W tym roku mija 60 lat od momentu, w którym firma Puratos została pionierem w przemyśle piekarniczym, wprowadzając T500 – pierwszy polepszacz do pieczywa. Wydarzenie to rozpoczęło erę wdrażania innowacji w obszarze udoskonalania pieczywa, która trwa do chwili obecnej
Od ponad 4000 lat piekarnictwo podlega procesowi ewolucji i innowacji. Jest sztuką, która łączy w sobie umiejętności, pasję i jakość produktów. W 1953 r. François Van Belle oraz Pierre Demanet, pionierzy technologii piekarnictwa Puratos, ewolucję przekształcili w rewolucję w przemyśle piekarniczym, opracowując T500 – pierwszy kompletny polepszacz do pieczywa. Nagle możliwym stało się kontrolowanie oraz poprawianie całego procesu piekarniczego oraz oferowanie konsumentom niezmiennie wysokiej jakości.
Po upływie około 20 lat od wprowadzenia T500 dokonano rewolucji – opracowany został S500 – kompletny polepszacz do pieczywa w proszku. Był to istotny krok naprzód ku poprawieniu wydajności i wygody pracy piekarzy na całym świecie. Pod koniec ubiegłego tysiąclecia konsumenci oczekują jeszcze większej wygody, co skutkuje pojawieniem się sklepów z punktami do odpieku pieczywa, a także supermarketów, które stymulują producentów do opracowywania nowych metod i technologii produkcji pieczywa. W związku z tym, w 1982 roku Puratos wprowadza na rynek Kimo – rozwiązanie do produkcji pieczywa mrożonego, a w 1994 r. Soft’r, które odpowiada zarówno producentom pieczywa, jak i konsumentom ze względu na długo utrzymującą się świeżość finalnych wyrobów piekarniczych.
Na przestrzeni ostatnich lat, kiedy rynek rozprzestrzenia się w wielu kierunkach, piekarnie przemysłowe poszukują specjalistycznych rozwiązań pozwalających przezwyciężyć stojące przed nimi wyzwania. Odpowiedzią Puratos jest Intens – rozwiązanie służące do udoskonalania poszczególnych parametrów pieczywa, które pozwala piekarzom przezwyciężyć konkretne wyzwania związane z procesem wypieku. W odpowiedzi na trend konsumpcji snacków – drobnych przekąsek – w 2007 Puratos wprowadza na rynek Soft’f Melting przeznaczony do produkcji tzw. miękkiego pieczywa, poprawiający świeżość oraz wydłużający czas do spożycia słodkich wyrobów piekarniczych typu soft.
Od chwili wprowadzenia pierwszego kompletnego polepszacza, firma Puratos nadal rewolucjonizuje przemysł piekarniczy i pomaga nadawać firmom swoich klientów prędkości oraz zyskiwać elastyczność rynkową. Klienci są w stanie odpowiadać codziennym wyzwaniom, oferując wysokiej jakości produkty na każdą porę dnia.
– Nieustanny rozwój firmy Puratos przejawia się w opracowaniu szeregu rozwiązań, z których polepszacz do pieczywa T500 z pewnością jest jednym z najbardziej znaczących. T500, będący wynikiem wytężonej pracy, nadal jest postrzegany jako rewolucja w piekarnictwie. Jest przez piekarzy doceniany, ponieważ nieustannie spełnia ich oczekiwania. W końcu to sukces T500 pozwolił firmie Puratos stać się z małej lokalnej firmy w Belgii międzynarodową Grupą Eddy – komentuje Van Belle, prezes Zarządu Puratos.
Więcej informacji TUTAJ.
***
Puratos jest międzynarodową Grupą oferującą pełen asortyment innowacyjnych produktów i wiedzę z zakresu ich stosowania w sektorze piekarniczym, cukierniczym i produkującym czekoladę. Produkty i usługi są dostępne w ponad 100 krajach na całym świecie, a w wielu przypadkach są lokalnie produkowane w filiach firmy. Główna siedziba mieści się w Groot-Bijgaarden niedaleko Brukseli.
Klientami firmy Puratos są rzemieślnicy, detaliści, sektor gastronomiczny i przemysł.