...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

REBREAD i misja ratowania chleba zwróciły uwagę zagranicznych firm

Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił dziś wyniki wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.

Hiszpański program BIND 4.0 wspierał młode firmy w kategoriach Intelligent Industry, Clean Energy & Sustainability, Health Tech i Food Tech przez 7 dotychczasowych edycji, w których otrzymały wsparcie. Startupy z całego świata rywalizowały o zakwalifikowanie się. Nic w tym dziwnego - program pomaga im wejść na rynek, zaistnieć, zdobyć finansowanie, mentoring, akcelerator i wsparcie biznesowe. Jednak to nie wszystko. Co najważniejsze, BIND 4.0 zapewnia wybranym startupom programu realną współpracę z największymi gigantami rynku mającymi siedzibę w Kraju Basków, w Hiszpanii jak Unilever, Coca-Cola, Siemens, Okin czy Eroski. Obie strony czerpią z tego układu ogromne korzyści. Startupy mają szansę zaistnieć na rynku, zdobyć płatnego klienta i zacząć wdrażać pomysły na szerszą skalę.

 

 

Z kolei duże korporacje, mogą wykorzystywać we własnych fabrykach rozwiązania startupu, z którym współpracują i w ten sposób redukować emisję, oszczędzać energię, minimalizować odpady i tworzyć w przyszłości jeszcze bardziej zrównoważony przemysł. Zatem efektem prawdziwej współpracy pomiędzy startupem a firmą jest m.in. wdrożenie realnych zmian dzięki poczynionym inwestycjom.

 Wysoce innowacyjny program międzynarodowy

Aby skorzystać z programu należy przejść kilka etapów kwalifikacyjnych, które są oceniane drobiazgowo i merytorycznie. W ubiegłym roku wybrano tylko 28 startupów, które będą mogły rozwijać jeden lub więcej projektów i uczestniczyć w programie BIND 4.0.

Zgłoszenia do tegorocznego, siódmego już naboru, rozpoczęły się w lipcu, a zakończyły we wrześniu. Ponad 700 startupów z 70 krajów złożyło swoje aplikacje. Po pierwszej ocenie jury dopuściło do drugiego etapu tylko 125 firm. Kolejnym krokiem była prezentacja sprzedażowa przed przed klientami korporacyjnymi. Podczas Pitching Session trzeba było zaprezentować swój startup i przekonać publiczność o wartości swojego rozwiązania. To był decydujący moment, po którym duże, wiodące w branży firmy wskazywały finalistów, czyli młodych przedsiębiorców, których chciały zaprosić do współpracy.

Biuro Basque Trade & Investment Poland & Ukraine przeprowadziło wiele ukierunkowanych kampanii promocyjnych na rynkach polskim i ukraińskim. Z Polski do finału programu zakwalifikowały się trzy startupy: REBREAD, Surveily i Silencions. Kraj Basków jest domem dla jednych z najbardziej wpływowych firm produkcyjnych na świecie i obopólną korzyścią jest to, że przełomowe polskie startupy mają możliwość przyspieszenia rozwoju i zanurzenia się w baskijskim ekosystemie przemysłowym.

W sumie lista finalistów ogłoszona przez BIND 4.0 obejmuje 67 startupów z 32 krajów. "W tym roku BIND 4.0 otrzymał największą liczbę międzynarodowych wnioskodawców w 7 dotychczasowych edycjach, udowadniając po raz kolejny, że BIND 4.0 Open Innovation & Acceleration Program stał się międzynarodową platformą referencyjną z potencjałem wpływu startupów na całym świecie na baskijski ekosystem przemysłowy. Jesteśmy dumni, że wśród Finalistów znalazły się REBREAD, Surveily i Silencions." - relacjonuje Zespół Koordynujący BIND 4.0.

 

 

Gospodarka cyrkularna i zrównoważony rozwój to przyszłość

Ograniczenie emisji, zrównoważone wykorzystanie surowców, zmniejszenie ilości odpadów i zielone łańcuchy dostaw są tym, co zadecyduje o tym, jak szybko poradzimy sobie z katastrofą klimatyczną. Nie jest to już opcja, ale konieczność, dlatego coraz więcej firm sięga po zaawansowane technologie i innowacyjne rozwiązania. Rebread przyciągnął uwagę kilku gigantów rynku, którzy pracują nad włączeniem bardziej zrównoważonych rozwiązań do swoich zakładów. "Rebread został wybrany jako jeden z finalistów, a jego potencjał został wysoko oceniony przez Partnerów Korporacyjnych biorących udział w tym roku", mówi Zespół Koordynujący BIND 4.0.

- Pracujemy nad technologiami, dzięki którym niesprzedane, niewykorzystane pieczywo, zamiast trafiać do śmietnika, wraca do obiegu jako surowiec do nowych, nieoczywistych produktów. Jeśli te rozwiązania zaczną stosować firmy w różnych częściach świata, pomoże nam to rozwiązać m.in. globalny problem marnowania żywności - mówi Katarzyna Młynarczyk, współzałożycielka REBREAD, która zaprezentowała pomysł podczas drugiego etapu procesu BIND 4.0 Startup Selection.

- Jesteśmy dumni, że nasz pomysł znalazł zrozumienie i uznanie za granicą. To pokazuje że nasza wizja zmiany jest zrozumiała, potrzebna i realna. Niesprzedany czy czerstwy chleb nie jest odpadem, ale surowcem. Fakt, że wśród finalistów z całego świata potencjał w polskim startupie został dostrzeżony, również dodaje wiatru w żagle - kontynuuje Katarzyna.

W ciągu najbliższych tygodni odbędą się spotkania przedstawicieli startupów z przedstawicielami firm, aby omówić konkretne działania i szczegóły płatnych projektów w ramach współpracy Startup-Korporacja. Ostateczne wyniki umów pomiędzy partnerami a międzynarodowymi startupami w tegorocznym programie akceleracyjnym BIND 4.0, zostaną ogłoszone w styczniu 2023 roku.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji