeci codziennie, zaklęte w oliwie w focacci i smaku dojrzałych pomidorów dodających smaku pizzy. Daniel Świątek jest jednym z trio, które tworzy ten projekt i opowiada o nim na str. 14.
Jan Rączka pochłania sporo książek na temat wypieku chleba. Od fascynacji jedną z pozycji wydawniczych zaczęła się jego przygoda z piekarnictwem. Dziś jest właścicielem małej klimatycznej krakowskiej piekarni 100 bochenków. Nam opowiada o swojej pracy, miłości do pizzy i pieczywa oraz o trudach prowadzenia działalności gospodarczej na str. 20.
Magdalena Skała uwielbia tworzyć indywidualne projekty, realizować nietuzinkowe słodkie stoły czy prowadzić konsultacje z klientami. Jest wielozadaniowa, jednak za każdym jej działaniem stoi pasja do słodkości i poczucie, że daje coś więcej niż tylko nieco cukru i śmietany. Słodkości to sztuka, celebracja posiłku. Tak działa i edukuje o tym branżę, na co dzień dając upust swojej pasji w Dolci. Do jej smakowitego świata zapraszamy na str. 36.
O chałce nie pisze się często. Nie należy też do wypieków, którymi chwalą się piekarnie. Niesłusznie. Chałka ma w sobie coś wyjątkowego. Nietuzinkowy kształt z wyróżniającym się misternym splotem czy bogaty smak to nie wszystko. O tym genialnym w swej prostocie produkcie piszemy na str. 42.
Produkty zbożowe są istotnym elementem diety. Większości z nas trudno sobie wyobrazić jadłospis bez chleba, owsianki, kaszy, ryżu, makaronu czy pierogów. Spośród produktów zbożowych bez wątpienia szczególną rolę zarówno w naszej kulturze, jak i na stołach odgrywa pieczywo, głównie chleb, który dzięki swojej roli zyskał określenie powszedniego. Dlaczego w ostatnich latach stracił swoje dobre imię? Czy słusznie? Czy chleb właściwie jest zdrowy? Chlebowi przyglądamy się okiem dietetyka i biologa na str. 57.
Zbożna. Takie nazwisko zobowiązuje. Jednak nosząca je Anna, aktualnie właścicielka niewielkiej piekarni rzemieślniczej w Opolu, nie czuła obowiązku, by zająć się piekarstwem. Napędzała ją raczej tęsknota. Wciąż poszukiwała chleba, który będzie pachnieć i smakować jak ten wypiekany przez jej babcię z zebranych przez nią zbóż. Po latach bezowocnych starań zaczęła go wyrabiać. Do Zbożnej piekarni w Opolu zapraszamy Was na str. 54.
Rozmowa Mistrza Branży
Spotkajmy się na targach – rozmowa z Iloną Syryłło
Z ziemi włoskiej do polskiej – rozmowa z Danielem Świątkiem
Piekarz erudyta – rozmowa z Janem Rączką
Zielona energia w zakładzie piekarniczym
Mistrz produkcji
Wypiek sklepowy klasy premium
Higieniczne podłogi i ściany dla przemysłu spożywczego
Allsupply – Europa zjednoczona w różnorodności
Ubijaczki, miesiarki, wałkowarki Ferento
Celebracja słodkości
Zapleciona w warkocz
Ziołowo kolorowo – przyprawiajmy pieczywo
Ze zboża i miłości do mąki
Na zdrowie – wartość odżywcza tradycyjnego pieczywa
Pinsa – lżejsza siostra pizzy
Receptury
CheeseCake w stylu belgijskim
Chleb pasterski orkiszowy z jogurtem naturalnym
Chleb bananowy
Flesh news
Piekarstwo w centrum branży spożywczej
World Skills Poland
Owocowe nowości od Kandy/Pistacjowy Komplet
Gryzmi poszerza swoje imperium
Zrozum kwas piekarski – relacja ze szkolenia
Trophee Mille Polska
ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY
Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >