...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Ptasie mleczko po ukraińsku, czyli słodkie zefirki

Smakosze ptasiego mleczka mają okazję spróbować konkurencyjnych delikatnych słodyczy - zefirków popularnych w Ukrainie. Ich autorką jest Julia z Chersonia, od dwóch lata prowadząca studio cukiernicze, Pan Zefir w Krakowie.

Julia Holistyna z Ukrainy produkuje na krakowskim Podgórzu (dzielnica Krakowa) zefirki – rosyjski i ukraiński przysmak, który przypomina nasze polskie ptasie mleczko, jest tylko trochę twardsze w strukturze. Zefirki przygotowuje się z białek, cukru, substancji żelującej (agaru) oraz z owocowego purée np. z jabłek czy jagód. Są to słodycze z dawnego Związki Radzieckiego, które cieszą się szczególną popularnością w Ukrainie i na Białorusi. Znane są już od XIV - XV wieku. Wtedy było to połączenie musu owocowego z miodem, który długo gotowano. Wraz z przybyciem w XVIII wieku do Rosji kucharzy francuskich zaczęto dodawać do musu ubitą pianą z białek z dodatkiem cukru. Wtedy zefirki zaczęły przypominać te, którymi możemy delektować się dziś. 

 


Przygotowanie zefirów

Nazwa pochodzi z mitologii greckiej i oznacza Zefira - boga lekkiego wiatru zachodniego. Bo to słodycz lekka w smaku i w gramaturze. Nie jest również trudna w samym przygotowaniu, choć zefirki Juli w formowaniu takim, jakie robi ona wymagają artystycznego talentu. Zefirków się nie piecze.  Wystarczy ubita piana z białek z cukrem. Potem dodaje się mus owocowy i odstawia zefirki do lodówki. Można oblać je dodatkowo czekoladą. Julia Holistyna wykorzystuje wysokogatunkową czekoladę belgijską. Ale to nie wszystko. Julia przyjechała do Polski zanim wybuchła wojna. W Ukrainie pracowała jako lektorka języka angielskiego. Interesowała się rękodzielnictwem i projektowała biżuterię, stąd jej zefirki sprzedawane są nie tylko w klasycznych kształtach przypominających małe bezy, ale także jako kwiaty, układane w imponujące bukiety. Pomysł na produkowanie słodkości przyszedł spontanicznie, podczas przygotowywania menu na piknik z ukraińską kuchnią. Po pewnym czasie została otwarta pracownia cukiernicza z produkcją zefirków.

 

 

Na instagramowym koncie możemy zobaczyć blaty tych słodkości w klasycznych formach, czyli przypominających bezy i w innych kształtach jak np. lody, donuty czy grzybki. Wspomniane bukiety z zefirkowych kwiatów to imitacje tulipanów, róż, piwonii, nenufarów.  Również wachlarz smaków jest w manufakturze szeroki: mandarynkowy, cytrynowy, lawendowo – jagodowy, malinowy, miętowo – melonowy. Zefirki Julii można kupić w sklepie „Pan Zefir” na ul. Józefińskiej 45 w Krakowie. A także zamówić poprzez internet na terenie całej Polski.

 


KS

Zdjęcia >>> Pan Zefir 

Bieżące wydanie czasopisma

Dzikie i modernistyczne chleby, bagietki oraz bajgle, praca w młynie i śniadaniowi, receptury Master Bakerów oraz fermentujące serce chleba - czyli nowe wydanie specjalne Mistrza Branży!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji